Oficiul European de Luptă Antifraudă a transferat autorităţilor române, în perioada 2006 - 2011, 225 de cazuri - cele mai numeroase din UE - din care mai mult de jumătate au fost finalizate, fiind pronunţate şi 30 de condamnări.
Potrivit Raportului OLAF pe 2011, 97 de cazuri semnalate autorităţilor de la Bucureşti aşteaptă încă o decizie juridică.
Dintre cele 128 deja soluţionate, reprezentând 56,9% din totalul situaţiilor semnalate, 94 au primit NUP (73,4%) , în 30 de cazuri (23,4%) s-au pronunţat condamnări, iar în patru cazuri s-au dat achitări.
Singura ţară unde OLAF nu a consemnat nici o fraudă este Irlanda.
Conform sursei citate, cele mai multe condamnări, 65, s-au dat în Germania, unde s-au înregistrat şi cele mai multe achitări, respectiv 12. De altfel, Germania ocupă locul doi după România ca număr de cazuri transferate de OLAF - 168.
Cele mai puţine cazuri transferate sunt în Cipru, unde a fost semnalat un singur caz, care încă nu a primit o soluţie juridică. De asemenea, în Luxembourg şi Slovenia sunt câte două cazuri, în Estonia sunt trei, în Danemarca şi Letonia sunt câte patru, în Malta şi Suedia câte cinci, în Austria sunt opt cazuri, în Lituania sunt nouă, în Ungaria 10, în Finlanda sunt 12 cazuri, în Slovacia sunt 15, în Marea Britanie sunt 19 cazuri, în Franţa 29, în Bulgaria sunt semnalate 37 de cazuri, în Spania sunt 54, în Belgia sunt 56, în Grecia 86, în Polonia sunt 90 şi în Italia 112.
În total, OLAF a transferat autorităţilor naţionale 1030 de cazuri, din care 54,3% aşteaptă o decizie, iar 45,7% au fost soluţionate, pronunţându-se 31 de achitări şi 199 de condamnări.
În ceea ce priveşte România raportul mai consemnează reuniunea din iunie 2011, de la Bucureşti, care a avut ca temă traficul de ţigări şi la care au participat autorităţile comptente din Bulgaria, Ungaria, România, Moldova şi Ucraina.
"Reuniunea nu a oferit doar oportunitatea unui schimb de opinii şi de experienţă cu alte autorităţi implicate din regiune, dar a furnizat şi o platformă utilă pentru a discuta posibilitatea dezvoltării cooperării interne şi coordonării", notează OLAF.
De asemenea, raportul menţionează şi că, în cadrul asistenţei tehnice acordate prin programul Hercule II, Comisia a furnizat sprijin financiar autorităţilor române pentru achiziţia de echipamente speciale destinate intensificării investigaţiilor în domeniul traficului de bunuri contrafăcute.
"Aceasta nu a dus numai la confiscarea de cantităţi substanţiale ţigarete contrafăcute şi tutun de contrabandă, dar şi la identificarea şi arestarea unor oficiali vamali suspectaţi de corupţie. Sprijinul acordat prin Hercule II a fost utilizat pentru a achiziţiona scanner-e care au fost apoi instalate în porturi pentru a îmbunătăţi verificarea containerelor şi pentru detectarea produselor de contrabandă", scrie OLAF în raportul său.