Comisarul şef Mihai Vlad, procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, alături de preşeditele Conisliului Judeţean Ilfov Marian Petrache, analizau, în cadrul întâlnirilor lor, schimbările intervenite în viaţa politică şi numirile ce urmau a fi dispuse la Ministerul Public şi cel de Interne.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu în cazul şefului Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, Vlad Mihai, şi a procurorilor Marcel Sâmpetru şi George Bălan, după ce au reieşit anumite informaţii din cadrul unei investigaţii referitoare la şeful SIPI cercetat pentru mită, susţin surse judiciare.
DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de către Vlad Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan a infracţiunii prevăzute de art. 12, lit. b din Legea 78/2000, în forma autoratului, a instigării şi, respectiv, a complicităţii, se arată în referatul de punere sub acuzare a celor trei.
Din actele premergătoare efectuate într-un dosar privindu-l pe Vlad Mihai, cercetat pentru luare de mită, a rezultat faptul că grupul constituit din Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru, George Bălan şi Marian Petrache, ar avea interese politice şi de afaceri în zona Ilfov, şi exploatează în interes personal informaţiile furnizate comisarul şef în virtutea funcţiei de şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov.
În urma monitărizării grupului a reieşit faptul că acesta obişnuia să se întrunească într-un restaurant din Bucureşti.
Patronul restaurantului era anunţat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri şi asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziţie un separeu, precum şi prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenţi, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuţiilor purtate de ei.
În cadrul unei întâlniri din 16 martie 2012, Marcel Sâmpetru a vorbit despre tehnicile de interceptare, spunându-le celor prezenţi că "degeaba bagă telefonul în geantă telefoanele, dacă le ţii se iau de la unul la altul, dacă ţi-a dat o autorizaţie pe numărul de la un telefon şi tu mai ai încă trei cartele ... şi dacă zici că i-ai scos bateria la ăsta şi la ălălaltu' îl laşi aşa...".
În cadrul întrevederilor grupul analiza situaţia politică în contextul ultimelor schimbări intervenite în peisajul politic şi al numirilor ce vor fi dispuse în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi al Ministerului Public (MP), instituţii din care aceştia fac parte, explică procurorii DNA, în referatul de începere a urmăririi penale a lui Vlad, Sâmpetru şi Bălan.
Potrivit actului DNA, obţinut de agenţia MEDIAFAX, întrucât Mihai Vlad şi-a exprimat dorinţa de a fi menţinut în funcţia pe care o deţine, iar Marcel Sâmpetru şi George Bălan erau "în aşteptarea unei oferte de ocupare a unor posturi de conducere în interiorul Ministerului Public, au convenit în mod tacit să uzeze de informaţiile la care Mihai Vlad avea acces prin prisma mijloacelor specifice pe care le presupune funcţia deţinută de el". Aceste informaţii erau menite a-i ajuta în mod direct, cât şi indirect în obţinerea unor date despre alte persoane care doresc să acceadă, pentru crearea unui cerc relaţional potenţial decizional.
Astfel, în 16 martie 2012 Marcel Sâmpetru i-a cerut lui Vlad Mihai să afle dacă un post telefonic este interceptat, răspunsul comisarului şef fiind afirmativ.
În acest context, procurorul George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistaturii, interesându-se dacă unele informaţii obţinute în aceeaşi modalitate au fost utile, s-a referit la o persoană care ar fi beneficiat de informaţii, spunând că a avut o discuţie cu aceasta şi că respectiva "le va mulţumi".
"Marcel Sâmpetru: Şi mie mi-ai spus atunci.
George Bălan: Şi ţie ţi-am spus. După cum i-am spus şi lu' Marcel, e alt personaj, asta e vorba (...). Şi ştii la cine mă refer. A doua întâlnire nu mai bag alt personaj. Să-şi vadă de afaceri, să-şi vadă de treburile lui, să uite de mine!
Sâmpetru: Mai notezi acela? Poate l-ai pierdut?
Vlad: Nu, nu, îl am.
Sâmpetru: Lasă că nu trebuie să faci dovada că ai notat!
Vlad: Mi-aţi spus să vă dau biletul înapoi.
Sâmpetru: Eu i-am dat foc! Eu personal!
Bălan: Au fost bune pentru ...?
Sâmpetru: Da, da. Mai este o întrebare. Ia notează! Unde este acum? E prins undeva? Nu putem să aflăm?
Vlad: Ba da.
Sâmpetru: M-am gândit la treaba asta. Tu cui le dai? Eu m-am gândit la un moment dat, băi, de ce să nu i le dau înapoi, că le ţineam prea mult asupra mea. Spune-i ăluia: "Băi, ce ţi-am dat, mai dă-le o dată".
Bălan: Auzi, ... Sorescu Nu vreau să-l ..., dar vreau să vă spun că am mai avut o discuţie, vă va mulţumi! (...) De câte ori îl sun ne vedem. Dar mi-a spus: nu mă suna când nu e cazul!" Ideea este că şi alţii i-au propus să-l ducă la unul, şi el a zis că nu mă duc aşa, că mă duc aşa, că mă duce unul la unul, să-i rămân dator, m-aţi înţeles. Probabil vrea să-i fie de ajutor şi pe viitor, probabil şi în campanie, nu ştiu ... Va fi o chestie bună.
Sâmpetru: Tu ai spus-o.
Bălan: Am reţinut-o".
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.
Cei doi ar fi obţinut informaţii de la Direcţia Informativă de Protecţie Internă (DGIPI), pe care le-ar fi divulgat unor persoane politice. În baza acestor informări, Bălan şi Sâmpetru şi-ar fi negociat ocuparea unor funcţii de conducere în Ministerul Public.
Procurorilor Bălan şi Sâmpetru, dar şi comisarului şef Vlad Mihai li s-au adus la cunoştinţă învinurile de către anchetatorii DNA, miercuri.