miercuri, 29 aug 2012 - Anul XVII, nr. 201 (5106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cadre didactice insuficiente pentru clasa pregătitoare, dar autorităţile se declară optimiste

Miercuri, 29 August 2012 (13:13:16)

Câteva sute de copii de 6 ani care încep clasa pregătitoare vor învăţa simultan cu elevi de clasele I-IV. Unii dintre ei în spaţii improvizate în cămine culturale sau grădiniţe, iar în unele situaţii elevii de clasa a IV-a sunt mutaţi de la o şcoală la alta pentru a le face loc celor mici.

Cu mai puţin de două săptămâni până la începerea şcolii, în majoritatea judeţelor reprezentanţii inspectoratelor şcolare încearcă să găsească personal care să predea la clasa zero, în multe dintre judeţe fiind cadre didactice insuficiente.

Autorităţile se declară totuşi optimiste că până în 10 septembrie vor rezolva această problemă, dar şi că toate clasele vor fi dotate cu mobilier, în condiţiile în care acum în unele judeţe, deşi au fost semnate contractele de achiziţie, mobilierul nu a fost livrat în totalitate. În Bihor, de exemplu, banii promişi de Guvern pentru dotarea claselor cu mobilier încă nu au ajuns, dar cu toate acestea managerii şcolilor au contractat achiziţia de mobilier, urmând ca acesta să fie plătit după ce vor intra în posesia banilor.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, consideră că era mai bine dacă sistemul clasei pregătitoare ar fi făcut parte mai întâi dintr-un proiect-pilot, în câteva judeţe, iar peste un an să fi fost implementat la nivel naţional.

La rândul său, viceprimarul din Zalău, Daniela Coţa, spune că "nu se ştie exact ce se vrea cu aceşti copii mici şi cu această clasă pregătitoare, iar tot ce se ştie este că îi ducem în şcoli care nu sunt pregătite să îi primească".

Situaţia clasei pregătitoare, în Capitală şi în judeţe:

ALBA

În judeţul Alba vor funcţiona peste 200 de clase zero, iar autorităţile afirmă că toate şcolile care vor avea astfel de clase au încheiat achiziţiile de mobilier, iar 80 la sută din unităţi l-au şi primit.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, Dorin Sandea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în judeţ au fost înscrişi 2.178 de copii în clasa zero, aceştia urmând să înveţe în 212 clase, dintre care 62 de clase sunt în mediul urban, iar 150 în mediul rural.

Sandea a spus că numărul claselor este estimativ şi că unele dintre acestea ar putea fi comasate sau, în alte cazuri, predarea va fi simultană la clasa pregătitoare cu alte clase primare, deoarece au un număr foarte mic de copii înscrişi.

Potrivit sursei citate, în aceste zile au loc cursurile de formare pentru cei 212 învăţători care vor preda la clasele pregătitoare, iar instruirea acestora are loc în trei centre - Alba Iulia, Blaj şi Câmpeni.

Dorin Sandea a spus că în judeţ toate şcolile care au clase pregătitoare au organizat şi încheiat achiziţiile pentru cumpărarea mobilierului, iar în aproape 80 la sută din acestea mobilierul a şi ajuns în şcoli.

În total, în Alba costurile pentru amenajarea claselor pregătitoare care vor funcţiona începând cu noul an şcolar se ridică la peste 445.000 de lei.

ARAD

Cele 209 clase zero constituite în judeţul Arad mai au nevoie de 22 de cadre didactice, pentru că nu toate catedrele disponibile au fost ocupate în urma etapelor de mişcare a personalului din învăţământ, dar şi de mobilier, întrucât doar 70 la sută din necesar a ajuns la instituţiile de învăţământ.

"Aceste situaţii vor fi rezolvate înainte de începerea anului şcolar prin detaşare în interesul învăţământului sau prin detaşare la cerere", a declarat inspectorul şcolar Mariana Tocaciu.

Potrivit acesteia, 2.529 de copii au fost înscrişi în clasa pregătitoare, însă mobilierul necesar acestora a fost asigurat, până în prezent, doar în proporţie de 70 la sută, pentru că la câteva şcoli nu au fost onorate comenzile, aceste situaţii urmând să fie rezolvate până în 10 septembrie.

Materialele didactice necesare au ajuns în judeţ, fiind depozitate de ISJ până când le vor ridica reprezentanţii şcolilor care au clase pregătitoare.

BIHOR

În judeţul Bihor, instituţiile şcolare aşteaptă 3.640 de elevi în clasa pregătitoare, însă nu au suficiente cadre didactice şi nici nu au primit banii promişi de către Ministerul Educaţiei pentru achiziţia mobilierului necesar.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, începând din 10 septembrie, 3.640 de copii proveniţi din ciclul de învăţământ preşcolar ar urma să devină elevi în clasa pregătitoare din şcolile bihorene, dar este posibil ca, până la începutul anului şcolar, numărul să crească.

În şcolile din Bihor vor funcţiona 259 de clase pregătitoare, din care 68 în municipiul Oradea.

Raportat la limba de studiu, 74 la sută din elevii noilor clase pregătitoare vor învăţa în limba română, 23 la sută în maghiară, iar restul în romani, germană şi slovacă.

Conform conducerii ISJ Bihor, în 62 de clase pregătitoare cursurile se vor derula simultan cu clasa I, pentru că numărul minim de elevi necesar pentru înfiinţarea unor clase distincte nu a fost atins.

"Există situaţii în care avem prea puţini elevi pentru clasa zero, astfel că îi cuplăm în aceleaşi clase cu elevii din clasa I", a explicat purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor, Claudiu Damian.

Necesarul de dascăli pentru clasa pregătitoare nu este, însă, integral acoperit.

"Până săptămâna trecută, aproximativ 60 de posturile de învăţător erau libere, acestea urmând a fi ocupate până cel târziu la 31 august, când se va finaliza repartizarea cadrelor didactice prin procedurile de pretransfer, transfer şi suplinire", a spus purtătorul de cuvânt al ISJ.

De asemenea, potrivit acestuia, banii promişi de Guvern pentru dotarea claselor cu mobilier încă nu au venit. Pentru şcolile din Bihor a fost decisă alocarea de către Guvern a 728.000 de lei, dar până în prezent nu a intrat în conturile unităţilor de învăţământ niciun leu.

Cu toate acestea, managerii şcolilor au contractat achiziţia de mobilier, urmând ca acesta să fie plătit după ce vor intra în posesia banilor. Ministerul Educaţiei decontează doar cheltuielile pentru o masă şi un scaun, respectiv suma de 199 de lei pentru fiecare elev din clasa pregătitoare.

În Bihor, niciunul dintre elevii recenzaţi iarna trecută de instituţiile şcolare nu a rămas neînscris în clasa zero.

BISTRIŢA-NĂSĂUD

În Bistriţa-Năsăud vor funcţiona 135 de clase pregătitoare, majoritatea în incinta şcolilor, excepţie făcând satul Măgura Ilvei, unde clasa zero va fi într-un corp de clădire aparţinând grădiniţei.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în perioada care precede deschiderea anului şcolar va permite transferul elevilor dacă acesta va fi solicitat de părinţi.

"Avem 135 de clase. Practic, etapa de înscriere a fost finalizată în luna mai, într-un sistem de repartizare pe calculator, aşa cum se face cu elevii de clasa a VIII-a. Stăm să vedem dacă elevii care s-au înscris sunt efectiv în prima zi de şcoală, pentru că mai sunt situaţii de părinţi care mai pleacă în străinătate şi nu anunţă faptul că au retras copiii, sunt părinţi care ne semnalează că ar vrea să se mute de la o şcoală la alta. Deocamdată vrem să vedem exact cum stau lucrurile în prima zi de şcoală. Din punctul meu de vedere, o dată înscris un elev, după aceea urmează traseul corect referitor la transferul elevilor. Nu cred că poate fi vorba de obligativitatea unor părinţi de a şcolariza copilul într-un anumit loc dacă între timp s-au mutat sau au apărut alte situaţii de viaţă", a declarat Camelia Tabără.

Ea a spus că, indiferent de aceste situaţii, vor funcţiona 135 de clase.

"Este exclus să avem mai puţine clase. Vor fi categoric 135 de clase. Vom avea şi copii care vin din străinătate şi care pot să ducă la un număr mai mare de copii într-o clasă", a declarat Tabără.

În ceea ce priveşte cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare, Camelia Tabără a spus că acestea există şi vor fi pregătite pentru noua formă de învăţământ.

"Cadre didactice avem sau vom avea fiindcă mai avem o şedinţă de repartizare a cadrelor didactice în 29 august. Toate cadrele didactice care vor intra la clasa pregătitoare sunt pregătite în trei centre de formare care au început deja activitatea şi vor mai fi încă două centre în luna septembrie. Toate cadrele didactice care vor intra la această clasă pregătitoare cu siguranţă că vor avea parte de o pregătire specifică", a afirmat inspectorul şcolar general.

Referitor la mobilierul pentru aceste clase, Camelia Tabără a spus că fiecare şcoală a avut posibilitatea să îl achiziţioneze cu bani de la Ministerul Educaţiei.

"Există mobilier susţinut de minister. A fost un grafic de achiziţionare. Fiecare şcoală şi-a putut achiziţiona de unde a dorit. Până în 31 august în şcolile din judeţ trebuie să sosească mobilierul. Şcolile nu ne-au semnalat că ar fi probleme din acest punct de vedere. Materialul didactic, de asemenea, soseşte", a declarat Camelia Tabără.

Ea a spus că aceste clase pregătitoare vor funcţiona, majoritatea, în şcoli, excepţie făcând satul Măgura Ilvei, unde clasa pregătitoare va funcţiona la grădiniţă.

"Ministerul a lăsat posibilitatea ca, acolo unde nu e un spaţiu potrivit, unde nu sunt condiţiile cele mai bune în şcoală şi e spaţiu limitat, clasa pregătitoare să poată funcţiona şi în incinta unei grădiniţe. Noi avem o situaţie de acest gen în Măgura Ilvei", a declarat Tabără.

În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost aprobate pentru anul şcolar 2012-2013 un număr de 138 clase pregătitoare, cu un efectiv de 2.497 preşcolari, dar s-au înscris, în final, 2.053 de copii care vor învăţa în 135 de clase.

BOTOŞANI

În judeţul Botoşani vor fi 228 de clase pregătitoare, la care au fost înscrişi 2.917 copii. În mediul urban vor funcţiona doar 58 de clase, restul fiind la sate.

Potrivit autorităţilor, copiii din 105 clase vor învăţa simultan cu elevi din ciclul primar, existând doar 123 de clase în regim simplu.

Inspectorul şcolar general al judeţului Botoşani, Mihaela Hunca, susţine că în judeţ peste 90 la sută din şcolile care au clase pregătitoare au achiziţionat sau sunt în curs de achiziţionare a mobilierului şcolar.

Ea a precizat că dotarea cu mobilier a claselor trebuie să se finalizeze până la 1 septembrie.

"În perioada 5-12 septembrie fiecare clasă pregătitoare va primi materiale didactice, aparate, truse, echipamente, indiferent dacă sunt în regim simplu sau în regim simultan", a declarat Mihaela Hunca.

BRAŞOV

În judeţul Braşov, peste 3.600 de copii vor intra în clasa pregătitoare, pentru ei fiind pregătite 225 de clase în 95 de unităţi şcolare, până în prezent mai puţin de jumătate dintre acestea fiind mobilate şi pregătite.

În judeţul Braşov vor intra în clasa pregătitoare 3.665 de elevi, dintre care 1.365 în municipiul Braşov. Copiii au fost repartizaţi în 225 de clase care vor
funcţiona în 95 de unităţi şcolare. Vor exista şi 43 de clase de învăţământ simultan, la sate, unde elevii din clasa pregătitoare vor învăţa alături de cei de clasa I sau chiar a II-a, deoarece numărul acestora este prea mic pentru a întruni o clasă.

Pentru cele 225 de clase, în prezent sunt 141 de cadre didactice titulare, restul urmând să fie repartizate până la sfârşitul lunii august.

"Avem 141 de cadre didactice titulare, iar diferenţa până la 225 de posturi va fi acoperită de colegi care participă la mobilitatea personalului, în timp ce 48 de colegi suplinitori care au obţinut concursul din 2012 aşteaptă încă repartiţiile din 30-31 august", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Ariana Bucur.

În ceea ce priveşte dotarea claselor pregătitoare, până acum 47 la sută din acestea au fost pregătite, însă reprezentanţii ISJ spun că până în 5 septembrie toate clasele vor fi gata.

"Situaţia claselor pregătitoare este bună la acest moment. În şcoli, echipele de lucru împreună cu directorii, cu reprezentanţii primăriilor sunt în activitate şi vor finaliza, categoric, până în 10 septembrie, toate lucrările. Mobilierul şcolar este primit în proporţie de 47%, avem o comandă de 3.665 de seturi de mobilier pentru copiii din clasa pregătitoare, din care au fost livrate 1.612 de seturi. Termenul limită pentru ultimul set de mobilier este 5 septembrie, deci o să ne încadrăm în grafic", a spus Ariana Bucur.

BUCUREŞTI

În Capitală vor fi 436 de clase pregătitoare, în care vor învăţa aproximativ 10.000 de copii.

Pentru Inspectoratul Şcolar al Capitalei, angajarea cadrelor didactice la clasa pregătitoare rămâne cea mai dificilă problemă, până acum fiind asigurat doar jumătate din necesarul de personal.

"În acest moment, avem asigurat 50 la sută din necesarul de cadre didactice. Aşteptăm, în următoarele etape de mişcare de personal, să completăm normele, fie prin suplinire, fie prin încadrarea pensionarilor, fie prin a doua normă de la cei titulari. Ne-am gândit chiar la masteranzi şi la doctoranzi, ca să acoperim cele 440 de posturi care revin acestei forme de şcolarizare", a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Inspectorului Şcolar al municipiului Bucureşti, prof. Constantin Trăistaru.

Cadrele didactice deja recrutate pentru clasa pregătitoare sunt titulari, admişi la titularizare cu note peste 7 sau încadraţi prin suplinire în urma concursului, cu medii peste 5.

Conform sursei citate, vor urma etape de încadare a pensionarilor şi a suplinitorilor care nu au participat la concurs.

Şi în privinţa achiziţiei mobilierului şcolile din Bucureşti mai au de aşteptat, termenul de livrare a acestuia fiind 9 septembrie, cu o zi înainte de deschiderea noului an şcolar. Până acum, jumătate din unităţile de învăţământ din Capitală şi-au achiziţionat mesele şi scaunele pentru copiii de 6 ani.

"Sunt realizate contractele pentru toate seturile de mobilier specific, adică masă şi scaun. În unităţile de învăţământ este achiziţionat, estimativ, cam 50 la sută din mobilier, dar termenul de livrare se întinde până în 9 septembrie", a spus inspectorul şcolar general.

"Sunt două tipuri de situaţii. În Sectorul 1, care este descentralizat, fiecare şcoală este ordonator terţiar de credite şi face achiziţia prin încredinţare directă, suma fiind sub plafonul de selectare de ofertă sau licitaţie. Sunt alte sectoare unde există centre bugetare mici, spre exemplu Sectorul 3, care fac, de asemenea, prin încredinţare directă, sau centre bugetare mari, de exemplu Sectorul 4, unde s-a mers pe ideea de achiziţie pe SEAP. Caietul de sarcini este unic, documentaţia pentru mobilier a fost înaintată de minister către toate unităţile de învăţământ, astfel că în toate şcolile va fi acelaşi timp de mobilier, poate cu mici particularităţi", a explicat Trăistaru.

Totodată, Constantin Trăistaru dă asigurări că materialele didactice vor fi achiziţionate până la începutul anului şcolar.

BUZĂU

Peste 3.000 de copii s-au înscris în clasa pregătitoare în judeţul Buzău, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar apreciind că probleme la înscriere s-au înregistrat în rândul copiilor de etnie romă.

Potrivit inspectorului Anca Harabagiu din cadrul Inspectoratului Şcolar Buzău, în judeţ s-au înscris în clasa pregătitoare 3.033 de copii, iar probleme deseobite au fost semnalate la înscrierea copiilor de etnie romă, pentru aceştia fiind prelungită perioada de înscriere până în luna septembrie.

"Comisia Judeţeană a întâmpinat dificultăţi în înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor de etnie romă, care, din motive specifice, nu au reuşit să se înscrie, dar Comisia a decis să prelungească etapa de înscriere şi în perioada următoare, potrivit unui calendar emis de Ministerul Educaţiei, la nivelul tuturor unităţilor şcolare", a declarat inspectorul Anca Harabagiu.

Ea a precizat că pentru clasele pregătitoare care vor funcţiona în şcolile din judeţul Buzău sunt necesare 3.125 de seturi de mobilier formate din scăunele şi băncuţe speciale pentru micii cursanţi. Până la această oră, doar 86 la sută din acest necesar a fost achiziţionat şi distribuit unităţilor şcolare, restul urmând să fie achiziţionat până la sfârşitul lunii.

Pentru judeţul Buzău, Ministerul Educaţiei a alocat 625.000 de lei, sumă din care se vor deconta cheltuielile cu mobilierul pentru clasa de pregătitoare.

În ceea ce priveşte modul în care a descurs etapa de înscriere în clasa pregătitoare, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Buzău au propuneri pentru ca pe viitor operaţiunea să decurgă în condiţii mai bune.

"Ca şi propunere de eventuale modificări ale metodologiei, Inspectoratul Şcolar Buzău consideră că sistemul computerizat ar trebui să permită cuprinderea tuturor copiilor din circumscripţia proprie, urmând ca apoi repartizarea acestora la unitatea şcolară dorită să se realizeze după un anumit algoritm cu acordul conducerii şcolii de care aparţin. Astfel, putem gestiona atât traseul copiilor din circumscrpţie dar vom cunoaşte şi cu exactitate numprul viitorilor elevi", a adăugat Anca Harabagiu din cadrul ISJ Buzău.

În judeţul Buzău, 197 de cadre didactice vor preda la clasele pregătitoare, 185 dintre acestea, respectiv 93,4 la sută, fiind cadre didactice titulare, iar 12 suplinitori calificaţi.

