Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul Haşotti a fost o acţiune menită "a arunca dubii" asupra celui desemnat, cu rol vădit de sabotaj, reprezentând o formă de împiedicare a bunei funcţionari a Guvernului, transmite Executivul.
Într-un comunicat transmis vineri, Guvernul arată că preşedintele României poate verifica tot ceea ce doreşte legat de compatibilitatea lui Haşotti cu funcţia de ministru, "cu structurile pe care le controlează", fără a iniţia acţiuni preliminare de tipul acestei solicitări, cu rol vădit de sabotaj, şi îi solicită preşedintelui să pună capăt campaniei furibunde de discreditare a Executivului.
Guvernul precizează încă o dată că solicitarea înaintată de preşedintele României către Guvern, ca "precondiţie" pentru învestirea în funcţia de ministru a lui Puiu Haşotti, reprezintă un abuz căruia nu i se va da curs.
"Guvernul a luat act de poziţia Administraţiei Prezidenţiale privind prerogativele constituţionale care ar da dreptul preşedintelui să facă o solicitare precum cea înaintată în cazul domnului Puiu Haşotti. Solicitarea făcută de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu reprezintă o verificare a modului în care domnul Haşotti corespunde funcţiei pentru care este propus, ci o acţiune menită a arunca dubii asupra celui desemnat. Aceasta este o formă de împiedicare a bunei funcţionari a Guvernului", susţine Executivul.
Sursa citată aminteşte că Puiu Haşotti a redactat o declaraţie pe proprie răspundere în sensul solicitării preşedintelui, dar aceasta nu va fi înaintată Administraţiei Prezidenţiale, pentru că solicitarea a fost făcută fără temei legal.
"Preşedintele României poate verifica tot ceea ce doreşte legat de compatibilitatea domnului Haşotti cu funcţia de ministru, cu structurile pe care le controlează, fără a iniţia acţiuni preliminare, de tipul acestei solicitări, cu rol vădit de sabotaj. Totodată, pe această cale, Guvernul solicită preşedintelui să pună capăt campaniei furibunde de discreditare a Guvernului legitim al României", se mai arată în comunicat.
Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a dat publicităţii, vineri, precizări referitoare la declaraţiile mai multor lideri ai USL făcute în ultimele zile privind scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu prin care i-a cerut premierului Victor Ponta să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură a lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.
Administraţia prezidenţială apreciază astfel că interpretarea potrivit căreia preşedintele Băsescu condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii este "rău-voitoare" şi neconformă cu textul scrisorii trimise premierului.
Oprea precizează că solicitarea preşedintelui Băsescu are la bază "impactul major negativ asupra României în plan intern şi internaţional generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzați o parte dintre membrii Guvernului".
"Preşedintele României salută declaraţia publică a domnului Puiu Haşotti, făcută joi, 21 iunie 2012, prin care afirmă că a semnat o declaraţie pe proprie răspundere în care a garantat că publicaţiile menţionate în propriul său curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat. Preşedintele României salută şi declaraţia publică a domnului Puiu Haşotti, făcută vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat că a depus declaraţia la Cabinetul Prim-Ministrului României", mai menţionează purtătorul de cuvânt al şefului statului.
Administraţia prezidenţială a mai precizat că, potrivit deciziei 356 a Curţii Constituţionale din anul 2007, preşedintele ţării "are îndreptăţirea de a verifica corespunderea" candidatului pentru funcţia de ministru, în cazul remanierii guvernamentale.
Decizia 356/2007 a fost luată după ce premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între preşedintele României şi Guvern şi să intervină în baza competenţelor sale de înaltă autoritate publică pentru a repune în legalitate constituţională raporturile dintre Preşedinte şi Guvern în această problemă.
Tăriceanu se adresase Curţii Constituţionale după ce Băsescu l-a revocat din funcţie de ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, dar a refuzat să îl numească în locul acestuia pe Adrian Cioroianu, propus de premier.
Concret, în 13 martie, Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională privind refuzul lui Băsescu de a emite decretul prin care ia act de demisia ministrului de Externe şi de a constata vacantarea acestei funcţii, în baza solicitării premierului transmise în 19 februarie. Prin aceeaşi solicitare, premierul propunea preşedintelui numirea lui Adrian Cioroianu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe, în conformitate dispoziţiile articolului 10 din Legea nr. 90/2001 cu completările şi modificările ulterioare.
