Premierul Victor Ponta spune că ceea ce l-a deranjat la Traian Băsescu a fost faptul că i-a băgat cuţitul pe la spate, şi nu că l-a "apostrofat" în public, adăugând că cei 7,5 milioane de oameni care au votat împotriva lui Băsescu şi pe care "îi mai şi anchetează" îl vor urî la fel ca pe Ceauşescu.
"Ce m-a deranjat pe mine la domnul Traian Băsescu nu a fost faptul că m-a apostrofat în public, ci faptul că mi-a băgat cuţitul pe la spate, asta m-a deranjat. Fac un apel către domnul Traian Băsescu - acesta să ţină cont de cei 7,5 milioane de oameni care au votat împotriva lui. Dacă îi mai şi anchetează, ura lor o să crească şi vor ajunge să-l urască la fel cum l-au urât pe Ceauşescu", a mai spus el.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Târgu Jiu, într-o conferinţă de presă, că ceea ce se întâmplă în prezent cu anchetele procurorilor de la DNA nu este normal şi că aceştia au creat "un sentiment de teroare naţională".
"Tot ce se întâmplă acum cu anchetele procurorilor de la DNA nu este normal. Au creat realmente un sentiment de teroare naţională, iar acest lucru este profund nedemocratic. Aşa ceva nu se va face niciodată sub autoritatea mea, ca ministru al Justiţiei. Nu cred că trebuie să tăcem din gură când este vorba despre astfel de abuzuri, tăceam în anii `80, nu acum. Nu cred că domnul Antonescu a greşit cu ceva sau că îngrădeşte justiţia, el doar a pus nişte întrebări la care se cer nişte răspunsuri", a declarat Victor Ponta.
În aceeaşi conferinţă de presă, premierul Victor Ponta a spus că se înţelege excepţional de bine cu preşedintele interimar, Crin Antonescu, coabitând excelent cu acesta.
"O spun acum pentru că vreau s-o lămuresc de tot. Mă înţeleg excepţional de bine cu preşedintele interimar. Eu coabitez excelent cu domnul Crin Antonescu, nu avem niciun fel de neînţelegere", a conchis Victor Ponta.
Parchetul ICCJ arată că în dosarele privind referendumul este necesară audierea mai multor persoane despre care sunt indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, precizând că, înainte de a fi ascultat, martorul depune jurământ cu mâna pe cruce sau pe Biblie.
Parchetul instanţei supreme mai arată că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele din ele sunt la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.
Precizările au fost transmise, joi, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) ca răspuns la cererea preşedintele interimar, Crin Antonescu, ca procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.