Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că premierul şi miniştrii Finanţelor şi Economiei au fost invitaţi, săptămâna viitoare, în Comisiile de afaceri Europene, pentru stabilirea mandatului României la Consiliul European.
Mircea Geoană a anunţat, după întâlnirea pe care a avut-o, la Senat, cu ambasadorii statelor membre UE, prezenţa în Parlament a premierului şi a miniştrilor.
"În înţelegerea noastră şi în ceea ce reprezintă consecinţa declaraţiei Parlamentului României cu privire la mandatul şi reprezentarea României la Consiliile Europene, mandatul explicit pe care delegaţia României îl va apăra va trebui să fie explicat Parlamentului şi ne aşteptăm ca săptămâna viitoare primul ministru şi miniştrii cheie din Cabinetul său care au ca jurisdicţie temele de la Consiliul European să fie prezenţi în Parlament pentru audieri şi pentru omologarea acestui mandat specific pentru Consiliul din 28 ( iunie. nr)", a precizat Geoană.
Preşedintele Comisiei de Politică Externă a mai arătat că invitaţia pentru aceste audieri, înainte de Consiliul European, a venit din partea Comisiilor de Afaceri Europene, premierul manifestându-şi, la rândul său, disponibilitatea pentru prezenţa în Parlament pentru discutarea mandatului României la această reuniune.
"Eu aştept în Parlament, dincolo de premier, şi pe ministrul de Finanţe, cel al Economiei. Este o discuţie şi cu privire la o posibilă uniune bancară, acolo poate şi Banca Centrală a României poate fi invitată să ne spună un punct de vedere cu privire la stadiul acestui proiect de construcţie europeană", a mai menţionat Mircea Geoană, adăugând că la discuţii ar putea fi invitaţi şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României.
Geoană a mai spus că s-a uitat cu "destul de multă atenţie" pe agenda Consiliului European, iar imensa majoritate a temelor sunt de natură bugetară, fiscală, economică, probleme de pact de relansare în Europa, teme eminamente guvernamentale, iar la ultimul punct va fi probabil o conversaţie despre actualitatea internaţională din care e posibil ca Siria sau Iranul să nu lipsească.
"Agenda este dominată copios de temele fiscale, bugetare, economice, guvernamentale", a arătat Mircea Geoană.
Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include doar pe primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu
"Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezemtate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a spus premierul Victor Ponta.