Curtea Constituţională a constatat, marţi, că este neconstituţională modificarea Legii 3/2000 în sensul ca intervalul de desfăşurare a referendumurilor naţionale să fie stabilit prin hotărâre de Guvern.
Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit, marţi, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, mai multe sesizări, una dintre obiecţiile de neconstituţionalitate, formulată de 63 de deputaţi PDL, vizând prevederile Legii pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 din Legea pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt neconstituţionale", se arată într-un comunicat al CCR.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Argumentaţia în motivarea soluţiilor pronunţate de plenul CCR urmează să fie prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de lege de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în care a fost introdusă prevederea că "intervalul de timp pentru desfăşurarea referendumului naţional se va stabili prin hotărâre a Guvernului".
PDL a depus în 19 iulie o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea care modifică Ordonanţa 41 în sensul stabilirii programului de vot la referendum, dar şi o contestaţie la legea care stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de Guvern.