Modificarea bacalaureatului ar fi posibilă din toamnă, întrucât mai multe schimbări la Legea educaţiei, inclusiv cea în acest sens, se află deja în Senat, care este for decizional, a declarat noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Adronescu, marţi, în prima zi din al treilea mandat la învăţământ.
"Modificarea bacalaureatului ar fi posibilă chiar din această toamnă. Avem Legea educaţiei în Senat, acesta este for decizional pentru Legea educaţiei. Astfel că, dacă vom decide modificarea bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamnă", a spus Andronescu, la preluarea mandatului de la Liviu Pop.
Astfel, dacă se aprobă modificările privind bacalaureatul, candidaţii din 2013 vor susţine acest examen cu probe diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră. În forma ei actuală, Legea educaţiei naţionale prevede introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2016.
Întrebată ce se va întâmpla cu candidaţii care vor fi respinşi la bacalaureatul din 2012, ştiută fiind iniţiativa ei din 2011, prin care susţinea înscrierea acestora în anul I la facultate şi susţinerea examenului pe parcurs, Andronescu a spus că nu s-a înţeles ceea ce a propus anul trecut. "În 2011, aproape 100.000 de candidaţi au fost abandonaţi de societate. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei. Trebuie să căutăm soluţii, să vedem la şcolile profesionale dacă există locuri, pentru că acolo pot intra fără bacalaureat", a spus ministrul.
În acelaşi context, Ecaterina Andronescu a promis că va vorbi cu inspectoratele şcolare, pentru a vedea dacă pot fi valorificate relaţiile cu anumiţi angajatori care să poată primi o parte a candidaţilor fără bacalaureat.
"După acest examen de bacalaureat, vom face o analiză şi vom propune o soluţie rapidă", a mai spus Andronescu.
Întrebată dacă va renunţa la camerele de supraveghere de la bacalaureat, noul ministru a spus că şi-ar dori să nu fie nevoie de ele şi să existe o supraveghere corectă, dar nu poate vorbi încă despre aşa ceva. "Ar fi bine să putem renunţa la camere. Mie, dacă mi s-ar pune în spate o cameră când am examen cu studenţii, nu m-aş simţi bine. Dar acum nu cred că putem renunţa, încă, la aceste camere", a adăugat Andronescu.
Ministrul Educaţiei a comentat şi problema subiectului ambiguu de la proba de limba română a evaluării naţionale, subliniind că astfel de cerinţe ar trebui să dispară.
"Subiectele de la examenele naţionale trebuie să fie de dificultate medie. Sunt pentru examene, nu pentru concursuri. Subiectele nu trebuie să fie ambigue", a mai spus Andronescu.