România are nevoie de investiţii anuale de 3-4 miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de energie, estimate să acopere în 2030 aproape jumătate din consum, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.
"Importurile de energie ale României vor creşte în viitor. România are o poziţie relativ bună în ce priveşte independenţa energetică, iar istoric dependenţa de importuri a fost relativ scăzută. Dar această poziţie din păcate nu se va putea menţine, dependenţa va ajunge în 2030 până la 46%. Ca să reducă depedenţa de importuri, România are nevoie de investiţii de 3-4 miliarde euro pe an, plus un cadru de reglementare stabil", a afirmat Gheorghe.
Ea a arătat că OMV Petrom a realizat, pe baza "datelor publice", o proiecţie privind necesarul de investiţii în sectorul energetic la nivel naţional, fonduri care dacă ar fi alocate ar determina reducerea importurilor.
Potrivit lui Gheorghe, un miliard de euro investit în sectorul de petrol şi gaze în România înseamnă producerea a opt milioane tone echivalent petrol (tep), 26.000 locuri de muncă anual, direct şi indirect, şi o contribuţie la Produsul Intern Brut (PIB) de 2,3 miliarde euro.
În acelaşi timp, un miliard de euro cheltuit pentru importul de energie echivalează cu o cantitate de 5,5 milioane tep şi duce la o creştere a deficitului de cont curent de 0,7% din PIB.
Gheorghe a adăugat că până în prezent OMV Petrom a investit în medie un miliard de euro anual şi va continua să investească în medie 0,8-1,2 miliarde euro anual, dacă va avea un mediu favorabil investiţiilor.
"Nivelul actual al producţiei înlocuieşte importuri de energie de aproape patru miliarde de euro anual. Este nevoie de un preţ ridicat al ţiţeiului în toată lumea, pentru că este nevoie de investiţii în tehnologii scumpe. (...) Credem că autorităţile îşi doresc stimularea investiţiilor. Noi, cei care investim, avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate, economică şi politică", a mai spus Gheorghe.
Bugetul de investiţii al OMV Petrom pentru acest an însumează 5,2 miliarde lei.
Compania a raportat pentru primul semestru un profit net de 2,02 miliarde lei (461,7 milioane euro), în creştere cu 16%, şi vânzări mai mari cu 19%, la 12,2 miliarde lei (2,78 miliarde euro).
OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 21,864 miliarde lei (4,818 miliarde euro), calculată la ultimul preţ de marţi, de 0,386 lei/acţiune.
Compania este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri.
În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursă.