Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat, miercuri, că extinderea programului de vot la referendum la intervalul orar 07.00 - 23.00 nu încalcă prevederile Curţii Constituţionale, fiind vorba despre o decizie politică.
"Prelungirea orarului de vot nu intră în conflict cu decizia Curţii Constituţionale. E la fel de constituţional şi în prima variantă şi în a doua variantă, este o chestiune de decizie politică care scapă cenzurii CC", a spus Greblă.
El a precizat că legea este deja în vigoare, pentru că este Ordonanţă de Urgenţă, adoptată în sesiune extraordinară a Parlamentului, aşa că prevederile ei nu pot fi blocate, chiar dacă PDL va ataca la Curtea Constituţională această lege.
Despre votul secret din Senat, Toni Greblă a precizat că s-a decis acest lucru pentru a nu împărţi şi Parlamentul, ca toată ţara, între cei care sunt răi, cei care votează pentru.
"OUG a fost votată aproape cu unanimitate, Parlamentul a adoptat azi o soluţie înţeleaptă, întrucât a eliminat orice posibilitate de interpretare a unor chestiuni care ţin de nepunerea în aplicare a deciziei Curţii Constituţionale", a arătat preşedintele Comisiei juridice.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, după părăsirea plenului, că democrat-liberalii nu vor recunoaşte nicio lege care încalcă deciziile Curţii Constituţionale, iar legea de modificare a OUG 41 urmează să fie atacată de opoziţie la CC.
Blaga a declarat că există o decizie pe care PDL a anunţat-o încă după şedinţa Biroului Permanent, potrivit căreia partidul va respecta toate regulile jocului, chiar dacă unele nu îi convin.
"Respectăm decizia CC privind validarea referendumului cu jumătate plus unu din cei care participă la vot şi respectăm şi hotărârea Parlamentului prin care s-a stabilit referendumul, data şi orele", a spus Blaga.
El a adăugat că PDL nu este de acord cu încălcarea legii şi a atras atenţia că, potrivit legii referendumului 3/2000, Executivul a avut 10 zile la dispoziţie să ia toate măsurile organizatorice pentru desfăşurarea acestui referendum.
"Cele 10 zile au fost epuizate în data de 16 iulie. Nu vom recunoaşte niciun referendum care încalcă decizia CC şi hotărârea Parlamentului prin care s-a convocat acest referendum", a menţionat Blaga.
Întrebat dacă PDL va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, Blaga a răspuns: "Categoric, da".
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, legea referendumului, cu 70 de voturi "pentru", după ce a respins amendamentele senatorului Ioan Ghişe privind eliminarea pragului de 50% plus unu prezenţă la vot pentru validarea referendumului, şi prelungirea votului pe parcursul a două zile.
Amendamentul privind eliminarea pragului de prezenţă la vot a fost respins cu 25 de voturi "pentru", 38 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
Amendamentul lui Ghişe privin prelungirea programului de votare pe parcursul a două zile a fost respins de plen cu 9 voturi "pentru", 9 abţineri şi 51 de voturi "împotrivă".
Anterior, plenul Senatului a adoptat amendamentul senatorului PSD Dan Şova privind extinderea programului de vot la referendumul din 29 iulie la intervalul orar 07.00 - 23.00.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost aprobat de plenul Senatului cu 70 de voturi "pentru". Forul decizional este Camera Deputaţilor, care va dezbate legea începând cu ora 16.00.