Preşedintele suspendat Traian Băsescu l-a acuzat, vineri, pe preşedintele interimar Crin Antonescu de demagogie pentru că acum laudă binefacerile referendumului de duminică, însă se opune respectării referendumului validat din noiembrie 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.
"Aş face o referire la demagogia exprimată de preşedintele interimar. Am văzut acum câteva minute cum lăuda binefacerile şi importanţa referendumului. Nu l-am auzit pe senatorul Crin Antonescu vorbind niciodată de nevoia de a respecta un referendum validat, acela prin care românii au cerut reducerea numărului de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral. Acum, dintr-odată, pentru domnul Crin Antonescu acest referendum a devenit cheia de boltă, chintesenţa democraţiei, dar domnul Antonescu este printre cei care se opun respectării referendumului din noiembrie 2009, prin care românii au stabilit Parlament unicameral şi 300 de parlamentari", a afirmat Băsescu, vineri seară, într-o declaraţie de presă la sediul de campanie.
"Când este responsabil, când este credibil domnul Antonescu?", a întrebat Băsescu retoric.
El a mai arătat că acum preşedintele interimar "a devenit dintr-odată extrem de interesat de democraţie la un referendum care este rezultat al unei lovituri de stat" şi prin care USL doreşte să legalizeze decapitarea conducerii statului din 3-6 iulie.
Preşedintele intermar Crin Antonescu le-a transmis, vineri, tuturor cetăţenilor români, aflaţi în ţară sau în străinătate, că scopul acestui referendum este de a afla care este voinţa naţională, iar acest drept de vot dat de democraţie nu poate fi irosit sau neglijat.
"Dreptul de vot este unul dintre cele mai impotante câştiguri pe care le-am vrut în democraţie, dreptul de vot este un drept care garantează şi apără direct sa indirect toate celelalte drepturi constituţionale şi este mijlocul fundamental, aflat la îndemâna fiecărui cetăţean, de a interveni şi a decide evoluţiile politice din ţara sa", a arătat Antonescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
El a mai spus că referendumul este o consultare a întregii naţiuni într-o chestiune concretă, considerată a fi de interes naţional şi este poate singurul moment, între alegeri, când cetăţenii decid asupra unor probleme de interes public, naţional.
"Scopul, sensul unui referendum este de a afla voinţa naţională şi a se conforma acestei voinţe. Acest drept de a da expresie voinţei naţionale nu poate fi irosit, neglijat, subestimat", a adăugat preşedintele interimar.