Creşterea economică pentru acest an, estimată în prezent la 1,1-1,2%, ar putea fi revizuită în jos, în toamnă, dacă nu sunt continuate investiţiile sau exporturile vor încetini, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, după întâlnirea cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Fostul ministru al Finanţelor a fost întrebat de jurnalişti care a fost cifra avansată de oficialii organismelor internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică pentru acest an.
"În jur de 1,1-1,2%, dar este sub semnul întrebării. Este posibil ca în toamnă ea să fie revizuită dacă nu se continuă cu investiţii, exporturile vor înregistra reduceri, este posibil ca în toamnă această cifră să fie revizuită în jos", a precizat deputatul PDL.
Proiectul privind rectificarea bugetară ia în calcul o creştere economică de 1,2% în acest an, revizuită de la 1,5% anterior.
Totodată, el a afirmat că niciuna dintre măsurile propuse cu ocazia acestei vizite a oficialilor FMI nu a fost bătută în cuie.
"Nicio măsură nu este bătută în cuie, nicio măsură fiscală, nici TVA la încasare, nici scutirea de contribuţii sociale. Cei de la FMI şi CE sunt sunt deschişi pentru introducerea plăţii TVA la încasare şi la scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru angajare de şomeri, dar trebuie ca Guvernul să dovedească că aceste măsuri pot fi implementate fără efecte negative", a susţinut fostul ministru de Finanţe.
Ialomiţianu a susţinut că oficialii FMI au precizat că orice măsură care duce la reducerea veniturilor la bugetul de stat trebuie compensată cu tăierea de cheltuieli.
"Nici măcar introducerea impozitului regresiv (progresiv - n.r.) nu este agreată de FMI şi au spus foarte clar că trebuie să vină cu reduceri de cheltuieli şi nu cred că actualul Guvern va trece la reducerea cheltuielilor (...) cheltuieli de personal, cheltuieli cu pensii, cheltuieli cu investiţii, că acestea sunt principalele cheltuieli din buget", a mai spus deputatul PDL.