Analiştii BCR au majorat estimarea privind inflaţia din acest an de la 3,7% la 4%, influenţată de producţia agricolă slabă, însă nu exclud atingerea unui nivel de 4,2%, după creşterea preţurilor gazelor naturale, la cererea FMI.
"Am crescut estimarea inflaţiei la 4%, având ca motiv principal producţia agricolă slabă, cu impact direct asupra inflaţiei, întrucât produsele alimentare deţin 37% din coşul de consum", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, economistul-şef al BCR, Eugen Şinca.
El a arătat că inflaţia este influenţată puternic şi de cursul de schimb, în condiţiile în care atunci când leul se depreciază cresc preţurile, însă o scădere a cotaţiilor nu este urmată şi de reducerea preţurilor.
Şinca a precizat că estimarea inflaţiei a fost ajustată şi cu creşterea preţurilor gazelor în gospodării şi la companii, după cum a anunţat şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, la ultima vizită în România.
Şeful FMI a anunţat necesitatea creşterii preţului gazelor naturale, din septembrie, cu 5% pentru consumatori şi 10% pentru companii.
"Este posibil ca în septembrie inflaţia să iasă din ţintele BNR, de 4%, la 4,1-4,2%, urmând ca pe final de an să se înscrie în 4%, limita superioară a BNR. Nu excludem însă ca la sfârşitul anului, în decembrie, creşterea inflaţiei să fie şi de 4,2%", a menţionat Şinca.
El a arătat că în prima parte a anului viitor inflaţia ar putea ieşi din nou din ţintă. Analiştii BCR prognozează pentru 2013 o inflaţie de 3,5%.
Rata anuală a inflaţiei s-a plasat în iulie la 3%, după o creştere a preţurilor de 0,59% faţă de iunie.
Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%, ţinta fiind de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.
La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar a arătat că majoritatea riscurilor acţionează în direcţia depăşirii acestor niveluri, printre care preţurile internaţionale la materii prime şi alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscală şi tensiunile politice.