Opt parlamentari PDL au votat, marţi, în favoarea proiectului care modifică Legea referendumului şi instituie demiterea preşedintelui, la referendum, prin votul majorităţii celor prezenţi la urne, democrat-liberalii susţinând că au făcut acest lucru "din greşeală".
Cei opt sunt Carmen Axenie, Gheorghe Albu, Constantin Chirilă, Mihai Doru Oprişcan, Lucian Nicolae Bode, Mihaela Ioana Şandru, Toader Stroian şi Adrian Rădulescu
De asemenea, Iosif Veniamin Blaga a votat în favoarea proiectului, dar el anunţase că părăseşte PDL şi intră în PSD.
Deputatul PDL, Adrian Rădulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ar fi fost o "eroare de vot". "Din păcate, a fost eroare de vot", a spus deputatul, care a precizat că nu a mai avut timp să semnaleze acest lucru în timpul şedinţei de plen.
La rândul său, deputatul PDL Gheorghe Albu susţine că a votat "din greşeală" proiectul de lege, motivând că ar fi semnat inclusiv contestarea la CC a proiectului adoptat marţi de Camera Deputaţilor.
Aceeaşi explicaţie a fost formulată şi de deputatul democrat-liberal Doru Oprişcan, care a precizat că a fost neatent la momentul votului. "Nu m-a determinat nimic, a fost pur şi simplu o greşeală, a greşi e omeneşte, şi a recunoaşte e un lucru. Deci pur şi simplu a fost din neatenţie, că vorbeam la telefon. (...) Oricum, am semnat şi acea listă de a ataca acea listă de atacare la CC a proiectului", a susţinut deputatul PDL.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 187 de voturi "pentru", 56 "împotrivă" şi 5 abţineri, proiectul care modifică Legea referendumului şi instituie demiterea preşedintelui, la referendum, prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.
Proiectul schimbă condiţia de validare a referendumului de demitere a preşedintelui din întrunirea votului majorităţii alegătorilor înscrişi în listele electorale în votul majorităţii celor prezenţi la urne.
Proiectul de lege a fost criticat de reprezentanţii PDL, la momentul dezbaterilor, liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, precizând, luni, că USL încearcă să impună un regim diferenţiat de demitere a aleşilor, în condiţiile în care primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pot fi demişi cu jumătate plus unu din cei înscrişi în listele electorale.
"Propunerea dumneavoastră nu are decât un singur sens, vreţi să declanşaţi prodecura de suspendare a preşedintelui (...) Dacă o facem numai şi numai de dragul de a ne răzbuna pe cineva, roata istoriei se întoarce", a spus Toader.
Pe de altă parte, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a susţinut că "în momentul în care preşedintele României este ales cu jumătate plus unu din cei prezenţi la vot, la fel trebuie să şi plece".
"E o vorbă românească, că de ce ţi-e teamă nu scapi, probabil că dumeavoastră nu o să scăpaţi, o să scăpăm noi de Traian Băsescu", le-a spus Nicolăescu democrat-liberalilor prezenţi la dezbateri.
La rândul său, deputatul PSD, Mircea Duşa a susţinut că legislaţia în vigoare prevedere că demiterea aleşilor locali precum primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se realizează cu votul majorităţii celor prezenţi la vot.
La şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost prezent şi premierul Victor Ponta.