CLUJ

În judeţul Cluj, aproape 4.000 de elevi vor învăţa în clasa pregătitoare, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că ar fi fost mai bine ca această clasă să fie introdusă, iniţial, ca proiect-pilot, în câteva judeţe, pentru a se putea remedia eventualele probleme înainte ca sistemul să fie implementat la nivel naţional.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în opinia sa, era mai bine dacă sistemul clasei pregătitoare ar fi făcut parte mai întâi dintr-un proiect-pilot, în câteva judeţe, iar peste un an să fi fost implementat la nivel naţional.

"În judeţul Cluj suntem pregătiţi pentru clasa pregătitoare, dar cred că era bine dacă se pilota acest lucru, pentru că s-ar fi putut evita problemele iniţiale şi stresul părinţilor. Ar fi fost mai bine să se fi pilotat timp de un an, să fi fost câteva clase pregătitoare în zece judeţe din ţară, să se fi văzut care sunt problemele care intervin, iar în momentul în care se introduce în toată ţara sistemul, totul era corectat. Totuşi, anul şcolar va începe cu clasele pregătitoare în condiţii bune. Avem 257 de clase pregătitoare în 129 de şcoli, numărul total de elevi înscrişi fiind de 3.953. Avem între 15 şi 25 de elevi per clasă", a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, în mediul rural vor funcţiona şi 66 de clase simultane, în care elevii din clasa pregătitoare vor învăţa împreună cu copiii din clase mai mari.

"Sunt clase simultane, din păcate, pentru că numărul de copii este foarte mic, vor fi clasa I-a cu cea pregătitoare sau clasa a II-a cu cea pregătitoare, depinde de câţi elevi vor fi în fiecare unitate şcolară din mediul rural", a precizat Valentin Cuibus.

În ceea ce priveşte mobilierul, şeful ISJ Cluj a spus că în judeţ au fost alocaţi peste 800.000 de lei în vederea cumpărării a peste 4.000 de seturi de mobilier special.

"Au fost alocaţi 811.000 de lei pentru achiziţionarea de mobilier special. Fiecare şcoală şi-a făcut licitaţia şi a contractat lucrările în baza proiectelor noastre. Şcolile au licitat între 194 şi 200 de lei pe fiecare set de mobilier. Avem asigurate peste 4.000 de seturi de mobilier şi avem şi o mică rezervă în cazul în care mai apar copii. Spaţiile pentru aceste clase sunt gata în proporţie de 95 la sută", a precizat Valentin Cuibus.

El a subliniat că pentru aceste clase vor fi pregătite aproape 300 de cadre didactice.

"Vor fi încadrate 272 de cadre didactice, din care 232 pentru limba română, 36 pe maghiară, 3 pe germană şi una pe limba romani. Aceste cadre didactice vor fi pregătite, iar acţiunea se va încheia până în 7 septembrie", a explicat şeful ISJ Cluj.

CONSTANŢA

Peste 4.600 de copii din judeţul Constanţa vor intra din toamnă în clasa pregătitoare, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţinând că la începutul anului şcolar nu vor exista probleme din punct de vedere organizatoric.

"Sunt 235 de clase pregătitoare pentru care avem 239 de cadre didactice, care se vor forma pentru clasa pregătitoare. Cursurile de formare au început de luni şi se desfăşoară în două sesiuni - una săptămâna aceasta, iar cea de-a doua săptămâna viitoare", a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa, Cristina Ivan.

Astfel, 103 cadre didactice vor fi formate în perioada 27 - 31 august, iar restul o săptămână mai târziu.

Majoritatea cadrelor didactice care vor prelua clasele pregătitoare sunt învăţători care au terminat clasa a IV-a, dar există şi situaţii unde au fost recrutate alte cadre didactice.

"În general s-a mers pe această recomandare: învăţătorii care au terminat clasa a IV-a să preia clasa pregătitoare. Acolo unde nu s-a putut, pentru că au fost mai puţine clase a IV-a decât clasele pregătitoare, s-au căutat alte cadre didactice care să preia clasa pregătitoare, dar obligatoriu după ce urmează cursul de formare", a precizat Cristina Ivan.

Reprezentanţii ISJ Constanţa spun că nu sunt probleme nici în privinţa sălilor de curs ori a mobilierului, procedura de achiziţionare a mobilierului fiind realizată pentru 117 unităţi de învăţământ, în restul de 10 unităţi fiind în desfăşurare.

"Situaţia spaţiilor este rezolvată şi, chiar dacă nu există în şcoală, se asigură în grădiniţă. Dar nu se pune problema că nu ar exista spaţiu sau mobilier pentru clasa pregătitoare", a afirmat purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa, care a precizat că singurele probleme ar fi cele din localităţile rurale mai mici, unde numărul de elevi este scăzut.

"O mică problemă apare în zona rurală, anume cea numărului mic de elevi care intră în clasa pregătitoare. Atunci trebuie să se lucreze simultan: cei de la clasa pregătitoare învaţă în aceeaşi sală cu cei din clasa întâi. Adică nu există decât cinci sau şase elevi pentru clasa pregătitoare şi tot atâţia în clasa I-a, şi atunci învăţătoarea trebuie să lucreze cu ei simultan. Dar nu sunt decât două sau trei situaţi", a declarat sursa citată.

Totodată, Ivan a mai spus şi că materialele didactice destinate copiiilor care intră în clasa pregătitoare vor fi achiziţionate până la începutul anului şcolar.

"O parte din materiale didactice - saltele, truse, tăbliţe, alfabetar - au sosit deja la depozitul de manuale şi vor fi distribuite către unităţile de învăţământ, iar restul va ajung în următoarele zile", a adăugat Cristina Ivan.

DOLJ

În judeţul Dolj, vor exista 251 de clase pregătitoare, în 51 dintre acestea copiii urmând să înveţe simultan cu elevi din clasele primare.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spun că deocamdată nu există personal suficient pentru instruirea copiilor din clasele pregătitoare, fiind vacante 35 de posturi de învăţători, însă precizează că va mai exista o nouă şedinţă de repartizare la care s-au înscris suplinitori.

"Deocamdată nu avem personal suficient, dar noi credem că nu vor fi probleme pentru că mai avem o şedinţă de repartizare la care s-au înscris suplinitori sau profesori care vin prin detaşare din alte judeţe", a precizat Luminiţa Popescu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

Cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare au fost trimise încă de săptămâna trecută la Bucureşti la cursuri de instruire.

Deocamdată, sălile nu au fost amenajate pentru a-i primi pe cei 3.517 elevi din clasele pregătitoare, pentru că mobilierul a fost comandat, însă livrarea se va face abia în 31 august.

GALAŢI

În judeţul Galaţi există, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, 184 de clase pregătitoare, cărora li se adaugă 22 de clase care vor funcţiona în regim simultan.

Pregătirile pentru dotarea spaţiilor în care se vor desfăşura cursurile sunt pe ultima sută de metri, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Laura Marin.

"Toate şcolile au contracte pentru livrarea de mobilier, iar livrările s-au făcut până acum în proporţie de aproximativ 70 la sută. Chestiunea spaţiilor nu este una care să genereze dificultăţi. În privinţa numărului de dascăli, precizez că nu s-au încheiat încă etapele pentru completarea acestor posturi, acestea urmând să aibă loc în30 şi 31 august", a spus Marin.

În ceea ce priveşte repartizarea elevilor, reprezentanţii ISJ Galaţi spun că în luna decembrie a anului trecut a fost făcut un recensământ orientativ, iar în urma înscrierilor de până acum s-a putut face o evaluare a situaţiei actuale. "Datele pe care le-am strâns la acest recensământ, care nu este însă unul cu rezultate extrem de precise, există cam 100 de cazuri de copii care nu au fost înscrişi şi repartizaţi. Din experienţa anilor anteriori, mai sunt zone în care se fac înscrieri până în ultima zi, situaţii de schimbare de domiciliu, sau altfel de cazuri", a mai precizat inspectorul şcolar general Laura Marin.

GORJ

Un număr de 2.039 de copii din judeţul Gorj vor intra în clasa pregătitoare, inspectorul şcolar general al judeţului, Ion Iştfan, susţinând că nu vor fi probleme la începerea noului an şcolar.

Iştfan a declarat că directorii de şcoli au fost nevoiţi să gândească organizarea noului an şcolar în aşa fel încât să existe spaţii suficiente pentru toţi copiii, precizând că există unităţi de învăţământ unde vor fi doar doi copii la clasa pregătitoare, aceştia urmând să înveţe la simultan cu cei din clasele I-IV.

"Eu sunt în fruntea Inspectoratului din iunie şi nu am mai avut timp să fac mari modificări. Practic, eu pun acum în aplicare ce a decis vechea conducere. Nu sunt de acord în toate cazurile cu deciziile luate atunci, dar nu mai este timp pentru a face modificări", a afirmat şeful ISJ Gorj.

Potrivit sursei citate, în unele cazuri clasele cu mai mulţi elevi din învăţământul primar vor fi mutate de la o şcoală la alta pentru a putea funcţiona în bune condiţii noile clase pregătitoare.

"Din comuna Logreşti m-a sunat directorul de acolo să-mi spună că este nevoit să mute clasa a IV-a de la o şcoală la o altă şcoală pentru că altfel nu are spaţiu pentru pregătitoare. I-am spus că tot ce s-a decis în această chestiune trebuie pus în aplicare. Nu cred că vom avea probleme pentru că există un calendar al ministerului şi, până acum, am reuşit să-l respectăm strict", a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Gorj.

Ion Iştfan a menţionat că cei 2.039 de copii vor fi pregătiţi de 225 de cadre didactice, dascălii având la dispoziţie 148 de norme. Dintre acestea, 82 sunt norme de sine stătătoare, iar restul sunt repartizate la 142 de cadre didactice.

Tot personalul implicat în predarea la clasa pregătitoare urmează, începând de luni, cursuri speciale, predate de formatori ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

HUNEDOARA

Aproximativ 2.200 de copii din Hunedoara au fost înscrişi în anul şcolar 2012-2013 în clasa pregătitoare, pentru aceştia fiind pregătite 221 de spaţii, care vor fi amenajate cu mobilier care a costat aproape 434.000 de lei.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara susţin că în şcolile din judeţ există locuri pentru toţi elevii înscrişi în clasa pregătitoare, adică 2.190 de copii.

"Pentru clasa pregătitoare avem 129,8 posturi şi 221 de locaţii efective. Unităţile şcolare au transmis că au spaţii pentru clasele pregătitoare", a declarat Marta Mate, purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara.

Sursa citată a precizat că ISJ a virat banii necesari pentru achiziţionarea mobilierului necesar pentru clasele pregătitoare, adică aproximativ 434.000 de lei, fiecărui elev din clasa pregătitoare revenindu-i 200 de lei pentru obiectele de mobilier necesare.

"Şcolile sunt cele care iau contact cu furnizorii. Până acum au fost livrate circa 600 de unităţi de mobilier, restul urmând a fi furnizate până la 1 septembrie", a spus Marta Mate.

Potrivit sursei citate, în judeţul Hunedoara, înscrierile în această clasă au continuat şi după finalizarea calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, pentru că au existat copii care s-au întors din străinătate.

IAŞI

Un număr de 322 de clase pregătitoare, la care sunt înscrişi peste 6.200 de elevi, vor funcţiona în judeţul Iaşi, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean admiţând că există şi nemulţumiri ale părinţilor legate de şcolile la care copiii au fost repartizaţi.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Camelia Gavrilă, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că 6.265 de elevi sunt înscrişi în 322 de clase pregătitoare care vor funcţiona în judeţ.

"Nu au rămas copii nerepartizaţi. Există însă şi părinţi nemulţumiţi. Avem la Inspectorat în jur de o sută de cereri, iar o comisie le va soluţiona. Situaţiile sunt diverse. Unii părinţi s-au mutat dintr-un judeţ în altul, alţii îşi vor copiii la o şcoală pe care ei o socotesc mai performantă. De asemenea, sunt familii care îşi vor copilul la o anume şcoală, pentru că acolo învaţă unul dintre fraţi. Nu au fost repartizaţi la aceeaşi şcoală, pentru că nu au existat suficiente locuri. Vom analiza toate aceste cazuri", a afirmat Camelia Gavrilă.

Ea a precizat că părinţii au fost bulversaţi, întrucât "clasa pregătitoare este o noutate".

