Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iul 2012 - Anul XVII, nr. 157 (5062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu a promulgat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale

Luni, 9 Iulie 2012 (19:23:40)

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, care a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 14 iunie şi reglementează liberalizarea pieţei energetice, dar şi creşterea etapizată a preţurilor pentru gaze la nivelul statelor UE.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 9 iulie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale", a informat Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat de presă.

Legea energiei electrice şi gazelor naturale a fost adoptată, pe 14 iunie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 186 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 7 abţineri, actul normativ reglementând liberalizarea pieţei energiei, dar şi creşterea etapizată a preţurilor pentru gaze la nivelul statelor UE.

Preşedintele Comisiei pentru industrii, deputatul Iulian Iancu, a subliniat în plen, la momentul dezbaterilor, că noua lege a energiei "elimină fenomenul «băieţilor deştepţi»" şi că se renunţă la tarifele preferenţiale pentru consumatorii finali, dar instituie odată cu liberalizarea pieţei şi o serie de măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, l-a întrebat pe ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, cum va rezolva această lege problema contractelor cu "băieţii deştepţi", dar şi cum îi va afecta liberalizarea preţului la gaze pe consumatorii casnici.

"Pot să vă asigur că până la sfârşitul acestui an va exista o piaţă concurenţială în România, pot să vă garantez acest lucru (...) Despre anularea contractelor existente, nu pot să vă promit astăzi, rezultatul îl veţi vedea în perioada următoare", a răspuns Chiţoiu.

În plus, el a precizat că liberalizarea preţului la gaze va avea impact în primă instanţă asupra consumatorilor non-casnici, începând cu decembrie 2012, iar pentru consumatorii casnici începând cu 2013 până în 2018.

"Vor fi tranşe în aşa în fel încât să fie suportabile", a susţinut ministrul Economiei.

De asemenea, Chiţoiu a arătat că pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili se va institui o taxă suplimentară pentru companiile de profil cu "profituri excepţionale".

În plus, ministrul a precizat până la sfârşitul acestui an va fi pusă la punct o nouă lege privind cuantumul redevenţelor.

Ministrul Economiei a subliniat că România are termen pe 15 iunie să prezinte un răspuns cu privire la adoptarea legislaţiei care să ducă la liberalizarea pieţei energiei instituţiilor internaţionale faţă de care sunt angajamente asumate pe acest domeniu.

Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 13 iunie, în unanimitate, raportul la Legea energiei, preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, declarând că începând de la apariţia acestei Legi "băieţii deştepţi dispar ca urmare a constrângerilor impuse".

Iancu a spus că producătorii de energie sunt obligaţi să pună în piaţă în mod transparent, nediscriminatoriu şi concurenţial întreaga cantitate de energie electrică sau de gaz natural.

"Cu alte cuvinte niciun contract nu se mai poate desfăşura în spatele uşilor închise. De asemenea, există o prevedere expresă legată de furnizarea ca şi procent care îi rămâne furnizorului. Aici am avut în vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de autoritate pe zona casnică. Acela a fost luat ca reper şi atât el este lăsat furnizorului, diferenţa oricât ar fi ea până la preţul final este colectată de statul român", a spus Iancu, adăugând că este vorba de un fond de siguranţă a sistemului energetic.

El a afirmat că furnizorii vor avea maxim 8% profit din venitul pe energie şi restul va fi dus la fondul de siguranţă.

Iancu a arătat că în lege sunt prevederi care "se adresează consumatorilor vulnerabili", protejaţi ţinând seama de nivelul de salarii, vârstă şi sănătate.

"Există reglementări speciale pentru aceste categorii sociale, care vor fi realizate în comun de Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei şi Autoritatea de reglementare", a mai spus Iancu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a promulgat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale.
 Vizualizări articol: 727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu a promulgat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei