Procurorul general a declarat, miercuri, că din cele peste 500 de plângeri privind referendumul, mai mult de jumătate privesc împiedicarea votului sau mita electrală, precizând că a anunţat de la începutul anului că "statistica Parchetului va expoda" în cazul dosarelor privind infracţiuni la vot.
"Am făcut aceste declaraţii încă de la începutul anului, pentru că ştiam că în campanie electorală şi în ziua desfăşurării votului se depun foarte multe plângeri", a spus procurorul general al României, Codruţa Kovesi.
Potrivit lui Kovesi, din cele peste 500 de plângeri penale privind referendumul, în 50 de dosare este vorba de împiedicarea dreptului de a vota, iar în 297 sunt cercetate fapte de mită electorală, respectiv darea de bunuri sau bani pentru a vota sau a nu vota.
Codruţa Kovesi a spus că în dosarele de la Parchet privind referendumul nu sunt cercetaţi cetăţeni pentru că au votat, nici pentru modul în care au votat, ei nefiind întrebaţi de anchetatori în ce fel şi-au exercitat dreptul la vot.
Kovesi a subliniat că procurorii nu pot fi acuzaţi că cercetează oamenii care au participat la vot, pentru că în egală măsură sunt anchetate şi cazuri de împiedicare a exercitării dreptului de vot.
Procurorul general a ţinut să precizeze că sunt persoane care au votat atât pe listele electorale permanente, cât şi pe cele suplimentare, într-o secţie fiind câte patru pagini pe care apare aceeaşi semnătură sau CNP-uri dublate.
"Este normal ca o persoană care apare pe mai multe liste să fie întrebată dacă a votat sau nu a votat", a adăugat Kovesi.
Ea a mai spus că sunt cetăţeni care apar pe listele electorale şi sunt audiaţi în calitate de martori, mulţi spunând că nu s-au prezentat la vot sau că semnătura nu le aparţine, deşi apare pe trei-patru liste.
Codruţa Kovesi a precizat că se verifică şi se anchetează toate plângerile depuse referitoare la posibile infracţiuni comise la referendum.
"Cetăţenii care apar pe liste au calitatea de martor, nu sunt cercetaţi, nu sunt întrebaţi cum au votat, de ce au votat. Marea majoritate dintre cei audiaţi (...) au declarat că semnătura nu le aparţine şi că nu s-au prezentat în ziua respectivă, deşi ei figurează pe trei sau patru liste", a concluzionat Codruţa Koversi.
Ea a precizat că deşi Parchetul a fost acuzat că doar la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui au fost întocmite dosare penale, în fiecare an cu alegeri electorale procurorii au avut în instrumentare foarte multe dosare penale.
Potrivit procurorului general, şi pentru alegerile din 2009 dosarele sunt finalizate, o parte dintre acestea ajungând în instanţe, iar în unele dintre ele sunt date şi condamnări. Kovesi a dat exemplu unei persoane care şi-a exercitat dreptul de a vota de şapte ori în aceeaşi zi şi care a fost condamnată la şase luni închisoare cu suspendare.
"Nu putem fi acuzaţi că doar acum facem dosare", a mai spus Codruţa Kovesi.
Procurorul general a arătat că, din punct de vedere al cifrelor statistice, numărul dosarelor privind infracţiuni electorale întocmite în 2012 "nu este mult mai mare faţă de 2009".
Codruţa Kovesi a adăugat că i-a spus premierului că are dreptul să ceară o informare privind verificările Parchetului, dacă nu a văzut comunicatele transmise.
Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, i-a cerut procurorului general, Codruţa Kovesi, să-i transmită o informare cu privire la acţiunile derulate de procurori referitoare la sesizările de fraudă la referendum.
"Am discutat şi îi voi face o cerere oficială astăzi (miercuri, n.r.) să îmi trimită o informare exactă cu ceea ce s-a întâmplat în această săptămână", a spus Victor Ponta, la plecarea de la CSM.
Premierul a declarat, marţi, că îi va cere procurorului general, Codruţa Kovesi, să înceteze "persecutarea oamenilor care au votat", pentru că Traian Băsescu este "back in business", el precizând că a primit şi o petiţie în acest sens semnată de mai mulţi intelectuali.
"Am primit şi eu, ca membru al CSM, solicitarea făcută de un grup important de intelectuali, fostul preşedinte Emil Constantinescu, oameni de o mare probitate morală, există o petiţie vizavi de abuzurile comise de procurori. Dar acuma, dacă şi-au atins scopul, pentru că toţi aceşti zeci de procurori care persecutau sătenii de prin cine ştie ce judeţe, voiau să se întoarcă domnul Băsescu la Cotroceni. Acum, şi-au atins scopul şi voi face mâine către doamna Kovesi o solicitare să înceteze persecutarea oamenilor care au votat, pentru că şi-au atins scopul: domnul Băsescu este back in business, împreună cu doamna Kovesi", a spus premierul.
Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat, marţi, sesizarea formulată de Fundaţia Română pentru Democraţie privind protestul public exprimat de peste 90 de semnatari, faţă de acţiunile Parchetului General şi DNA în legătură cu referendumul, Inspecţia Judiciară urmând să facă verificări.
Peste 90 de personalităţi publice, printre care scriitori, profesori universitari şi cercetători, solicită CSM să intervină pentru a opri acţiunile Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva cetăţenilor care au participat la votul din 29 iulie.
În 16 august, Parchetul ICCJ arată că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele din ele sunt la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.
Precizările au fost transmise de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) ca răspuns la cererea preşedintele interimar, Crin Antonescu, ca procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.
Premierul Victor Ponta declara atunci că va cere procurorului general, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, explicaţii privind acţiunile Parchetului în cazul referendumului, arătând că a fost informat că DNA nu are competenţa de a ancheta cauze legate de alegeri, ci doar probleme de corupţie
"Eu nu pot să convoc CSM, dar voi participa la şedinţa deja convocată şi voi cere ca procurorul general, doamna Kovesi, să prezinte o informare despre ceea ce în acest moment, aşa cum arată, este o acţiune de persecuţie politică a oamenilor care au votat la referendum. Din ceea ce mi-au spus colegii de la Ministerul Justiţiei, DNA nici nu are competenţa de a ancheta decât cauze de corupţie, nu cauze care ţin de alegeri. Voi cere explicaţii de la procurorul general", a spunea Ponta.