Primul-ministru Victor Ponta a pledat, joi, ca bugetul instanţelor să fie preluat începând cu 2013 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), aşa cum se stabilise în 2004, când s-au încheiat negocierile privind capitolul Justiţiei şi Afaceri Interne, pentru aderarea României la UE.
"Voi susţine încă din acest an, dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are şi mă anunţă că are logistica necesară, voi susţine trecerea bugetului justiţiei către instanţa supremă. Nu cred că metoda aplicată în ultimii ani de a ţine bugetul la Ministerul Justiţiei, pentru a avea un anume tip de influenţă asupra instanţelor, e o metodă corectă", a afirmat Ponta, care asigură interimatul la Justiţie.
El a adăugat că imediat ce ICCJ şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că sunt pregătiţi, va trece bugetul instanţelor la cei care administrează justiţia.
"Ne-am asumat ca bugetul instanţelor să fie administrat de ICCJ, tocmai pentru a nu mai fi un instrument al Guvernului", a afirmat Victor Ponta, care a amintit faptul că în 2004, când ministru al Justiţiei era Cristian Diaconescu, la negocierile privind închiderea capitorului 24 de negociere cu UE s-a admis ca managementul fondurilor justiţiei să nu mai fie în mâna Executivului.
În august 2011, Guvernul a amânat din nou, până în 2014, termenul de la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să preia atribuţiile ministerului de resort privind gestionarea bugetelor curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor, fiind iar invocată lipsa unui aparat administrativ la ICCJ.
Potrivit Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea acestor bugete urmau să fie preluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la 1 ianuarie 2008. Acest termen a fost însă amânat, succesiv, de patru ori până în prezent, de la 1 ianuarie 2008 la 1 ianuarie 2012, cu argumentul că astfel se permite ICCJ să îşi organizeze un compartiment economico-administrativ care să asigure gestionarea resurselor financiare ale tuturor instanţelor.
"Este evident că transferul efectiv al atribuţiilor nu poate avea loc până la 31 decembrie 2011, până la acest moment Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie neavând organizat un aparat administrativ care să poată asigura desfăşurarea în condiţii de normalitate a atribuţiilor ce decurg din calitatea de ordonator principal de credite pentru bugetul instanţelor judecătoreşti", se arată în Strategia fiscală a Guvernului pentru perioada 2012-2014.
Guvernul susţinea în august 2011 totodată că Ministerul Justiţiei dispune atât de experienţa, cât şi de capacitatea tehnică necesară gestionării bugetului instanţelor, ceea ce, la acest moment, "instanţa supremă nu poate oferi".
În 5 decembrie 2011, Valeriu Stoica - ministru al Justiţiei între 1996-2000- declara că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate construi şi executa bugetul justiţiei pentru că pe de-o parte nu are expertiză, iar pe de altă parte ar face-o în mod părtinitor, trăgându-şi "spuza pe turta ei", "M-aş teme să transferăm bugetul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că, pe de-o parte, nu cred că există expertiză la Înalta Curte de Casaţie pentru a face un asemenea buget, iar, pe de altă parte, cred că partizanatul ar putea să perturbe în mod drastic acest proces de construcţie şi execuţie bugetară. Mai pe româneşte spus: Înalta Curte o să îşi tragă spuza pe turta ei şi nu ştiu în ce măsură va cunoaşte sau îşi va dori să cunoască nevoile reale ale celorlalte componente ale sistemului justiţiei", susţinea fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.