Preşedintele suspendat Traian Băsescu a răspuns miercuri, la gandul.live, acuzaţiei că ar fi fost securist sau colaborator al Securităţii, arătând că acesta este "un clişeu urât" dintre cele vehiculate la adresa sa.
"E urât... Faptul că aş fi securist face parte dintre clişeele referitoare la mine. Nu s-a găsit nicio dovadă, niciun angajament al meu şi, slavă Domnului, am fost căutat şi în ghete înainte să devin preşedinte, în 2004", a spus Băsescu, răspunzând comentariului unei cititoare care îl acuza de faptul că a fost securist.
Totodată, Băsescu a subliniat că nu stă în picioare teoria că pentru a ajunge rapid comandant pe navele pe care a servit trebuia să fie obligatoriu şi securist, deoarece o astfel de funcţie "nu se încredinţa prin dosar de cadre".
"O navă cu un milion de barili de ţiţei, lungă de 306 metri, putea să producă o nenorocire dacă ar fi avut pe puntea de comandă nu un profesionist, ci un comandant cu dosar de cadre sau un securist", a argumentat Băsescu.
El a menţionat că Securitatea nu avea nevoie să recruteze comandanţii de navă, ci "de limbi de-astea care să dea atmosfera din ţară".
"Ce le-aş fi putut spune? Care e atmosfera din Singapore, din Yokohama sau ţările arabe? Nu prezentam interes. (...) Securităţii îi trebuiau vecinii mei care să spună cu ce am venit din misiune, ce nivel de trai aveam", a mai spus Băsescu.
De asemenea, el a subliniat că nu a făcut acte ilegale şi nu are de ce să se teamă pentru libertatea sa după ce nu va mai fi preşedinte. El a amintit că înainte de Revoluţie a fost 12 ani pe mare, comandând nave de tonaj mare şi în felul acesta a asigurat bunăstarea familiei sale.
"Puteam să rămân în port bine-mersi, să trăiesc dintr-un salariu de amploaiat la stat, dar mi-am luat în spate viaţa şi familia cu toate greutăţile vârstei fragede, cu toate costurile, ca să nu ne lipsească nimic. (...) Şi am fost 12 ani pe mare. Eu nu am fost un om care să nu ştie cum arată un dolar înainte de Revoluţie", a spus Băsescu.
El a arătat că a avut avantajul că în acele vremuri şi-a putut permite mai multe decât oamenii care au optat să muncească într-un birou, iar această mentalitate pe care el a avut-o în 1976, când a plecat pe mare la terminarea Academiei Navale, o întâlneşte şi la românii plecaţi din ţară care îl înţeleg şi pe care îi înţelege perfect.