Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 iun 2012 - Anul XVII, nr. 141 (5046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Greblă: Modificarea Legii CC nu are legătură cu procedura de suspendare a preşedintelui ţării

Miercuri, 20 Iunie 2012 (14:06:27)

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat, miercuri, că modificarea Legii Curţii Constituţionale nu are vreo legătură cu o eventuală decizie de suspendare din funcţie a preşedintelui Românei.

"Toată lumea leagă această modificare de posibilitatea de suspendare a preşedintelui. Nu are nicio legătură, pentru că şi în procedura actuală CC se pronunţă obligatoriu asupra temeiurilor de drept care privesc suspendarea preşedintelui", a ţinut să precizeze social-democratul.

Greblă a subliniat că, la suspendarea preşedintelui, avizul se dă înainte şi parlamentarii vor vedea dacă motivele de suspendare sunt însuşite sau nu de CC.

"Nu poţi să mergi împotriva unui aviz negativ al Curţii, nu poţi să mergi, în general, mai departe, decât dacă forţezi lucrurile, astfel încât nu e bine să facem o legătură între aceste două probleme. Avizul consultativ al Curţii se impune nu prin forţa lui, ci prin forţa argumentelor pe care le conţine", a mai arătat senatorul PSD.

În ceea ce priveşte controlul constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului, Toni Greblă a declarat că acesta a fost introdus în urmă cu doi ani şi s-a constatat că era "aproape inutil".

El a spus că între hotărârile pe care le adoptă Parlamentul şi legi există importante deosebiri, de conţinut, de puterea forţei juridice şi privind procedura de adoptare.

"Hotărârile Parlamentului reglementează chestiuni punctuale, au mai degrabă un caracter intuitu personae, privesc numiri în diverse instituţii şi autorităţi care sunt în subordinea Parlamentului, nu au un caracter de generalitate, aşa cum are legea, drept urmare era inutil să încărcăm rolul Curţii Constituţionale cu această examinare a constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului, pentru că Parlamentul are mijloace procedurale specifice pentru a rezolva un eventual incident", a comentat Greblă.

El a menţionat că, ani de zile, Curtea însăşi a solicitat Parlamentului ca procesele penale să nu mai fie suspendate pe perioada în care se judecau excepţiile de neconstituţionalitate ridicate în instanţe, în condiţiile în care CC era efectiv asaltată de solicitări, cele mai multe, 99 la sută, neîntemeiate.

"Curtea a fost împotrivă când, acum doi ani, s-a modificat legea de funcţionare şi a primit această atribuţie în plus. Acum nu îmi dau seama pentru că probabil este legată de chestiunea cu suspendarea preşedintelui", a adăugat preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă.

Pe de altă parte, el a afirmat că acest proiect de lege ar putea intra luni în dezbaterea plenului Senatului, deoarece raportul trebuie să fie timp de trei zile la dispoziţia senatorilor.

Membrii Comisiei juridice din Senat au adoptat, miercuri, un raport favorabil, fără amendamente la proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale.

Raportul favorabil a fost adoptat cu 6 voturi "pentru", la şedinţă participând doar senatorii puterii: preşedintele comisiei, Toni Greblă, senatorii Adrian Ţuţuianu, Ioan Chelaru, Dan Şova (PSD) şi senatorii Ioan Ghişe şi Cristinel Bîgiu (PNL).

Propunerea legislativă de modificare a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale îi are ca iniţiatori pe deputatul PNL Cornel Pieptea şi pe senatorul PSD Georgică Severin.

Autorii proiectului propun eliminarea de sub controlul de constituţionalitate al CC a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.

Proiectul urmează să fie dezbătut de plenul Senatului, care este camară decizională.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care elimină posibilitatea contestării la Curtea Constituţională a hotărârilor adoptate de Parlament, iniţiativa legislativă întrunind 168 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 16 abţineri.

Modificarea aprobată reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale.

În expunerea de motive a propunerii legislative, Severin şi Pieptea precizează că prin Legea 177/2010 în sarcina Curţii Constituţionale a fost stabilit şi pronunţarea asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit căruia Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe subiectul suspendării preşedintelui României, a fost respins de Comisia juridică a Camerei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greblă: Modificarea Legii CC nu are legătură cu procedura de suspendare a preşedintelui ţării.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Greblă: Modificarea Legii CC nu are legătură cu procedura de suspendare a preşedintelui ţării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei