Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat, vineri, că pentru "a scădea apetitul unora" de a face turism electoral, în ziua referendumului va fi o desfăşurare de forţe masivă, pentru a preveni votul dublu urmând să fie organizate patrule în toată ţara.
Ioan Rus a spus că Autoritatea Electorală Permanentă va putea să constate, timp de şase luni, orice fel de vot dublu.
Întrebat dacă au fost discuţii la USL referitoare la organizarea referendumului în decursul a două zile, Ioan Rus a spus că el nu a participat la nicio discuţie pe această temă. Ministrul a precizat însă că dacă Parlamentul decide modificarea organizării referendumului, MAI este pregătit, indiferent că este vorba de orele sau durata desfăşurării.
"Pentru a scădea apetitul unora de a face aşa ceva (turism electoral, n.r.), vom avea o desfăşurare de forţe masivă. Sigur că, dacă este nevoie să facem acest lucru două zile, ne vom adresa Guvernului motivat şi pentru o suplimentare a bugetului, a precizat Ioan Rus.
Ministrul a mai spus că oficialii din posturile de conducere ale Poliţiei "au fost rugaţi" să îşi limiteze concediile de odihnă, la fel ca şi prefecţii şi subprefecţii.
Întrebat dacă există un ordin intern al MAI în acest sens, ministrul a spus că nu este un ordin, ci o rugăminte.
Ioan Rus a precizat că Ministerul Administraţiei şi Internelor "ia în calcul aplicarea întocmai a legii care guvernează azi acest referendum", dar dacă vor fi făcute modificări legislative, instituţia este pregătită.
"Dacă legiuitorul, respectiv Parlamentul României, va modifica într-un fel sau altul (organizarea referendumului - n.r), noi suntem pregătiţi, indiferent că este vorba de modificarea orelor de desfăşurare sau a duratei referendumului. În acest moment suntem doar organizatori", a spus Ioan Rus.
Ministrul a adăugat că, din punct de vedere organizatoric, la referendumul din 29 iulie vor fi respectaţi paşii făcuţi la celelalte alegeri organizate până în prezent. Rus a precizat că singurele lucruri noi sunt înfiinţarea unei comisii de transparenţă şi a unui TelVerde prin care cetăţenii să poată comunica mai uşor eventualele nereguli, astfel încât referendumul pentru supendarea preşedintelui Traian Băsescu să poată fi organizat legal şi transparent.
Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, vineri, la sediul USL, că nu s-a luat o decizie privind organizarea referendumului în decursul a două zile, dar că opinia generală este să rămână o singură zi.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, potrivit RFI, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea organizării referendumului de demitere a preşedintelui suspendat în două zile, că acest lucru este posibil, raţional, iar decizia aparţine USL.
Secretarul de stat Ioan Căbulea, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, delcara, marţi, că autorităţile vor intensifica acţiunile de control prin filtre rutiere şi feroviare, în ziua referendumului şi înaintea acesteia, cu scopul de a preveni şi descuraja turismul electoral.
"Având în vedere că la acest referendum (referitor la demiterea preşedintelui - n.r.) se poate vota şi pe liste suplimentare, (...) atât în ziua referendumului cât şi premergător acestei zile vom intensifica activităţile de control trafic rutier, bineînţeles şi pe căile feroviare. Vom organiza controale gen filtru, pentru a descuraja turismul electoral", a spus Căbulea.
Secretarul de stat a precizat, cu acelaşi prilej, că Autoritatea Electorală Permanentă este cea care va verifica listele suplimentare unde cetăţenii sunt trecuţi şi identificaţi cu cod numeric personal.
Totodată, Căbulea a amintit de pedeapsa privind votul multiplu. "După cum ştiţi, aceste liste suplimentare vor fi verificate, pentru confruntare, în primele 60 de zile de la terminarea alegerilor", a mai spus secretarul de stat, care a amintit că votul multiplu se pedepseşte cu închisoare.