"În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României nu are un drept de veto, dar poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului", se preciza în Decizia 356/2007.
Parlamentarii PSD vor susţine o eventuală decizie a reprezentanţilor PNL de a declanşa procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu dacă Puiu Haşotti nu va fi învestit ca ministru, a afirmat, vineri, liderul PSD, premierul Victor Ponta, precizând că nu va trimite la Cotroceni declaraţia lui Haşotti.
"Categoric nu voi transmite, pentru că nu transmit la nicio instituţie a statului, inclusiv preşedintele României, decât ceea ce este prevăzut în lege, ori alte declaraţii decât cele prevăzute în lege nu transmit. Eu voi susţine toate deciziile pe care le luăm în cadrul USL. PSD este într-o alianţă cu PNL în cadrul USL şi fără nicio excepţie vom fi împreună în toate acţiunile politice. Domnul Antonescu are dreptul să vorbească în numele USL", a spus Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că dacă preşedintele Traian Băsescu nu îl va învesti luni pe Puiu Haşotti la Cultură, fără nicio declaraţie despre lucrările acestuia, atunci va cere parlamentarilor PNL declanşarea procedurii de suspendare a şefului statului.
"Dacă Băsescu nu semnează, luni, investirea lui Puiu Haşotti, voi cere parlamentarilor PNL iniţierea procedurii de suspendare", a anunţat Antonescu.
Liderul liberal a mai spus că luni, la ora 19.00, preşedintele îl va investi în funcţie pe Puiu Haşotti, a spus Crin Antonescu.
El a precizat că Băsescu trebuie să înveţe să fie un preşedinte care respectă Constituţia, altfel, nu va mai fi preşedinte.
"Pentru noi, preşedintele ţării nu este capul unei haite de animale, ci este, sau va învăţa să fie, sau nu va mai fi preşedinte, un preşedinte civilizat", a spus preşedintele PNL.
Antonescu a adăugat: "Dacă îi plac raporturile de forţă, atunci îi spun clar că nu va primi niciun fel de hărtie şi luni îl va investi pe Puiu Haşotii, şi vă asigur că o va face, fără să comenteze".
Preşedintele PNL a menţionat că "nu acceptă din partea lui Traian Băsescu ceea ce alţii, din nefericire, au acceptat", acuzându-l pe şeful statului că a ajuns să facă din România o ţară bananieră.
"Nici noi şi nici premierul Ponta nu suntem dispuşi să îi mai permitem lui Băsescu înjosirea acestor oameni politici", a precizat Antonescu.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, joi, într-o scrisoare, ca ministrul desemnat al Culturii, Puiu Haşotti, să declare pe propria răspundere că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.
"Luând în considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzaţi o parte dintre membrii Executivului şi impactul major negativ asupra României în plan intern şi internaţional generat de existenţa unor astfel de suspiciuni, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., într-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Haşotti, care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat", precizează Preşedinţia.
După această solicitare, ministrul desemnat al Culturii, liberalul Puiu Haşotti, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în jumătate de oră va depune la Palatul Victoria declaraţia cerută de către preşedintele Traian Băsescu privind teza sa de doctorat, apreciind că solicitarea este "inedită şi amuzantă".
El a mai precizat că va depune declaraţia "cu zâmbetul pe buze".
Ulterior, Haşotti a depus la cabinetul premierului declaraţia de originalitate a tuturor lucrărilor sale menţionate în CV, afirmând că preşedintele Traian Băsescu a formulat o astfel de cerere probabil "din simpatie" şi că speră să nu rezulte astfel un precedent periculos.
El a declarat că a depus acest document deoarece respectă instituţia prezidenţială şi nu are nimic de ascuns, sperând ca acest subiect să fie închis.
Premierul Victor Ponta a declarat însă agenţiei MEDIAFAX că acceptă cererea preşedintelui Traian Băsescu în cazul ministrului desemnat al Culturii, Puiu Haşotti, dacă şeful statului îi va indica temeiul legal al acestei solicitări.
"Accept solicitarea preşedintelui, dacă imi indică temeiul legal al cererii lui", a declarat pentru MEDIAFAX premierul Victor Ponta.
Preşedinţia informează că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 25 iunie, la ora 19.00.
Puiu Haşotti este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, iar din anul 1995 este doctor în ştiinţe istorice.
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.
El a declarat, marţi, că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.
Înainte de aceste acuzaţii, preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".