România ocupă unul dintre ultimele locuri, respectiv 23 din 27, în clasamentul ţărilor UE alcătuit după modul de gestionare a deşeurilor municipale, în care pe primele poziţii se află Austria, Olanda, Danemarca, Germania şi Suedia, potrivit Comisiei Europene.
Ierarhia a fost alcătuită în funcţie de 18 criterii, pentru care au fost acordate puncte şi steguleţe de evidenţiere în domenii precum volumul total de deșeuri reciclate, costul eliminării deșeurilor și încălcările legislației europene.
Potrivit CE, clasamentul face parte dintr-un studiu aflat în desfășurare, care va ajuta statele membre să își îmbunătățească performanțele în materie de gestionare a deșeurilor.
"Imaginea rezultată din acest exercițiu confirmă cele mai serioase preocupări ale mele.Multe state membre contină să depoziteze la gropile de gunoi cantități uriașe de deșeuri municipale – cea mai nepotrivită opțiune de gestionare a deșeurilor –, în ciuda existenței unor alternative mai bune și în pofida disponibilității fondurilor structurale necesare pentru a finanța opțiuni mai avantajoase.Se îngroapă resurse valoroase, se pierd beneficii economice potențiale, nu se creează locuri de muncă în sectorul gestionării deșeurilor, iar sănătatea umană și mediul au de suferit.Este un lucru greu de justificat în condițiile actuale ale economiei noastre", a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
Alături de România, statele membre cu cele mai mari lacune în privința punerii în aplicare a legislației în domeniu sunt Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia și Slovacia, indică acelaşi clasament. "Deficiențele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deșeurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi, precum și o infrastructură neadecvată de gestionare a deșeurilor. Faptul că se recurge masiv la depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi înseamnă că unele opțiuni mai bune de gestionare a deșeurilor, precum refolosirea și reciclarea, sunt în mod sistematic subexploatate. În consecință, perspectiva este deficitară", se arată într-un comunicat de miercuri al CE.
În ierarhia privind modul de gestionare a deşeurilor municipale, România figurează, pe locul 23, cu 11 puncte, la fel ca Ciprul, în timp ce Bulgaria şi Grecia, aflate mai jos în clasament, au opt, şi respectiv, trei puncte.
Ungaria se află pe locul 14, cu 19 puncte, în timp ce ocupantele primele două locuri, Austria şi Olanda, au câte 39.
Potrivit CE, ţările de pe primele locuri dispun de sisteme complexe de colectare a deșeurilor și depozitează la gropile de gunoi mai puțin de 5% din deșeurile pe care le produc. Aceste țări dețin sisteme de reciclare bine dezvoltate, o capacitate suficientă de tratare a deşeurilor și au performanțe bune în privința deșeurilor biodegradabile. În general, aceleaşi state combină cu succes, în politicile lor de gestionare a deșeurilor, instrumente juridice, administrative și economice, a mai precizat sursa citată.
Totodată, o serie de state membre au înregistrat progrese rapide în sensul renunțării la depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi, ajungând practic până la eliminarea acestei opţiuni. Chiar și statele cu cele mai bune performanțe se confruntă însă cu o serie de provocări, precum intensificarea prevenirii producerii de deșeuri și soluționarea problemei supracapacității în sectorul incinerării, care ar putea împiedica reciclarea și crea necesitatea de a importa deșeuri pentru alimentarea incineratoarelor, rezultă din raportul ce însoţeşte clasamentul.
"Comisia utilizează acest raport pentru pregătirea foilor de parcurs pentru cele zece state membre cu cele mai slabe rezultate. Acestea vor fi discutate cu autoritățile naționale în cadrul unor seminare bilaterale care vor avea loc în această toamnă, începând cu seminarul de la Praga din data de 19 septembrie. Foile de parcurs vor contribui la difuzarea bunelor practici și vor conține recomandări specifice cu privire la modalitățile de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor cu ajutorul instrumentelor economice, juridice și administrative, precum și al fondurilor structurale ale UE", se precizează în comunicatul CE.
Comisia intenționează să utilizeze fondurile structurale ale UE urmărind mai îndeaproape obiectivele politicii în materie de gestionare a deșeurilor. Cadrul financiar multianual (CFM) propus pentru perioada 2014-2020 va garanta că banii UE sunt investiți în proiecte de gestionare a deșeurilor doar dacă sunt îndeplinite în prealabil anumite condiții, inclusiv elaborarea planurilor de gestionare a deșeurilor în conformitate cu Directiva-cadru privind deșeurile și cu clasarea ierarhică a deșeurilor, favorizarea prevenirii, reutilizării și reciclării în raport cu incinerarea cu valorificare energetică, și recurgerea, ca ultimă soluție, la depozitarea la gropile de gunoi sau la incinerare fără valorificare energetică.