Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a vizitat, marţi, o şcoală din localitatea mehedinţeană Jirov, veche de o sută de ani, fără apă, cu toaleta în curte şi cu încălzire la sobă, ea refuzând buchetul de flori dat de directorul unităţii: "Lăsaţi florile. Aveţi o şcoală de îmi vine să plâng!"
Ecaterina Andronescu a vizitat, marţi, Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea mehedinţenă Jirov, ministrul fiind întâmpinat de directorul unităţii de învăţământ cu un buchet de flori.
Andronescu a refuzat însă buchetul, spunând: "Lăsaţi florile că uitaţi cum este şcoala, sunt foarte supărată!".
La rândul său, directorul şcolii, Ion Dumitrache, a afirmat că a cerut fonduri de la minister, în mai multe rânduri în ultimii ani, pentru terminarea lucrărilor la un nou corp de clădire pentru şcoala din Jirov, însă nu a primit niciun ban.
În replică, Ecaterina Andronescu i-a spus că ar fi trebuit să găsească totuşi o soluţie.
"Mă duceam la uşa ministrului şi nu plecam de acolo până nu găseam o soluţie. Aveţi o şcoală de îmi vine să plâng!", a menţionat Andronescu.
Şcoala din Jirov, veche de peste o sută de ani, nu are autorizaţie de funcţionare, întrucât în unitate nu există apă curentă, toaleta este în curte, iar clasele sunt încălzite cu sobă. La Jirov învaţă peste 200 de elevi.
Directorul unităţii, Ion Dumitrache, a declarat corespondentului MEDIAFAX că şcoala nu are nicio şansă să obţină autorizaţie de funcţionare.
"A ajuns la venerabila vârstă de o sută de ani. Am rezolvat problemele mici pentru că cele mari sunt aceleaşi, nu există apă curentă, WC-ul este în curte, din cauza asta nu avem autorizaţie şi nicio şansă să o obţinem", a spus Dumitrache.
În anul 2008, s-a început construcţia unei alte şcoli în localitatea Jirov, al cărei termen de finalizare era luna septembrie 2009, însă din cauza lipsei fondurilor, clădirea nu a fost terminată.
Ecaterina Andronescu a vrut să viziteze şi această clădire, însă primarul comunei Corcova, Adam Durac, a încercat să o oprească, atenţionând-o că în interior sunt purici, întrucât spaţiul este folosit de multe ori ca adăpost pentru animalele care pasc în timpul zilei pe terenul din apropiere.
Ministrul Educaţiei a declarat, după ce a vizitat atât şcoala veche, cât şi clădirea în construcţie, că va aloca fondurile necesare finalizării lucrărilor.
"O să încerc din resursele puţine pe care le avem din bugetul mic să alocăm resursele necesare să finalizăm lucrarea, dar trebuia terminată demult. Nu trebuia să aşteptăm să ajungem cu situaţia aşa de gravă la Jirov", a declarat Andronescu.
Pentru finalizarea lucrărilor este necesară suma de 1.100.000 de lei, iar Ecaterina Andronescu a cerut constructorului termen de finalizare luna noiembrie 2012.
La şcoala din Jirov, în anul şcolar 2012-2013, vor învăţa 85 de elevi la clasele I-IV şi 144 de elevi la clasele V-VIII. Tot în vechiul corp a fost amenajată şi clasa pregătitoare.