Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua în discuţie, miercuri 22 august, demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcţia de membru ales al CSM.
Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, şedinţa Plenului CSM este programată în 22 august, la ora 10.00.
Pe ordinea de zi a şedinţe se află şi Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind solicitarea judecătoarei Mona Maria Pivniceru de a se lua act de demisia din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecătoarea Mona Pivniceru - reprezentanta magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii - şi-a dat demisia în 8 august din funcţia de membru al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiţiei.
În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde ar putea fi detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei.
Iniţial, şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii era anunţată pentru luni 20 august.
De altfel, premierul declara că va merge în 20 august la şedinţa CSM, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, precizând că îşi doreşte foarte tare să se dea avizul pentru Mona Pivniceru.
"Vă spun sincer, îmi doresc foarte tare, luni, la CSM, să se dea avizul pentru doamna Pivniceru şi să pot să mă remaniez singur de la Ministerul Justiţiei", a spus Ponta.
Plenul CSM urmează să ia act de demisia Monei Pivniceru şi să dezbată cererea premierului Victor Ponta de detaşare a Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei, pentru a fi numită în funcţia de ministru.
Joi, Mona Pivniceru spunea, pentru gandul.info, că se gândeşte până luni 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru postul de ministru al Justiţiei, după ce postul RTV a publicat mai multe imagini cu ea intrând în maşina lui Andrei Năstase.
Premierul Victor Ponta declara însă că Mona Pivniceru i-a spus că nu renunţă la postul de ministru al Justiţiei şi nu îşi retrage demisia din CSM, el precizând că, în aceste condiţii, nu îşi retrage propunerea privind numirea acesteia la MJ.
În 6 iulie, Secţia pentru judecători a CSM a respins, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru. CSM arăta că detaşarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcţii, inclusiv în cele de demnitate publică numite, este inadmisibilă şi, în consecinţă, a respins cererea de detaşare la Ministerul Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM.
În urma acestei decizii, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 iulie, ministru interimar al Justiţiei, iar o zi mai târziu Mona Pivniceru şi-a dat demisia din CSM.
După demisia Monei Pivniceru, premierul Victor Ponta a transmis preşedinţilor ICCJ şi CSM o scrisoare în care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru, judecător, să fie detaşată la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru, durata detaşării fiind apreciată la un an, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Mona Pivniceru, cunoscută pentru schimburile de replici cu Traian Băsescu atunci când acesta a atacat justiţia, a fost, din 2009, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, funcţie la care a renunţat în iunie 2011, când a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca reprezentant al judecătorilor instanţei supreme. În 7 septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost validată de Plenul Senatului, în locul Lidiei Bărbulescu, respinsă în urma unei decizii a Curţii Constituţionale în 2010.
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii să convoace o şedinţă a acestui for pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori în cazul referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la Justiţie.
Totodată, Crin Antonescu a declarat că cere procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.
Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns, joi, că pocedura de convocare a Plenului CSM este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului. CSM a precizat că, potrivit acestei hotărâri, Consiliul se întruneşte în Plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor Plenului ori, după caz, ai secţiilor.
"Calendarul prestabilit pentru reuniunea în şedinţă a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , şi anume 20-24 august 2012", arăta CSM într-un comunicat de presă.
Totodată, CSM preciza că activitatea procurorilor se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, aceştia nefiind subordonaţi puterii legislative sau executive.
Preşedintele CSM a adăugat că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în şedinţa publică din 24 mai 2007, că "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească".
"Conducerea CSM solicita actorilor politici abţinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept", se mai arăta în comunicatul Consiliului.