"Impactul psihologic a fost mare. Mulţi părinţi şi-au dorit încă un an de grădiniţă pentru copiii lor. Asta pentru că în şcoli există mai multă rigoare faţă de grădiniţă. Totuşi, clasa pregătitoare este una tampon, în care copiii au parte şi de poveşti, dar şi de multă mişcare", a afirmat Gavrilă.

Ea a mai spus că nu vor fi probleme cu materialele didactice pentru dotarea claselor respective, precizând că "se face acum licitaţie la Bucureşti".

În total, 400 de învăţători ieşeni vor preda copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

MEHEDINŢI

Aproximativ 1.400 de elevi din Mehedinţi sunt aşteptaţi să intre în clasa pregătitoare.

Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, Marian Şuţă, în judeţ au fost organizate 119 clase pregătitoare, 75% dintre acestea fiind dotate deja cu mobilierul necesar, restul urmând să primească dotările până vineri, 1 septembrie.

Conform sursei citate, 64 de clase pregătitoare funcţionează separat, celelalte fiind organizate în sistemul simultan, această situaţie fiind în şcolile din mediul rural.

Aproximativ 90 de cadre didactice sunt angrenate în judeţul Mehedinţi în predarea la clasa pregătitoare, acestea participând la cursuri de instruire organizate de Casa Corpului Didactic Mehedinţi.

Unul dintre dascălii care participă la aceste cursuri, Roxana Vrăjitoru, care va preda la clasa pregătitoare de la Şcoala din localitatea Cocorova spune că nu ştie cum va integra clasa în sistemul simultan.

"Aşteptăm cât mai multe informaţii pentru că nu cunoaştem, este pentru prima dată. Sperăm ca după această săptămână vom înţelege cum să organizăm desfăşurarea la clasă. Suntem în condiţii simultane. Ştim cum să lucrăm la simultan, dar nu ştim cum să integrăm această clasă (pregătitoare -n.r.) în condiţii simultane", a spus Roxana Vrăjitoru.

Cursurile se desfăşoară la Casa Corpului Didactic din Drobeta Turnu Severin, în perioada 26 - 31 august, pentru 50 de învăţători sau institutori titulari, iar în perioada 3-7 septembrie pentru suplinitori, aceştia fiind instruiţi cu privire la metodologia de predare pentru clasa pregătitoare.

MUREŞ

În judeţul Mureş au fost înscrişi la clasa pregătitoare 3.705 elevi, toţi fiind repartizaţi, însă există cazuri unde pentru a se amenaja săli pentru aceşti copii au fost improvizate spaţii la căminul cultural sau la grădiniţă.

"În judeţ vor funcţiona 260 de clase pregătitoare. Există 60 de clase unde numărul de copii pentru clasa pregătitoare era mai mic de cinci, iar aceştia au fost incluşi în învăţământ simultan cu clasa I - în total, în cele 60 de clase, sunt aproximativ 700 de copii din clasa pregătitoare şi clasa I", a declarat inspectorul şcolar general din Mureş, Ştefan Someşan.

Potrivit acestuia, peste 95 la sută din unităţile de învăţământ au găsit spaţii adecvate. Totuşi, în câteva comune au fost improvizate spaţii la cămine culturale şi grădiniţe.

În ceea ce priveşte mobilierul, acesta a fost licitat şi este în curs de livrare, valoarea totală depăşind 700.000 de lei.

"Mobilierul a fost licitat, e în curs de livrare, aproximativ 70 la sută a fost deja livrat. În 3 septembrie este termenul final, apoi urmează să fie montat în cele 140 de unităţi şcolare unde se înfiinţează clase pregătitoare. Fiecare şcoală a licitat achiziţia de mobilier pe SEAP. Conform caietului de sarcini transmis de Ministerul Educaţiei, firmele trebuie să se încadreze în 200 de lei pe pachet, iar preţurile licitate au fost între 192 şi 200 de lei pe pachetul conţinând masă şi scaun", a spus el.

Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Mureş, înfiinţarea acestor clase pregătitoare a presupus 99 de posturi didactice suplimentare faţă de anul precedent, pentru care finanţarea se va obţine de la minister.

Someşan a precizat că luni a debutat prima sesiune de formare a cadrelor didactice pentru clasa pregătitoare, asigurată printr-un program naţional al Ministerului Educaţiei, iar lunea viitoare va începe a doua sesiune.

PRAHOVA

Peste 4.700 de copii vor intra în clasa zero la şcolile din judeţul Prahova, dintre cele 147 de unităţi de învăţământ din judeţ în care se organizează clase pregătitoare mai puţin de o treime având grupuri sanitare separate pentru copiii din aceste clase.

Copiii vor fi repartizaţi în 248 de clase care vor funcţiona în 147 de şcoli, a declarat corespondentului MEDIAFAX şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, profesorul Horia Toma.

Potrivit acestuia, din totalul de 248 de clase, 37 de clase, formate în şcoli din mediul rural, vor urma cursuri în regim "simultan" întrucât în aceste clase nu au fost înscrişi suficienţi copii pentru a forma clase separate.

Şeful ISJ Prahova a precizat că în judeţ nu există copii care vor intra în clasa pregătitoare şi care nu au fost repartizaţi.

Pentru cumpărarea mobilierului necesar claselor zero au fost alocaţi judeţului Prahova peste 970.000 lei, iar achiziţiile se fac de către şcoli, a spus şeful ISJ Prahova.

Acesta a arătat că din totalul de 147 de şcoli în care s-au format clase zero, doar 47 pot asigura grupuri sanitare separate pentru copiii din aceste clase.

În ceea ce priveşte cadrele didactice care vor preda la aceste clase, din totalul de 248 de cadre didactice 173 sunt titulari, iar celelalte locuri vor fi ocupate în urma detaşărilor, transferurilor sau de către suplinitori.

Inspectorul-şef Horia Toma a precizat că obiectivul Inspectoratului Şcolar Judeţean este ca posturile de învăţători la clasele zero să fie ocupate în special de cadre didactice care au examenul de titularizare, dar că, foarte probabil, vor fi şi câteva cazuri în care acest lucru nu va fi posibil, astfel de situaţii urmând să se înregistreze în special în şcoli din zone izolate, pe care cadrele didactice cu titularizare nu le aleg la repartiţii.

SĂLAJ

În Sălaj, au fost înfiinţate 114 clase pregătitoare, însă în multe dintre şcoli mobilierul special - masă de studiu şi scaun - nu a fost încă livrat. Totodată, autorităţile locale atrag atenţia că în buget nu s-au prevăzut bani pentru achiziţia altor piese de mobilier necesare sau pentru grupuri sanitare adecvate celor mici, astfel că unităţile şcolare trebuie să se descurce singure.

"Toate şcolile au identificat sălile de clasă şi au încheiat contracte cu furnizori de mobilier. Avem şcoli unde mobilierul a ajuns, dar sunt multe şcoli unde acest lucru nu s-a întâmplat. Totuşi, în contracte, termenul de livrare este 31 august, iar furnizorii au asigurat că nu vor fi probleme", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Gheorghe Bancea.

El a spus că ISJ a trimis o notă în aceste şcoli pentru a verifica respectarea termenului. "Asta facem toată ziua, stăm şi dăm telefoane pentru a ne asigura că toate clasele vor fi pregătite pentru copii", a declarat Bancea.

Potrivit acestuia, pentru a verifica stadiul înfiinţării claselor pregătitoare, săptămâna trecută inspectorii ISJ au făcut controale în şcoli, iar constatările lor indică faptul că nu vor fi probleme în acest sens.

"Mobilierul contractat de şcoli constă în măsuţă de studiu şi scaun pentru fiecare elev. Acest mobilier a fost montat deja în unele unităţi de învăţământ. La şcolile unde mobilierul nu a ajuns, însă, am solicitat conducerilor să ne raporteze de îndată ce primesc piesele, pentru a cunoaşte îndeaproape situaţia din teritoriu", a precizat inspectorul şcolar general.

În Sălaj sunt patru centre unde, luni, a început formarea cadrelor didactice care vor preda la clasele pregătitoare, prima sesiune urmând să se deruleze până în 31 august, iar o a doua sesiune - în perioada 3-7 septembrie.

"Pentru a avea învăţători bine pregătiţi la aceste clase, patru formatori au urmat cursurile stabilite de Ministerul Educaţiei pentru a-i putea instrui, la rândul lor, pe dascălii care vor preda la clasele pregătitoare", a explicat Gheorghe Bancea.

Potrivit sursei citate, la cele două clase pregătitoare pentru învăţământ special, care vor funcţiona în cadrul Şcolii Speciale "Speranţa" din Zalău, nu este necesară formarea învăţătorilor, întrucât aceştia sunt psihologi pregătiţi anume pentru a lucra cu copiii cu dizabilităţi.

Printre unităţile de învăţământ unde mobilierul destinat claselor pregătitoare nu a ajuns încă se numără şi mai multe şcoli din Zalău, dar viceprimarul Daniela Coţa a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în urma discuţiilor avute, marţi, cu furnizorii, aceştia au spus că mobilierul va fi livrat începând de miercuri şi că până la începerea şcolii toate clasele vor fi amenajate.

"Sperăm să se respecte acest termen şi să avem totul gata pentru copii. În bugetul local nu au fost prinşi, însă, bani pentru dulăpioare, mochetă şi amenajarea unor grupuri sanitare pentru cei mici, iar ISJ nu a asigurat nici el fonduri pentru acest lucru. Rămâne ca fiecare unitate de învăţământ să se descurce cum poate. Unele unităţi din Zalău se vor descurca, iar altele vor cere, probabil, ajutorul părinţilor. Nu se ştie exact ce se vrea cu aceşti copii mici şi cu această clasă pregătitoare. Tot ce se ştie este faptul că îi ducem în şcoli care nu sunt pregătite să îi primească", a declarat viceprimarul Daniela Coţa.

O situaţie asemănătoare se înregistrează în comuna Horoatu Crasnei, unde în clasa pregătitoare sunt înscrişi 25 de copii, din care 11 la Şcoala Gimnazială din centrul de comună, iar 14 la şcoala din localitatea Stârciu. Cursurile însă le vor urma cu toţii în centrul de comună, într-un spaţiu de la grădiniţă, unde mobilierul încă nu a ajuns.

"Avem în clădirea grădiniţei o sală proaspăt renovată, cu parchet nou, spaţioasă şi luminoasă. Am încheiat un contract pentru mobilier cu o firmă din Zalău şi ne-au promis că vor respecta data de livrare - 30 august. Am comandat măsuţă şi scăunel pentru fiecare copil", a declarat Ileana Lungu, directorul şcolii gimnaziale din Horoatu Crasnei.

În Sălaj au fost repartizaţi în clasa pregătitoare 1.614 copii, fiind locuri suficiente pentru a acoperi toate cererile primite de ISJ de la părinţi.

SIBIU

Peste 2.700 de copii vor începe clasa pregătitoare în Sibiu, unde au fost realizate 174 de astfel de clase, majoritatea fiind deja dotate cu mobilierul adecvat.

"În anul şcolar 2012-2013, clasa pregătitoare se organizează în 98 de unităţi şcolare din judeţ, într-un număr de 174 de clase realizate, cu 2.776 de copii înscrişi", afirmă inspectorul şcolar general Ştefan Firu.

Potrivit sursei citate, sunt necesare 209 posturi de învăţători/ institutori, pentru acestea organizându-se de către MECTS cursuri de formare, în două serii, în prima participând titulari şi suplinitori care beneficiază de continuitate pe post în 2012-2013, iar în a doua serie participând cadre didactice angajate în şedinţele publice de mobilitate din luna august.

În ceea ce priveşte mobilierul pentru clasele pregătitoare, Ştefan Firu a menţionat că acesta a fost achiziţionat în proporţie de peste 80 la sută, restul urmând să ajungă în şcoli în această săptămână.

"Pentru copiii înscrişi în clasa pregătitoare se achiziţionează mobilier specific nivelului acestora de dezvoltare fizică şi psihosomatică. Au fost achiziţionate 2.251 de seturi de mobilier, procentul de achiziţie raportat la numărul de copii înscrişi fiind de 81,09. De asemenea, s-au amenajat grupuri sanitare corespunzătoare standardelor de calitate în 57 de unităţi de învăţământ, în 41 de unităţi şcolare grupurile sanitare sunt în curs de amenajare, iar în două unităţi şcolare nu s-au amenajat încă", a explicat Ştefan Firu.

