Premierul Victor Ponta a anunţat că se va prezenta, miercuri, în faţa Parlamentului, pentru a prezenta răspunsul transmis Comisiei Europene în urma celor 11 întrebări primite din partea preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso.
"Ieri, am răspuns la 11 întrebări pe care preşedintele Comisiei Europene le avea la adresa României, am transmis deja răspunsurile şi, de altfel, înţeleg că mâine voi prezenta aceste răspunsuri şi în faţa Parlamentului, un lucru care este absolut normal. Consider că păstrarea unui tip de monitorizare pe justiţie este un lucru util şi necesar, mai ales că este vorba de raportul pe ultimii cinci ani: asta este justiţia după 4 ani şi 10 luni cu domnul Băsescu şi două luni cu noi aflaţi la guvernare şi Băsescu preşedinte. Ceea ce sunt absolut convins- şi o să spun şi mâine în faţa Parlamentului - este că trebuie să îndeplinim în continuare condiţiile cerute de Comisia Europeană, dar cel mai important lucru este să facem un sistem de justiţie benefic românilor. Marea noastră problemă nu este Comisia Europeană, ci că românii nu au încredere în justiţie, că procesele durează prea mult, sunt hotărâri care denotă o practică neunitară, avem în continuare mari probleme de infrastructură, cu numărul de dosare pentru fiecare judecător", a spus Ponta.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cererea grupului PDL ca premierul Victor Ponta să informeze plenul Camerei în legătură cu cele 11 puncte discutate la Comisia Europeană, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, precizând că cererea era neregulamentară.
Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a declarat că a cerut în şedinţa Biroului Permanent ca primul ministru Victor Ponta să informeze plenul Camerei în legătură cu cele 11 puncte pe care acesta le-a discutat la Comisia Europeană şi modul în care le va soluţiona, iar această solicitare a fost respinsă.
Toader a spus că solicitarea a fost respinsă pe motiv că "nu e bine, că trebuie aprobată şi de cealaltă Cameră".
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut, la rândul său, că liderul grupului PDL este "obişnuit cu un mod haiducesc de a conduce Camera şi a introdus o cerere pe ordinea de zi care nu este regulamentară".
El a spus că i-a solicitat liderului PDL să spună care este articolul din Regulament în baza căreia poate fi chemat Victor Ponta pe această temă şi a rămas ca PDL să reformuleze această cerere.
Zgonea a arătat că PDL poate să prezinte această cerere primului ministru.
Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", conform proiectului raportului CE privind MCV obţinut de MEDIAFAX.
"Cel mai important pas pe care vor trebui să îl facă Guvernul şi instituţiile cheie din România va fi să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să îi facă Guvernul şi Parlamentul", se arată în proiectul raportului, obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.
Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.
În plus, Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei au primit răspuns adecvat, precum şi dacă este respectată separaţia puterilor în stat.
"Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârşitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenţie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar şi printr-un dialog strâns cu autorităţile din România şi din statele membre", se arată în proiectul raportului.
MCV a fost instituit în 2007, la momentul aderării României la UE, ca instrument care să asigure monitorizarea continuării reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Anual, Comisia a prezentat un raport în luna iulie, care era precedat de un raport intermediar în februarie. În acest an, a fost prezentat raportul intermediar din februarie, iar miercuri urmează să fie adoptat şi dat publicităţii raportul anual. În aceste condiţii, o eventuală decizie a CE de a adopta un nou raport în acest an ar fi o premieră.
Comisia Europeană va definitiva miercuri dimineaţă textul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie referitor la România, după ce va fi analizat punct cu punct răspunsul Guvernului de la Bucureşti referitor la cele 11 probleme.
Premierul Victor Ponta a declarat luni seară pentru MEDIAFAX că a transmis Comisiei Europene luni, în jurul orei 17.00, răspunsul la solicitările adresate de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi că vineri a fost transmis oficialilor europeni doar un draft cu răspunsurile solicitate.
El a precizat că răspunsul oficial a fost transmis la Bruxelles luni, în jurul orei 17.00, înaintea întâlnirii cu preşedintele interimar Crin Antonescu. Premierul a arătat totodată că a mai răspuns întrebărilor oficialilor europeni şi vineri, prin intermediul unui draft.