Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, precizează în sesizarea către CC că legea fundamentală nu impune condiţie de prezenţă pentru referendum, ei radicând problema reprezentativităţii votului pentru exprimarea voinţei suverane a poporului.
Filip şi Zgonea subliniază că CC a făcut referire la condiţia de cvorum doar pentru a se asigura că decizia nu este luată de o minoritate nesemnificativă.
Preşedinţii Camerelor arată că la referendumul din 29 iulie au votat pentru demiterea preşedintelui peste 85% din cei prezenţi, prezenţa fiind de peste 46%, ceea ce, în număr absolut, reprezintă un vot mai reprezentativ decât jumătate plus unu din numărul cerut pentru validarea referendumului.
"Astfel, în condiţiile în care ar fi luate în considerare listele electorale permanente neactualizate, pentru validarea referendumului ar fi necesare 9.154.307 voturi, iar pentru demiterea preşedintelui ar fi necesare 4.577.155 de voturi. Or, pentru demitere, la referendumul din 29.07.2012 au fost exprimate peste 7.360.000 de voturi. Ne aflăm în situaţia absurdă în care 4.557.155 de cetăţeni care votează «Da» îl pot demite pe preşedintele suspendat, dar 7.360.000 de cetăţeni care au votat «Da» la referendumul din 29 iulie nu îl pot demite", se arată în sesizare.
Filip şi Zgonea subliniază că, în aceste condiţii, a ignora votul "imensei majorităţi" a celor prezenţi şi a considera implicit că absenţii sunt pentru menţinerea în funcţie a preşedintelui României încalcă art. 2 din Constituţie, având în vedere că, în general, absenteismul la vot se apropie de 50%.
Cei doi preşedinţi ai Camerelor subliniază şi faptul că suveranitatea poporului nu poate fi limitată sau blocată în exercitarea ei prin invalidare.