SUCEAVA

În judeţul Suceava vor funcţiona 302 clase pregătitoare, fiind înscrişi 4.757 de copii.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laura Hacman, a declarat corespondentului MEDIAFAX că mobilierul şcolar pentru clasele pregătitoare a fost deja instalat în unele şcoli, iar în alte unităţi se află în curs de finalizare achiziţia acestuia.

În acest sens, Ministerul Educaţiei a repartizat ISJ Suceava 976.800 de lei, bani alocaţi şcolilor pentru achiziţia de mobilier.

Hacman a spus că cele 302 cadre didactice care vor preda la clasele pregătitoare urmează, în perioada 27 august- 31 august şi 3-7 septembrie, cursuri de formare în şase centre din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

Ea a precizat că majoritatea claselor pregătitoare vor funcţiona în şcoli, dar există şi câteva situaţii, în special, în mediul rural, unde astfel de clase au fost amenajate în corpuri de clădire unde funcţionează şi grupe de grădiniţe.

"Nu sunt probleme în privinţa asigurării spaţiilor pentru clasele pregătitoare", a mai spus Hacman.

TIMIŞ

În Timiş, Ministerul Educaţiei a alocat suma de 755.000 de lei pentru achiziţionarea de mobilier pentru clasele pregătitoare, însă doar 30 la sută din necesar a fost achiziţionat de către unităţile de învăţământ, conducerea ISJ spunând că nici până la începerea anului şcolar nu va fi pregătit tot mobilierul.

Inspectorul şcolar general din judeţul Timiş, Cornel Petroman, a spus că până în 10 septembrie, când va începe anul şcolar, nu va fi achiziţionat tot mobilierul şcolar pentru clasele pregătitoare.

"Patru firme au contractat confecţionarea acestui mobilier şi nu suntem siguri că vor reuşi să se încadreze în termenul stabilit, cel de 6 septembrie. Ministerul Educaţiei a alocat 755.000 de lei pentru achiziţionarea acestui mobilier, pentru judeţul Timiş, însă achiziţiile până acum sunt de circa 30 la sută", a declarat Cornel Petroman.

Procedura de achiziţie este anevoioasă, a explicat şeful ISJ Timiş, deoarece directorii unităţilor de învăţământ trebuie mai întâi să facă dovada achiziţiei, apoi îşi vor primi banii pentru a achita factura.

"Fiecare şcoală s-a ocupat de achiziţia mobilierului necesar pentru clasele pregătitoare. Nu s-au făcut licitaţii pentru că nu se impune licitaţie, sumele fiind destul de mici la nivel de şcoală. Costă maxim 200 de lei modulul. Contractele s-au făcut prin atribuire directă cu patru firme din judeţul Timiş", a declarat Petroman.

El a adăugat că, în cazul în care nu se vor respecta termenele, directorii unităţilor de învăţământ vor fi traşi la răspundere.

În judeţul Timiş sunt 260 de clase pregătitoare în anul şcolar 2012-2013, din care 202 sunt independente, iar 58 de clase vor fi simultane. În clasele simultane, elevii vor învăţa alături de alţii din clase mai mari cu unul sau doi ani.

Petroman a spus că s-au înscris 3.679 de copii în clasa pregătitoare în judeţul Timiş, iar acolo unde nu sunt suficiente spaţii se va trece la două schimburi.

El a susţinut că în judeţ, în afară de unele jocuri, nu s-a primit material didactic pentru clasele pregătitoare, dar că există personal calificat pentru predarea în aceste clase.

"Avem personal calificat pentru a acoperi necesarul, însă nu toţi sunt titulari", a spus Petroman, menţionând că până în 7 septembrie se vor finaliza cursurile de formare a celor care vor preda la aceste clase pregătitoare.

VASLUI

Un număr de 3.211 copii au fost înscrişi în clasa pregătitoare în judeţul Vaslui, alţi 26 de copii rămânând, cel puţin deocamdată, nerepartizaţi, după ce aceştia nu au fost luaţi din timp în evidenţele unităţilor de învăţământ.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui a înfiinţat 205 clase pentru copiii care, din acest an, vor merge la şcoală în clasa pregătitoare, numărul total al celor care ar urma să ia loc în bănci ajungând la 3.237 de elevi. Deocamdată, situaţia este incertă pentru 26 de copii care ar trebui înscrişi în clasa pregătitoare, după ce aceştia nu au fost cuprinşi în evidenţele ISJ Vaslui, ci doar în cele ale şcolilor.

"Iniţial, numărul celor înscrişi a fost de 3.211 copii, însă raportările făcute acum de directori arată că sunt 3.237 copii are ar trebui să meargă la şcoală în clasa pregătitoare. Diferenţa urmează să fie înscrisă după data de 1 septembrie, atunci când Ministerul Educaţiei va debloca aplicaţia prin care aceşti copii sunt înscrişi la şcoală”, a declarat inspectorul de specialitate pe învăţământ primar Oana Rusu.

În ceea ce priveşte mobilierul şcolar pentru cei care vor fi în clasa pregătitoare, şefii învăţământului vasluian susţin că nu sunt niciun fel de probleme din acest punct de vedere, cel puţin din raportările făcute de conducerile şcolilor din judeţ.

"Am avut o întâlnire cu toţii directorii de şcoli din judeţ şi majoritatea a spus că au achiziţionat acest mobilier. Bani există, aşa că 10 septembrie nu trebuie să prindă vreo unitate de învăţământ care să nu aibă pentru fiecare elev de clasă pregătitoare pupitrul şi scaunul lui”, susţine inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Doru Bălan.

Conducerea ISJ Vaslui mai spune că multe şcoli au cumpărat şi montat deja şi acele toalete speciale pentru elevii de clase pregătitoare, astfel încât copiii să nu întâmpine probleme din acest punct de vedere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadre didactice insuficiente pentru clasa pregătitoare, dar autorităţile se declară optimiste.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cadre didactice insuficiente pentru clasa pregătitoare, dar autorităţile se declară optimiste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei