Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iul 2012 - Anul XVII, nr. 157 (5062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ratele de referinţă anunţate de BNR pentru euro şi dolar au atins noi maxime istorice

Luni, 9 Iulie 2012 (14:13:15)

Cursul de referinţă leu/euro anunţat luni de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5275 unităţi, iar rata oficială pentru dolar a stabilit un nou record şi a urcat la 3,6848 lei/dolar, pe fondul deprecierii consemnate de moneda naţională în a doua parte a şedinţei interbancare de vineri.

Pe piaţa interbancară cursul a coborât sub 4,53 lei/euro încă din primele minute, după ce vineri a încheiat la 4,5375 - 4,5399 lei/euro şi era aproape de maximul istoric înregistrat în aceeaşi zi, de 4,5400 lei/euro.

Deşi leul s-a apreciat comparativ cu închiderea de vineri, cotaţiile nu au revenit sub nivelul de mijlocul ultimei şedinţe de săptămâna trecută, astfel că ratele de referinţă au consemnat noi maxime istorice. Dealerii susţin că banca centrală îşi face simţită prezenţa în continuare, însă cu intervenţii mai discrete comparativ cu săptămâna trecută.

Precedentele maxime istorice au fost atinse vineri, când cotaţia leu/euro a fost la 4,5142 unităţi, iar rata oficială pentru dolar la 3,6480 lei/dolar, când jucătorii mizau pe deprecierea leului, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Cursul de referinţă leu/euro afişat luni este cu 1,33 bani peste precedentul record, iar paritatea leu/dolar este cu 3,68 bani mai mare decât în şedinţa precedentă.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 1,09 bani, de la 3,7582 lei/franc la 3,7691 lei/franc. Aceasta este cea mai mare cotaţie din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Rata de schimb leu/euro a urcat săptămâna trecută cu 2%, până la recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificării aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de Parlament vineri cu puţin înainte de ora 21:00, când deja piaţa locală era închisă.

După suspendarea preşedintelui, pe pieţele externe cursul a fluctuat în jurul nivelului de 4,5400 lei/euro, iar în cadrul unor transferuri realizate pe piaţa de la New York a coborât brusc la 4,51 lei/euro, potrivit dealerilor.

Astfel, la deschiderea şedinţei interbancare de luni de la Bucureşti, euro a fost cotat la 4,5200 - 4,5230 lei, cu 1,69 - 1,75 bani sub ultimele cotaţii de vineri de pe piaţa locală, de 4,5375 - 4,5399 lei/euro.

Ulterior, cursul a crescut uşor spre 4,5300 lei/euro, iar până la mijlocul zilei a depăşit foarte uşor acest nivel doar de câteva ori şi pentru momente scurte.

La ora 13:00, când BNR anunţă rata de referinţă, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,5260 - 4,5295 lei.

Potrivit dealerilor, costurile asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS) au revenit pe creştere şi a ajuns la 450 de puncte, deşi în prima oră a şedinţei de la Bucureşti cotaţia a scăzut uşor, la 425 puncte. Astfel, a fost depăşit şi nivelul atins vineri, de 430 puncte.

Băncile comerciale au afişat luni dobânzi de 4,97% - 5,45% pe an pentru depozitele cu scadenţa la o zi, foarte uşor peste cele practicate vineri, de 4,93% - 5,38% pe an. Totodată, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut nesemnificativ, la 4,96% - 5,45% pe an, după ce vineri acestea au fost de 4,95% - 5,43% pe an.

Dobânzile încadrează astfel rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ratele de referinţă anunţate de BNR pentru euro şi dolar au atins noi maxime istorice.
 Vizualizări articol: 683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ratele de referinţă anunţate de BNR pentru euro şi dolar au atins noi maxime istorice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei