Companiile de stat generează foarte mulţi bani, dar în multe cazuri activitatea acestora se derulează prin case de comerţ, prin firme offshore, interpuşi sau terţi, iar banii "nu sunt vizibili" în societăţile de stat, a declarat Remus Vulpescu, şeful OPSPI şi preşedintele CA al Hidroelectrica.
"Cu ocazia ocupării funcţiei în Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), am ajuns la concluzia că în ţara asta se produc foarte mulţi bani. Companiile de stat generează foarte mulţi bani. Aceşti bani nu sunt vizibili în companiile de stat care îi generează. Există foarte multe cazuri în care activitatea societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat se derulează prin case de comerţ, prin firme off-shore, prin firme interpuse, prin terţe părţi, din România sau din străinătate. În momentul în care, revin acum la Hidroelectrica, noi reuşim să avem o vizibilitate asupra potenţialului de generare de venituri şi beneficii la nivelul Hidroelectrica, vom putea să ne pronunţăm şi cu privire la eventuale cazuri din acestea concrete, în care nu curentul electric se plimba prin Cipru s-ajungă la Piatra-Neamţ", a spus Vulpescu, într-o conferinţă de presă organizată de Hidroelectrica privind solicitarea companiei de intrare în insolvenţă.
Vulpescu a făcut această afirmaţie după ce un jurnalist i-a solicitat lămuriri privind declaraţiile premierului Victor Ponta, care a prezentat marţi două documente despre care a spus că privesc exporturi de energie electrică sub preţul pieţei, aprobate de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.
"Însă nu aş vrea nici să vă dezamăgesc şi să vă arăt că începem să găsim documente privind organizarea exportului de energie electrică la preţuri de 128 de lei pe MW, 174 şi 180, în timp ce preţurile pe piaţă erau 220, semnate de... aveţi dreptul să ghiciţi cine le-a semnat, că vi le şi dau - avem şi datele 25.08 2010 şi 03.09.2010 - domnul... cel care nu minte, nu fură, el se jură că nu fură şi l-am prins cu notele... domnul Adriean Videanu. Sunt convins că DIICOT şi DNA vor elucida toate aceste aspecte, pentru că o să fiţi foarte uimiţi unde a ajuns această energie. Eu ştiu - prin Cipru, în Piatra Neamţ", a spus Ponta.
Hidroelectrica a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, motivată de scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor.