USL a propus, miercuri, în cea de-a doua şedinţă de plen a Senatului, respingerea raportului Comisiei juridice, care cuprindea amendamentele PDL la ordonanţa de funcţionare a Curţii Constituţionale, plenul adoptând, astfel, varianta trimisă de Camera Deputaţilor.
În urma deciziei plenului de a supune la vot respingerea amendamentelor PDL, democrat-liberalii au părăsit şedinţa de plen.
Raportul Comisiei juridice a fost respins cu 62 de voturi "împotrivă" şi 3 voturi "pentru".
OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit căreia Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze acele hotărâri care afectează valori şi principii constituţionale a fost supusă votului final, fiind adoptată cu 64 de voturi "pentru" şi 3 abţineri.
Senatorii din Comisia juridică adoptaseră, miercuri, raport de admitere la OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale, cu câteva amendamente ale senatorilor PDL, prin care s-a eliminat din proiectul de OUG sintagma "normativ" şi sintagma "cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia Parlamentului cât şi hotărârile şi actele juridice cu caracter individual".
Senatul are competenţă decizonală în cazul acestui text legislativ.
Camera Deputaţilor a adoptat tot miercuri, cu 159 voturi "pentru" şi 7 abţineri, modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.
Votul a fost dat în absenţa deputaţilor PDL care au părăsit şedinţa în semn de protest pentru că Ordonanţa nu a fost respinsă în totalitate.
În timpul dezbaterilor generale, deputaţii PNL, PSD şi UNPR au susţinut raportul comisiei juridice care prevede modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale, în timp ce PDL a considerat că prin acest raport se limitează atribuţiile Curţii.