Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în plenul reunit al Parlamentului în care se dezbate cererea de suspendarea sa din funcţie, că regretă afirmaţiile sale privind xenofobia, apreciind că nu trebuie făcute de niciun om de stat şi cu atât mai puţin de un şef de stat.
Preşedintele Băsescu a declarat că, în legătură cu afirmaţiile sale cu privire la xenofobie, ele eu fost sancţionate cu avertisment de instituţiile statului, dar niciodată nu au fost sancţionate în instanţe penale, deşi de multe ori au ajuns până la instanţele de judecată.
"Le regret şi sunt de acord că astfel de afirmaţii nu trebuie făcute de niciun om politic, cu atât mai puţin de un şef de stat", a spus Băsescu.
Traian Băsescu a mai declarat în finalul discursului că îşi rezervă dreptul ca pe parcursul dezbaterilor să aibă şi alte intervenţii, punctuale.
"Nu rămâne decât să ne încadrăm în limitele responsabilităţii fiecăruia. Eu vă asigur că am avut deplină responsabilitate ca şef de stat, într-o perioadă în care criza economică a lovit cumplit România şi problemele de finanţe ale statului au fost tratate în perioada 2009, 2010 şi chiar 2011 ca riscuri la adresa securităţii naţionale", a mai spus Băsescu.
În încheierea discursului, el le-a transmis parlamentarilor "succes".
În solicitarea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, menţionând "insultele repetate la adresa comunităţii rome", USL arată că "în anul 2007 Traian Băsescu a fost sancţionat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declaraţiile sale referitoare la comunitatea romă". "Ceea ce este extrem de grav este însă recidiva, în 18 oct. 2011, preşedintele Traian Băsescu primind alte două avertismente din partea CNCD, dintre care unul pentru declaraţiile sale jignitoare la adresa oamenilor cu dizabilităţi iar alta pentru noi delcaraţii ofensatoare la adresa comunităţii rome. Astfel, recidiva demonstrează că atitudinea lui Traian Băsescu este uneori guvernată de rasism şi xenofobie, incompatabile cu calitatea de președinte a unui stat membru a UE şi cu Constituţia României. De altfel, gravitatea în sine a faptei este constatată chiar de decizia luată de CNCD, organismul de specialitate al statului român", susţine USL.