Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, data aplicării urmând să fie stabilită după discuţiile oficiale, a declarat premierul Victor Ponta.
Decizia Guvernului de a introduce plata TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro a fost anunţată şi miercuri de premierul Victor Ponta.
Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii, au explicat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Ponta a mai precizat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate a cheltuielilor va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a precizat că 92,8% dintre firmele active în România au o cifră de afaceri sub 500.000 euro, reprezentând peste două milioane de contribuabili la bugetul de stat.
Potrivit lui Voinea, măsura nu se va putea aplica însă firmelor intra-grup, dar va putea reduce din fenomenul rambursărilor fictive de TVA.
"Rambursările de TVA în prezent se pot face în absenţa dovezii plăţii. Noua măsură va elimina rambursările fictive de TVA, fiind nevoie de dovada plăţii. În prezent, jumătate din activitatea ANAF are în vedere verificarea acestor rambursări de TVA", a spus Voinea.
Acesta a mai precizat că măsura nu va afecta negativ bugetul, de vreme ce firmele nu pot deduce TVA până nu plătesc, singura posibilitate de flux negativ la bugetul statului fiind atunci când la capătul unor plăţi se află o instituţie publică, care nu e plătitoare de TVA.
Chiar şi în acest caz, având în vedere că insituţiile publice desfşoară activităţi economice importante cu firmele de medicamente sau de construcţii, care au cifre de afaceri peste 500.000 euro, veniturile la buget nu vor avea de suferit. În cel mai rău caz, ţinând cont că 17% dintre farmacii au o cifră de afaceri sub 500.000 euro, s-ar putea înregistra un impact negativ de maximum 6 milioane lei, prin amânarea plăţii la TVA, a spus secretarul de stat.
Voinea a arătat, însă, că în lunile următoare, va fi implementată o Directivă europeană ca va obliga instituţiile statului să nu întârzie mai mult de 30 de zile cu plata facturilor.