Sindicatele din învăţământ spun că, înaintea eventualei închideri a unor şcoli cu rezultate slabe la examene, este nevoie de o analiză a cauzelor ce au dus la această situaţie şi că trebuie "luat taurul de coarne", printr-o reformă care să ofere elevilor variante, în funcţie de aptitudini.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, spune că procentul de promovabilitate de 43% la bacalaureat ar putea fi realitatea societăţii.
"Poate acel procent de 43 este realitatea societăţii. Poate nu avem nevoie de atâtea şcoli. De ce toţi să facă liceul teoretic? Învăţământul ar putea fi structurat în funcţie de aptitudinile elevilor", a spus, pentru MEDIAFAX, liderul FSLI.
În opinia lui Hăncescu, în acest moment, se impune o analiză foarte riguroasă a învăţământului, iar dacă se constată probleme majore, acestea trebuie rezolvate urgent, fără compromisuri.
"Toate grupurile şcolare au acum clase de matematică-informatică. Liceele, firesc, au şi ele clasă de matematică-informatică. Nu ştiu dacă toţi copiii îşi doresc acest lucru. Nu mai merge aşa. Aştept să ia cineva taurul de coarne, să pună piciorul în prag. Este nevoie de o reformă reală", a mai spus Hăncescu.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, este împotriva ideii de a închide liceele care au avut promovabilitate zero la bacalauareat, înainte de a fi analizate cauzele care au dus la o astfel de situaţie.
"Cred că mai întâi ar trebui identificate cauzele, iar unitatea de învăţământ să fie monitorizată foarte bine cel puţin un an. Apoi, să fie analizată posibilitatea eliminării deficienţelor", este de părere Nistor.
În legătură cu admiterea în liceu a copiilor cu medii mai mici de 5, Nistor spune că şi aici trebuie făcută o selecţie. "Nu cred că toţi copiii trebuie să meargă la facultate. Să redăm Cezarului ce este al Cezarului. Să stabilim valori şi priorităţi, dar mai ales să oferim alternative educaţionale elevilor, în funcţie de aptitudinile lor, şi nu de anumite dorinţe nerealizabile", a mai spus Nistor.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, spune că eventuala închidere a unor şcoli trebuie să fie precedată de o analiză, iar decizia să fie luată "în consens", şi nu doar după cum se doreşte într-un birou de ministru.
Potrivit lui Ciosu, închiderea şcolilor profesionale a fost o greşeală, deoarece acestea reprezentau o şansă pentru cei care nu puteau sau nu voiau să intre la liceu.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că va analiza rezultatele la bacalaureat, dar şi admiterea în licee, unde mii de copii intră în clasa a IX-a cu medii cuprinse între 3 şi 4,99, apoi vor fi luate măsurile ce se impun, nefiind exclusă închiderea unor şcoli cu rezultate foarte slabe.
"Nu excludem ideea închiderii unor şcoli care şi anul trecut au avut rezultate slabe la bacalaureat şi care nu au luat nicio măsură pentru ameliorarea situaţiei. Dar nu vom face nimic decât după o ananliză atentă. Stăm blând şi judecăm drept", a spus Andronescu.
Analiza trebuie să fie una realistă, lunând în calcul foarte mulţi factori, a precizat Andronescu.