Incendiul izbucnit, sâmbătă, în Parcul Naţional Ceahlău a fost izolat, iar focul arde în continuare mocnit, afirmă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, potrivit cărora au fost săpate şanţuri la baza versantului stâncos, de pe care cade jar.
Reprezentanţii ISU Neamţ susţin că situaţia este sub control, având în vedere că s-a reuşit izolarea incendiului, astfel încât să nu se poată extinde spre zona împădurită din Munţii Ceahlăului.
"Majoritatea focarelor sunt lichidate, iar vegetaţia nu mai arde cu flacără. Mai cad bucăţi de jar de pe peretele stâncos, însă fără a exista posibilitatea să ajungă la fondul forestier. Situaţia este sub control în momentul de faţă, mai ales că echipajele noastre de intervenţie au săpat şanţuri prin care întreaga zonă unde focul are mocnit este izolată în totalitate", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Iulian Jugan.
Din evaluările făcute de pompieri, în zonă au ars aproximativ 400 de metri pătraţi de vegetaţie uscată, fără ca flăcările să fi cuprins zona împădurită.
Incendiul din Parcul Naţional Ceahlău a izbucnit sâmbătă, între două blocuri mari de stâncă din zona Poiana Stănilei, la o altitudine de aproximativ 1.700 de metri.
Potrivit conducerii Parcului Naţional Ceahlău, incendiul a izbucnit cel mai probabil de la efectul de lupă al unui ciob de sticlă în razele soarelui.
Pompierii din judeţul Neamţ au intervenit, în ultimele două zile, şi în Munţii Tarcăului, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în zona Brateş.
Conform surselor citate, în urma incendiului, izbucnit vineri după-amiază, au ars aproximativ şase hectare de vegetaţie, lăstăriş, trunchiuri uscate şi resturi rămase în urma tăierilor de arbori. Intervenţia a fost extrem de dificilă, în condiţiile în care zona cuprinsă de flăcări este una abruptă, cu acces dificil.
Reprezentanţii ISU Neamţ afirmă că incendiul a fost lichidat, însă echipaje de pompieri au rămas în zonă.