Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a acordat, în august 2010, despăgubiri de 225 milioane lei (53 milioane euro) unei persoane care a falsificat un act al Prefecturii Ilfov pentru un teren din nordul Capitalei, iar 30% din despăgubire a revenit omului de afaceri Gheorghe Stelian
Informaţiile au fost transmise marţi, într-o conferinţă de presă, de noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu.
"În mod concret, domnul Anton Ionel, care cesionase drepturile unei persoane îndreptăţite la o suprafaţă de aproximativ 15 hectare în zona de nord a Bucureştiului, a solicitat Prefecturii Ilfov un punct de vedere şi, pentru că acel punct de vedere nu a fost cel aşteptat, a falsificat documentul, pe care l-a adus ulterior la ANRP şi a creat practic «o perdea de fum» în calea celor care au verificat documentele. În acest mod, a valorificat un raport de evaluare, iar în mai puţin de două luni Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor a acordat domnului Anton Ionel şi unei alte persoane care cumpărase de la acesta 30% din creanţă despăgubiri de 53 milioane euro", a spus Băeşu.
El a precizat că cealaltă persoană beneficiară a acestui "fals grosolan" este Gheorghe Stelian, care cumpărase 30% din drepturile de cesiune, iar banii la care aveau dreptul cei doi au fost schimbaţi imediat în acţiuni la Fondul Proprietatea.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, că actuala conducere ANRP a descoperit că omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit de la stat o sumă totală de 150 milioane euro pentru terenuri din judeţul Ilfov în cazul cărora au fost prezentate acte false.
Întrebat cu privire la afirmaţia premierului Ponta, şeful ANRP a afirmat că "primul-ministru are dreptate" şi că Gheorghe Stelian a mai fost beneficiarul unui decizii de despăgubire în valoare de aproximativ 93 milioane euro, pentru o proprietate din sectorul 2 al Capitalei, titlu din care omul de afaceri deţinea 70% din drepturile de cesiune.
Astfel, în cele două dosare, Gheorghe Stelian, care deţine firma de investiţii imobiliare Steda Residence, ar fi primit de la ANRP despăgubiri în valoare de circa 70 milioane euro.
În luna iunie, Steda Residence a cumpărat de la Regia Patrimoniului Protocolului de Stat o vilă cu un teren de circa 2.700 metri pătraţi din centrul Capitalei, pe Şoseaua Kiseleff, unde această firmă îşi avea sediul social, pentru care a plătit cu puţin peste 5 milioane euro inclusiv TVA, acesta fiind cel mai scump activ vândut de regie până în prezent.
Şeful ANRP nu a putut dezvălui identitatea celeilalte persoane din cel de-al doilea dosar în care este implicat Gheorghe Stelian, motivînd că date din acest dosar au fost solicitate de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
Potrivit lui Băeşu, în ultimele trei săptămâni ANRP a pus la dispoziţia DNA aproximativ 100 de dosare, vizând despăgubiri de zeci de milioane de euro, iar 60 dintre dosare au fost solicitate în mod particular de către DNA.
"În acest moment avem în lucru şi alte dosare în care ni s-a sugerat de către lucrători ai instituţiei sau persoane de la nivelul administraţiei locale că sunt nereguli deşi verificarea acestor aspecte ne opreşte să facem cea ce ne dorim, respectiv să pregătim legislaţia şi procedurile pentru a răspunde unei mari aşteptări din partea asociaţiilor de foşti proprietari şi a altora care aşteaptă o rezolvare", a adăugat preşedintele ANRP, George Băeşu.
Potrivit acestuia, în perioada 2009-2011 Comisia de Stabilire a Despăgubirilor din cadrul ANRP nu lua decizii decât în urma unor "şedinţe ale liderilor politici" ai momentului. Solicitat să precizeze despre ce fel de şedinţe este vorba, Băeşu a precizat că era vorba de întâlniri ale liderilor politici cu conducerea ANRP chiar la sediul instituţiei.
Preşedintele ANRP a arătat că în cazul unor dosare precum cel prezentat instituţia va solicita anularea titlului de despăgubire şi returnarea sumelor respective.
Georghe Băeşu a amintit totodată că ANRP nu mai poate emite până în mai 2013 titluri de despăgubiri, de plată sau de conversie, iar la momentul primei şedinţe Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor va trebui să ia în analiză 2.800 de dosare, însumând titluri de despăgubiri de circa 650 milioane euro.