Guvernul va relua plata indemnizaţiilor către revoluţionari, sistată anul trecut de fosta administraţie, dar va extinde perioada de eşalonare pentru sumele mari, va diminua cu 10% cuantumul indemnizaţiilor reparatorii aflate în plată şi va sista plăţile pentru revoluţionarii aflaţi în cercetarea DNA
Motivând că decizia fostului Guvern, adoptată la sfârşitul anului trecut, de a nu acorda în 2012 indemnizaţiile revoluţionarilor a creat dezechilibre în viaţa beneficiarilor, actualul Executiv va stabili că aceste indemnizaţii vor fi reluate în plată lunar şi calculate pe baza unor coeficienţi de multiplicare valabili exclusiv pentru acest an. În acelaşi timp, Guvernul va diminua cu 10% indemnizaţiile reparatorii ale urmaşilor Eroilor-Martiri, Răniţilor şi Reţinuţilor aflaţi la acest moment în plată.
Coeficienţii de calcul al indemnizaţiei variază între 1,00 pentru soţul supravieuţuitor, 0,50 pentru părinţii celui decedat, 2,00 pentru marii mutilaţi, 1,65 pentru gradul I de invaliditate, 1,40 pentru gradul II de invaliditate şi 1,15 pentru gradul III de invaliditate, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă. Valoarea indemnizaţiei lunare se ridică la 2.117 lei.
"Ţinând cont că sumele necesare plăţii indemnizaţiilor nu au fost prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, se impune asigurarea resursei financiare necesare, precum şi diminuarea cu 10% a indemnizaţiilor aflate în plată pentru anul 2012", explică Guvernul.
În acelaşi timp însă, Guvernul va stabili că indemnizaţiile restante, aferente perioadei cuprinse între luna următoare celei în care a fost depusă documentaţia care a stat la baza preschimbării certificatului de revoluţionar şi luna în care se solicita efectuarea plăţii, nu vor mai fi plătite în intervalul 2012-2014, ci în perioada 2012-2016, în cuantumuri reduse corespunzător.
Astfel, în 2012 va fi plătit doar 5% din valoarea sumei restante, în 2013 va fi achitat 20% din sumă, în 2014 se va plăti 25% din sumă, în 2015 încă 25% din sumă, iar în 2016 vor fi încheiate plăţile.
Legislaţia actuală stabileşte că aceste indemnizaţii restante ar trebui plătite în intervalul 2012-2014, în cuantum de 33-34% anual.
Extinderea perioadei de eşalonare şi reducerea sumei plătite anual este justificată de Guvern prin "efortul bugetar semnificativ" pe care îl presupune pentru bugetul de stat plata indemnizaţiilor restante şi numărul foarte mare de cereri care ar trebui onorate financiar într-o perioadă scurtă.
O altă decizie pregătită de Guvern este suspendarea la plată a indemnizaţiilor de gratitudine pentru un număr de 3.720 persoane cu certificate eliberate ilegal în perioada 1999-2002, până la finalizarea cercetărilor penale derulate de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
În aceste condiţii, numărul beneficiarilor scade la 7.480 revoluţionari, pentru care efortul bugetar aferent ultimului semestru din acest an este calculat la puţin peste 95 milioane lei. Guvernul mizează însă şi pe o economie de 86 milioane lei, rezultată din extinderea perioadei de eşalonare pentru indemnizaţii mari cu reducerea sumei de plată anuală şi din diminuarea cu 10% a indemnizaţiilor.