Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 17 iul 2012 - Anul XVII, nr. 164 (5069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: Partenerii europeni să ne spună limpede cine şi când a primejduit independenţa justiţiei

Marţi, 17 Iulie 2012 (15:40:27)

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la RRA, că în privinţa respectării statului de drept, oficialii români pot cere explicaţii partenerilor europeni, deoarece "nimeni nu poate indica o cât de mică obstrucţionare a justiţiei".

Antonescu a fost întrebat cum pot răspunde oficialii de la Bucureşti solicitărilor CE privind respectarea statului de drept în România şi a independenţei justiţiei.

"Ceea ce putem face este să le cerem partenerilor noştri să ne spună limpede cine şi când a primejduit sau a încălcat independenţa justiţiei în România. Eu vă pot spune că cei care am fost în opoziţie până de curând am avut serioase îndoieli în sensul acesta, adică am suspectat momente în care fosta putere a avut tendinţa de a influenţa justiţia. Dar ca să fie acuzat Guvernul Ponta sau noua majoritate că a influenţat justiţia mi se pare absurd", a declarat Antonescu.

El a precizat că nu a fost schimbat nimeni din sistemul judiciar de către noua guvernare şi s-au pronunţat şi se execută condamnări, "inclusiv cea a lui Adrian Năstase care a fost un punct de program, ceea ce nu era foarte firesc".

"Nimeni nu poate indica o cât de mică obstrucţionare a justiţiei", a susţinut preşedintele interimar.

Totuşi, el a admis că prin rapiditatea unor măsuri constatate constituţionale, dar foarte rapide, "au stârnit nedumeriri, au stârnit dubii", însă România nu este în situaţia de a trebui să-şi recâştige credibilitatea.

"România este un membru al UE cât se poate de cuminte şi la locul lui, care nu a parazitat bugetul european până acum, care nu a generat probleme celor din Ungaria - care s-au discutat în termeni mult mai blânzi şi mai relaxaţi decât se discută un episod relativ minor din România", a mai afirmat Antonescu.

Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", conform proiectului raportului CE privind MCV obţinut de MEDIAFAX.

"Cel mai important pas pe care vor trebui să îl facă Guvernul şi instituţiile cheie din România va fi să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să îi facă Guvernul şi Parlamentul", se arată în proiectul raportului, obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.

Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.

Astfel, pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, Comisia invită România să ia următoarele măsuri:

- să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale - n.r.)

- să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 41/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare a referendumului - n.r.)

- să respecte condiţiile constituţionale de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe viitor

- să asigure publicarea imediată a tuturor actelor în Monitorul Oficial, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale

- să le ceară tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa justiţiei; cu angajamentul de a pedepsi orice membru al Guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor criticând deciziile justiţiei sau punând presiune pe instituţiile judiciare

- să numească un Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv şi transparent, care să conducă la selectarea unei personalităţi cu o autoritate, integritate şi independenţă necontestate

- să introducă un proces transparent de nominalizare a Procurorului General şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta ar trebui să includă aplicaţii deschise bzate pe criterii de expertiză profesională, integritate şi cu realizări în domeniul combaterii corupţiei. Nicio nominalizare nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii

- nicio graţiere nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii

- să nu numească miniştri cercetaţi pentru integritate, miniştrii aflaţi în astfel de situaţii trebuie să demisioneze

- să adopte proceduri clare care să ceară demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate şi conflicte de interese sau condamnări finale pentru corupţie la nivel înalt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Partenerii europeni să ne spună limpede cine şi când a primejduit independenţa justiţiei.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: Partenerii europeni să ne spună limpede cine şi când a primejduit independenţa justiţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei