Legea privind votul uninominal modifică legislaţia electorală în anul în care au loc alegeri, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei privind neconstituţionalitatea textului legislativ.
CC precizează totodată, în motivarea deciziei luate în 27 iunie, că legea încalcă dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3), potrivit cărora "România este stat de drept […]", ale art.2 – Suveranitatea şi ale art.61- Rolul şi structura Parlamentului, întrucât consacră o soluţie legislativă contrară voinţei poporului exprimată la referendumul naţional din data de 22 noiembrie 2009.
"Autorii sesizării susţin că legea ce face obiectul sesizării încalcă dispoziţiile constituţionale ale art.2 potrivit cărora suveranitatea naţională se exercită prin organele reprezentative ale statului român şi prin referendum, întrucât nu respectă voinţa cetăţenilor români exprimată la referendumul din 22 noiembrie 2009 în sensul trecerii la un Parlament unicameral şi a reducerii numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane. În opinia acestora, prin modul de atribuire a mandatelor, legea aduce un plus de parlamentari faţă de numărul în vigoare la data organizării referendumului, ignorând art.62 alin.(3) din Constituţie, care specifică în mod expres faptul că numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării, care, conform ultimului recensământ, a scăzut în număr considerabil", se arată în document.
În document se precizează că, la data de 22 octombrie 2009, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, a emis Decretul pentru organizarea unui referendum naţional, referitor la trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de
parlamentari la maximum 300 de persoane. "Până la momentul adoptării legii criticate în prezenta cauză, opţiunea poporului în sensul reducerii numărului de parlamentari nu a format obiectul niciunei reglementări legislative. În ceea ce priveşte reglementarea criticată, aceasta modifică legea electorală, respectiv Legea nr.35/2008, iar, prin reglementarea tipului de scrutin poate determina o creştere a numărului de parlamentari, care nu respectă voinţa poporului exprimată la referendum", menţionează sursa citată.
"Legea criticată încalcă principiul securităţii juridice, consacrat implicit de art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât modifică legislaţia
electorală în anul în care au loc alegeri, iar această modificare are consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a procesului electoral şi a exercitării dreptului la vot", se arată în motivare.
Curtea Constituţională a decis, în 27 iunie, că Legea uninominalului pur este neconstituţională.
PDL a depus, în 31 mai, la Curtea Constituţională sesizarea privind legea votului uninominalului iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu şi care prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat.