Cererea de amânare a executării pedepsei a lui Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a fost schimbată de instanţă în cea de întrerupere a executării pedepsei, întrucât fostul premier este deja încarcerat, la Penitenciarul Rahova.
Concret, instanţa a apreciat că s-a schimbat situaţia de fapt, întrucât cererea de amânare a fost înaintată în timp ce Adrian Năstase era internat într-un spital civil, adică încă se afla în stare de libertate, iar între timp acesta a fost încarcerat ca urmare a externării acestuia şi dus în Spitalul Penitenciar Rahova.
Mai mult, textul din Codul de procedură penală (articolul 455) privind întreruperea exeutării pedepsei este o continuare a prevederii referitoare la amânarea executării pedepsei (articolul 453).
Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedură penală (Cpp), executarea pedepsei închisorii poate fi amânată în următoarele cazuri: când se constată pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare.
De asemenea, mai poate fi amânată atunci când din cauza unor împrejurări speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează. În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult trei luni şi numai o singură dată.
Potrivit articolului 455 Cpp, executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă în cazurile şi condiţiile prevăzute de articolul 453 Cpp.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a informat joi că Adrian Năstase nu va fi prezent la Tribunalul Bucureşti, unde urma să se judece cererea de amânare a executării pedepsei de doi ani de detenţie aplicată de instanţa supremă.
Prezentarea persoanei private de libertate în faţa instanţei sau organului de urmărire penală se realizează pe baza citaţiei, arată sursa citată.
"În conformitate cu art. 138 din OMJ 432/C din 5 februarie 2010, pentru aprobarea Instrucţiunilor privind evidenţa nominală şi statistică a persoanelor private de libertate aflate în unităţile subordonate ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, «în situaţia citării persoanelor private de libertate bolnave, aflate în imposibilitatea prezentării la organele judiciare, se vor lua măsuri de comunicare a actului procedural şi de înaintare a dovezii de luare la cunoştinţă împreună cu referatul medical; dacă imposibilitatea intervine după expedierea dovezii de luare la cunoştinţă, se înaintează organului judiciar numai referatul medical»", explică ANP.
Tribunalul Bucureşti Secţia a II a Penală a fixat termen pentru judecarea cererii de amânare a executării pedepsei "formulată de condamnatul N.A. pentru ziua de 28 iunie 2012 orele 12.00".
Persoana privată de libertate nu va fi prezentată. Au fost înaintate instanţei referatul medical şi dovada de îndeplinire a procedurii de citare, a precizat sursa citată.
Şedinţa de judecată este prezidată de judecătoarea Elena Burlan, cea care l-a achitat pe doctorul Şerban Brădişteanu de faptele de corupţie.
Marţi, Şerban Brădişteanu a fost pus sub acuzare de către DNA pe motiv că a zădărnicit punerea în executare a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca după o tentativă de sinucidere. Medicul l-ar fi ţinut în spital mai mult decât era necesar.
Repartizarea dosarului Elenei Burlan a generat reacţii din partea procurorilor, care au criticat modul de repartizare aleatorie a cazului către această judecătoare.