Decanul Facultăţii de Drept, Flavius Baias, de la Universitatea din Bucureşti şi-a dat demisia după ce a aflat de decizia Consiliului potrivit căreia facultatea "nu e competentă" să evalueze teza de doctorat a premierului Victor Ponta, acuzat de plagiat
"Nu vreau să comentez acum. Nici nu vreau să transmit un alt mesaj. Pot spune că mi-am dat demisia după ce Consiliul a hotărât că nu suntem competenţi să evaluăm plagiatul lui Ponta. Atât pentru acest moment", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, decanul Flavius Baias (fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, când portofoliul a fost deţinut de Valeriu Stoica - n.r.).
Potrivit Legii 206/2004, plagiatul reprezintă insuşirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obţinute, prezentându-le drept creaţie personală.
Aceeaşi lege prevede ca şefii de instituţii să fie verificaţi de către Consiliului Naţional de Etică.
Pentru abaterile de la buna conduită în cercetare-dezvoltare, constatate şi dovedite, Consiliul Naţional de Etică propune aplicarea unor sancţiuni, între care suspendarea din funcţie, concedierea.
Consiliul Facultăţii de Drept a anunţat, în urmă cu o zi, că "în condiţiile legislative actuale, nu are competenţa legală să verifice dacă acuzaţiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu".
După acest anunţ, decanul Facultăţii de Drept, conf.dr. Flavius-Antoniu Baias, a demisionat din funcţie.
Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Mircea Dumitru, a spus că regretă gestul decanului, dar este o decizie personală a acestuia.
"Regret că s-a întâmplat acest lucru, am avut o colaborare excelentă cu domnul decan Baias. Este o decizie personală pe care o respect. Urmează ca Universitatea din Bucureşti să organizeze un nou tur de alegeri", a declarat rectorul, citat într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Universitatea din Bucureşti (UB) anunţa la sfârşitul săptămânii trecute că a luat act de acuzaţiile de plagiat aduse premierul Victor Ponta, referitoare la teza de doctorat susţinută la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în anul 2003.
Astfel, în urma şedinţei Senatului Universităţii din Bucureşti, conducerea UB a solicitat conducerii Facultăţii de Drept să-şi precizeze punctul de vedere referitor la contestarea calităţii ştiinţifice a tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.
"Urmare a solicitării conducerii Universităţii din Bucureşti, Consiliul Facultăţii de Drept va discuta constituirea unei comisii formate, de preferinţă, din experţi internaţionali, din universităţi străine, pentru a analiza acuzaţiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Ulterior acestei analize, concluziile materialului care va fi realizat de comisia constituită ad-hoc vor fi prezentate Senatului Universităţii din Bucureşti şi publicului larg", a precizat UB.
Totodată, rectorul Universităţii din Bucureşti a solicitat întrunirea de urgenţă a Comisiei de Etică a instituţiei de învăţământ superior, pentru a dezbate întregul caz.
"Conducerea Universităţii din Bucureşti, în cunoştinţă de cauză şi pe baza celor două materiale (punctul de vedere al Facultăţii de Drept şi punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti), va putea dispune măsuri adecvate în acel moment", a precizat sursa citată.
Consiliul de Administraţie al Universităţii din Bucureşti a luat decizia, în şedinţa din 30 mai, să aprobe achiziţia unui soft anti-fraudă universitară care să fie utilizat la nivelul întregii universităţi.
Premierul Victor Ponta a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) o adresă prin care solicita să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003, în contextul acuzaţiilor lansate în ultimele zile în spaţiul public.
Solicitarea a fost înregistrată şi transmisă spre soluţionare către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, a anunţat ANCS.
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.
El afirma că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.
Înainte de aceste acuzaţii, preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".
Rolul Consiliului Naţional de Etică a fost mediatizat, în luna mai, pe fondul scandalului de plagiat ce l-a avut ca protagonist pe predecesorul lui Liviu Pop la Educaţie, Ioan Mang. Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi copiat articole ştiinţifice ale unor autori străini, iar Consiliul - organism consultativ, fără personalitate juridică - ar trebui să dea un vot în această problemă, pentru validarea deciziei fiind necesar ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie.
Întrebată care este situaţia sesizării privind plagiatul în cazul fostului ministru Ioan Mang, purtătorul de cuvânt al ANCS a spus că "ar putea dura" până când se va ajunge la acest caz .
"La CNE sunt multe sesizări. Ar putea dura până se va ajunge la Ioan Mang, în acest caz fiind vorba despre o sesizare mai recentă. Potrivit regulamentului, orice sesizare are un termen de 30 de zile, dar sunt foarte multe, iar analiza este întârziată. Noua conducere a CNE va încerca să prioritizeze abordarea lor, dar în limitele legale", a mai spus Gabriela Catană.
Potrivit regulamentului Consiliului Naţional de Etică, care funcţionează pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, orice sesizare scrisă de plagiat trebuie mai întâi depusă la Registratură, unde va primi un număr de înregistrare. Cererea trebuie să fie însoţită de lucrarea incriminată şi de cea care ar fi fost plagiată.