Adrian Năstase se află sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca din Capitală şi prezintă risc de infarct, a declarat, joi, medicul Şerban Brădişteanu, şeful echipei care l-a operat pe fostul premier, potrivit căruia pacientul este sub supravegherea Poliţiei.
Doctorul Şerban Brădişteanu a declarat că pacientul a fost intubat o perioadă în timpul operaţiei şi că în acest moment a fost extubat fiind şi echilibrat.
"Problemele care se pun în continuare nu sunt ridicate de plăgile produse de glonţ, ci de faptul că pacientul este instabil hemodinamic din motive coronariene ale bolii pe care le are, vechi, diabet şi încercăm să îl ţinem în continuare sedat în terapie intensivă pentru a-i stăpâni reacţiile care probabil că sunt normale după aşa ceva", a precizat medicul Brădişteanu.
El a subliniat că medicii sunt îngrijoraţi în special de afecţiunea cardiacă a lui Adrian Năstase cu mult mai mult decât de plaga care după toate pronosticurile va fi în regulă. El a arătat că plaga a fost una simplă, normală.
Întrebat dacă afecţiunea cardiacă mai veche îi poate pune viaţa în pericol lui Adrian Năstase, Brădişeanu a spus că este de mirare că pacientul nu a suferit până acum un infarct în situaţia în care el are stenoze pe coronare.
Întrebat care este starea psihică a pacientului, Brădişteanu a menţionat că acesta a vorbit şi că se află sub tratamentul psihiatriei spitalului. "E greu să vă spun cel puţin aparent pare echilibrat, dar ştiţi cum este...", a spus Brădişteanu care a arătat că Năstase beneficiază şi de consiliere şi de tratament la psihiatria spitalului.
El a mai spus că, dacă lucrurile se vor desfăşura normal în ceea ce priveşte plaga, Năstase s-ar putea recupera în circa o săptămână sau zece zile.
Brădişteanu a spus întrebat dacă în această perioadă de recuperare Năstase ar putea fi transferat la un spital penitenciar, medicul răspunzând că nu el decide asupra acestui lucru şi că pacientul se află sub supravegherea poliţiei. "Poliţia va decide probabil împreună cu Institutul Medico-Legal care va fi calea de urmat pentru mai departe", a spus Brădişteanu.
Întrebat dacă Năstase ar putea fi supus unei intervenţii chirurgicale pentru afecţiunea cardiacă, Brădişteanu a arătat că acest lucru este posibil din punct de vedere teoretic. "Există risc să facă infarct, dar sper să stăpânim medicamentos acest lucru să nu se întâmple aşa ceva", a adăugat el.
Brădişteanu a spus că în acest moment nu ar propune o intervenţie chirurgicală legată de problemele cardiace.
"În momentul ăsta nu pot să spun, vom analiza şi oricum nu este numai opţiunea noastră, pentru aşa o intervenţie trebuie să aibă inclusiv pacientul o opţiune. Nu este simplu să faci o operaţie pe inimă", a spus Brădişteanu.
El a arătat că Năstase nu a fost pacientul său, că l-a tratat totuşi în urmă cu doi-trei ani şi că din toate documentele medicale a reieşit că inclusiv coronarografiile au fost făcute în străinătate, iar un medic din România îl trata.
Brădişteanu a spus că Adrian Năstase suferă de mai multe afecţiuni, el enumerând: afecţiuni tirodiene, diabet, dislipidemie, hipertensiune.
El a precizat că operaţia a constat în deschiderea traiectului produs de proiectil, eliminarea detritusurilor tisulare din acesta, lavajul şi drenajul acestora.
Potrivit doctorului Brădişteanu, nu au existat leziuni pe organe vitale, el caracterizând operaţia ca fiind una simplă.