Ambulanţa a mers la locuinţa lui Adrian Năstase din strada Zambaccian la solicitarea conducerii MAI, ca sprijin medical, iar la plecarea spre spital, fostul premier avea plăgile pansate şi linie intravenoasă, acestea fiind acoperite, la cererea familiei, informează, marţi, Serviciul de Ambulanţă.
"Intervenţia Serviciului de Ambulanţă la adresa din strada Zambaccian a fost făcută la solicitarea structurii de conducere a Ministerului Administraţei şi Internelor, ca sprijin medical. Această procedură nu este specială, de-a lungul timpului, Serviciul de Ambulanţă a mai asigurat echipaje de intervenţie pentru situaţii cu risc medical (ex. situaţii de executare silită, cazuri cu potenţial conflict, evacuare din locuinţe etc)", se arată într-un comunicat de presă al Serviciului de Amblanţă Bucureşti - Ilfov (SABI) transmis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Serviciului de Ambulanţă, echipajul a respectat protocolul ce se aplică într-un astfel de caz, Adrian Năstase primind îngrijirile medicale corespunzătoare.
"Amănuntele medicale pot fi puse numai la dispoziţia pacientului sau a instituţiilor abilitate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Protocolul de intervenţie în cazul unei urgenţe, cum era acest caz, presupune, după acordarea primului ajutor medical, transport la cel mai apropiat spital de urgenţă care deţine toate specialităţile necesare asigurării tratamentului definitiv al afecţiunii respective, în acest caz fiind vorba de Spitalul de Urgenţă Floreasca", a precizat sursa citată.
Conducerea SABI a precizat că decizia în cazul internării lui Adrian Năstase este de competenţa Spitalului Floreasca, şi nu a Serviciului de Ambulanţă.
"Considerăm că echipajul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a executat această intervenţie respectând protocoalele şi legislaţia în vigoare. Sublineim că, la ieşirea din domiciliu, pacientul avea plăgile pansate şi linie intravenoasă, acestea fiind acoperite, la solicitarea familie, până la introducerea tărgii în ambulanţă şi la coborârea tărgii din ambulanţă", a mai arătat SABI.
Potrivit SABI, toate informaţiile existente în fişa medicală a lui Adrian Năstase se supun reglementărilor Legii 677/2001 privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi Legii 46/2003 privind drepturile pacientului.
Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.
Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliţia Capitalei.
Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a anunţat, luni, că în cazul solicitării Poliţiei Capitalei din 22 iunie, referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, s-a stabilit că un eventual transfer al acestuia în penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare, poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, fiind astfel înaintate adrese către Poliţia Română şi Institutul Naţional de Medicină Legală.
El a mai spus că Adrian Năstase rămâne în Spitalul Floreasca şi, după ce comisia medico-legală va da verdictul, unitatea sanitară se va supune acestuia.
Adrian Năstase trebuie să se prezinte, miercuri, la Institutul Naţional de Medicină Legală, cu toate documentele medicale, iar în cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, va fi examinat în secţia în care este internat, a anunţat, marţi, INML.
"Prin adresa nr. A8/6393/26.06.2012 am comunicat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, ceea ce comunicasem şi DGPM - Serviciul de Investigaţii Criminale, respectiv faptul că «evaluarea stării de sănătate a pacientului în vederea transportului revine în sarcina medicului/medicilor curant/curanţi (conform Ordinului MS nr. 1091 din 07.09.2006)»", a precizat INML.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că nu consideră că se impune o remaniere a ministrului de Interne, Ioan Rus, ca urmare a scandalului legat de procedura de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei în cazul fostului premier Adrian Năstase.
"Eu cred că Ministerul de Interne şi, de asemenea, medicii şi-au făcut datoria. Nu pot să vă spun nimic altceva, orice anchetă... nu am dreptul eu ca prim-ministru să vorbesc despre anchete", a mai spus Ponta.