Autoritatea de management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) trebuie să remedieze până în 6 octombrie deficienţele constatate de Comisia Europeană, pentru a evita suspendarea plăţilor, însă reprezentanţii MAEur consideră că misiunea este una "imposibilă".
Directorul general al AM POSDRU, Cristian Ababei, a declarat, luni, că România a primit în 7 august o scrisoare de presuspendare a plăţilor din partea Comisiei Europene (CE) şi, potrivit legislaţiei în vigoare, acest lucru înseamnă că are două luni la dispoziţie pentru punerea în aplicare a recomandărilor făcute de către CE.
Ababei a precizat că acest termen urmează să expire în 6 octombrie, iar AM POSDRU a pregătit un plan de măsuri care urmează să fie transmis CE în această săptămână.
Principalele probeme semnalate în raportul de audit al CE se referă la procesul de evaluare şi selecţie, care arată deficienţe sistemice şi faptul că nu asigură selecţia proiectelor calitative, dar şi la faptul că regulile naţionale de eligibilitate sunt ambigue în măsura în care permit o alocare şi o utilizare ineficiente a resurselor în implementarea proiectelor.
Potrivit raportului de audit al CE, s-a mai constatat că verificările de management prezintă deficienţe în ceea ce priveşte metodologia aplicată pentru eşantionarea documentelor justificative controlate, precum şi costuri ridicate aferente resurselor umane, care nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele de suport.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că, până în prezent, 29,27% din plăţile aferente POSDRU au fost făcute, însă gradul de absorbţie de la UE este de doar 7,73%.
Câmpeanu a recunoscut că este foarte posibil ca cererile de rambursare din cadrul POSDRU să nu mai fie onorate de către Comisia Europeană, ceea ce ar duce la o nouă perioadă de suspendare a programului.
"La nivel central şi regional, se fac eforturi supraomeneşti pentru ca, în septembrie-octombrie, să demonstrăm CE că în România se poate funcţiona corect şi cinstit, astfel încât aceste plăţi să nu se suspende sau, dacă se suspendă, să fie pentru o perioadă scurtă de timp. (...) Vrem să dăm garanţia că suntem pregătiţi şi pentru perioada următoare de finanţare, 2014-2020, astfel încât să avem un grad ridicat de absorbţie", a mai spus ministrul Muncii.
Mariana Câmpeanu a mai precizat că, pentru următorul exerciţiu bugetar 2014-2020, s-a propus creşterea cu 10% a alocării pentru România.
Cu toate acestea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Răzvan Cotovelea a precizat că rezultatele din cadrul POSDRU sunt efectele a ceea ce s-a întâmplat în anii 2010-2011 şi precizează că ceea ce Ministerul Muncii trebuie să remedieze în următoarele luni este aproape "misiune imposibilă".
"Comisia Europeană şi toate misiunile de audit au avut ca încadrare în timp aceşti ani. Rezultatele nu sunt pozitive. În acest moment, avem o presuspendare a POSDRU, adică două luni de la primirea scrisorii pentru a remedia disfuncţionalităţile. Misiunea Ministerului Muncii este aproape imposibilă", a spus Cotovelea.
Pe de altă parte, secretarul de stat din MAEur a dat asigurări că plăţile către beneficiar vor continua din bugetul de stat, întrucât aceasta este o obligaţie a statului român, iar când problemele vor fi soluţionate, aceste sume vor fi rambursate de la Bruxelles.