Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 aug 2012 - Anul XVII, nr. 185 (5090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Telefonul copilului: Zeci de copii au ajuns în grija statului din cauza sărăciei

Vineri, 10 August 2012 (19:23:23)

Zeci de copii au ajuns în grija statului din cauza sărăciei, afirmă organizaţia Telefonul copilului, care precizează că peste 70.000 de apeluri s-au înregistrat în primele şase luni la numărul pus la dispoziţie de către asociaţie, care a iniţiat întâlniri cu micuţii în toate regiunile ţării.

Starea emoţională a copiilor la începutul apelului a fost identificată de specialiştii Asociaţiei Telefonul Copilului, cosntâtndu-se astfel că 28,53% dintre copii simţeau tristeţea, 11,53% frustrarea şi depresia, 11,24% singurătatea, 9,22% apăsarea, 6,05% frica.

Tristeţea şi singurătatea au fost identificate la copiii care au apelat 116 111 din nevoia de comunicare, în timp ce frustrarea şi depresia s-au manifestat la copiii care nu aveau o relaţie bună cu părinţii, iar frica s-a manifestat în cazurile de abuz şi violenţă domestică.

Potrivit unui comunicat remis presei de către Asociaţia Telefonul copilului, sărăcia cauzată de lipsa unui loc de muncă, de disponibilizări şi reducerea ajutoarelor sociale acordate a dominat lista problemelor semnalate în cele 76.824 de apeluri înregistrate la 116 111, în primele şase luni ale anului 2012. Situaţiile grave au determinat intervenţia instituţiilor abilitate în mii de cazuri, iar zeci de copii au ajuns în grija statului din cauza sărăciei.

"Criza economică a afectat societatea în profunzimea sa. Este foarte grav şi trist deopotrivă să vedem părinţi care preferă să îşi abandoneze copiii din cauza sărăciei, neavând mijloacele necesare să îi îngrijească. Linia 116 111 este deschisă deopotrivă copiilor şi părinţilor şi suntem aici pentru a-i asculta şi sprijini. Tragem încă un semnal de alarmă, însă: abandonul, abuzul, singurătatea, tristeţea cu care se confruntă copiii - acestea sunt probleme care nu au soluţie decât printr-un efort cumulat şi susţinut din partea tuturor actorilor implicaţi, de la familii la instituţiile statului", a declarat Cătălina Florea, director executiv Asociaţia Telefonul Copilului

Pe fondul crizei financiare, părinţii au recurs la măsuri extreme şi în anul 2012: fie au ales instituţionalizarea temporară sau chiar abandonul copiilor (Transilvania este pe primul loc cu 29 de cazuri, urmată de Moldova cu 6, Muntenia cu 3, Bucuresti cu 3 si Oltenia cu 2), fie au ales măsuri alternative la instituţionalizare precum: asistenţa maternală, centrul maternal, centrul de zi, plasamentul familial (cele mai multe sesizări au fost înregistrate din Bucureşti, în număr de 13, urmat de Moldova - 9, Muntenia - 7, Transilvania – 6 şi Oltenia - 5).

Conform datelor furnizate de baza de date a call center-ului Asociaţiei Telefonul Copilului, primele şase luni ale acestui an arată cifre îngrijorătoare, consideră organizaţia citată.

"76.824 de apeluri înregistrate la 116 111, dintre acestea 2.085 de cazuri care au necesitat intervenţia instituţiilor abilitate pe de o parte, iar pe de altă parte consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor Asociaţiei Telefonul Copilului; starea emoţională a copiilor la începutul apelului a fost identificată de specialiştii Asociaţiei Telefonul Copilului astfel: 28,53% dintre copii simţeau tristeţea, 11,53% frustrarea şi depresia, 11,24% singurătatea, 9,22% apăsarea, 6,05% frica. Tristeţea şi singurătatea au fost identificate la copiii care au apelat 116 111 din nevoia de comunicare, în timp ce frustrarea şi depresia s-au manifestat la copiii care nu aveau o relaţie bună cu părinţii, iar frica s-a manifestat în cazurile de abuz şi violenţă domestică", explică sursa citată.

Totodată, se arată că 1.026 de cazuri de abuz asupra copilului şi violenţă în familie au fost sesizate la 116 111, iar printre cele mai grave forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizica în procentaj de 43,76%, neglijarea în procentaj de 26,09% şi abuz emoţional în procentaj de 12,16%; numărul cazurilor de abuz sexual asupra copilului şi trafic de minori aproape s-a dublat în prima jumătate a acestui an, fiind înregistrate 94 de astfel de situaţii; cu sprijinul instituţiilor abilitate, au fost adoptate cele mai bune soluţii pentru stoparea abuzului şi înlăturarea efectelor negative produse de situaţia traumatizantă, iar agresorii sunt condamnaţi pentru faptele săvârşite;

Consilierea psihologică indică un procentaj de 16,50%, din numărul total al cazurilor înregistrate la 116 111 şi s-a impus în situaţii în care copiii se simţeau singuri, trişti, neînţeleşi, neglijaţi, discriminaţi, respinşi, dar şi în legatură cu probleme specifice vârstei sau chiar sentimentale.

Consilierea juridică solicitată la 116 111, referitoare la alocaţii şi indemnizaţii, încredinţarea copilului, pensia alimentară, menţinerea legăturilor personale, dreptul la vizită al părintelui care nu a obţinut încredinţarea copilului, ordonanţa preşedinţială, părăsirea ţării cu un minor, înregistrarea tardivă a naşterii, precum şi drepturile copilului, a înregistrat un procentaj de 20,81% din numarul total al cazurilor.

Mediul cel mai frecvent raportat în ceea ce priveşte cazurile înregistrate la 116 111 este cel rural, în procent de 50,59%, urmat de cel urban, în procent de 43,26%, iar pentru un procent de 6,15% a fost solicitată confidenţialitatea. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din regiunea Muntenia (26,18%), urmată de Transilvania (20,43%), Moldova (16,88%), Bucureşti (13,91%), Oltenia (10,79%), Dobrogea (5.52%), Banat (3,51%), necunoscut (2,78%);

În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cele mai multe cazuri au fost înregistrate din judeţele Buzau, Ilfov, Constanţa, Iaşi, Teleorman, Dolj, iar cele mai puţine au fost sesizate din judeţele Sălaj, Mureş, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Alba, Satu Mare.

"În această perioadă şi totodată într-un an în care efectele crizei continuă să fie devastatoare pentru tot mai mulţi copii şi părinţi, Asociaţia Telefonul Copilului a organizat întâlniri directe cu 17.387 copii din regiunile Transilvania, Moldova, Munteania şi Oltenia, din zone rurale dezavantajate, către care s-a îndreptat cu rechizite personalizate, dulciuri şi jucării http://www.telefonulcopilului.ro/traficul-de-minori-pe-intelesul-copiilor,
http://www.telefonulcopilului.ro/galerie-foto-2012.

116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Romtelecom. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom şi Cosmote.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Telefonul copilului: Zeci de copii au ajuns în grija statului din cauza sărăciei.
 Vizualizări articol: 903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telefonul copilului: Zeci de copii au ajuns în grija statului din cauza sărăciei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei