Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, fostului său şef de cabinet Codruţ Marta şi fostului director al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă.
Sechestrul a fost instituit la sfârşitul lunii iulie şi a vizat imobile, terenuri şi acţiuni, au declarat surse judiciare.
În cazul lui Sorin Blejnar, măsura a vizat bunuri imobile în municipiul Arad, un imobil şi un teren situate în sectorul 1 din Bucureşti, alte acţiuni cotate pe piaţa bursieră cu o valoare aproximativă de 253.158,90 lei, după cum rezultă din declaraţia de avere a acestuia din 2011.
Pentru Codruţ Marta, a fost instituit sechestru doar asupra unui imobil din sectorul 2, cu o valoare de impunere de 332.860 lei, acesta neavând acţiuni cotate pe piaţa bursieră.
În cazul lui Viorel Comăniţă, s-a constatat că la adresa de domiciliu nu locuieşte nimeni, dar a fost identificată o proprietate deţinută de acesta în judeţul Sibiu, au mai declarat sursele citate.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fostul şef al ANAF Sorin Blejnar ar fi sprijinit din mai 2011 până în iulie 2012 un grup infracţional care a iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
Fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa Dan Secăreanu şi alte şapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile.
Comăniţă şi Blejnar au interdicţie de a părăsi ţara.
În acelaşi dosar, au fost emise mandate de arestare în lipsă pentru fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, soţii Radu şi Dana Nemeş şi Mihai Gulea, în timp ce Ştefan Puşcaşu şi Ovidiu Ioan Moldovan au primit interdicţie de a părăsi ţara.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.
Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.
În referatul prin care au cerut arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protecţie".
Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai şi dat urmărire internaţională la 30 mai - n.r.) şi Viorel Comăniţă.