Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iun 2012 - Anul XVII, nr. 140 (5045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UNHCR: În 2011, s-au înregistrat 800.000 de refugiaţi-cea mai mare cifră în acest secol

Marţi, 19 Iunie 2012 (16:30:37)

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) raportează un număr record de 800.000 refugiaţi în anul 2011, ca urmare şi a crizelor din Libia, Sudan, Somalia, fiind cea mai mare cifră înregistrată în acest secol.

Un raportul publicat luni de către Înaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiaţi arată că, în anul 2011, a fost atins un record în ceea ce priveşte fenomenul de deplasare forţată în afara graniţelor, cu cel mai mare număr de refugiaţi înregistrat din anul 2000 şi până în prezent.

Raportul UNHCR "Tendinţe Globale 2011" prezintă pentru prima dată în detaliu proporţiile fenomenului de deplasare forţată ce a inclus o succesiune de crize umanitare majore declanşate în Coasta de Fildeş la sfârşitul lui 2010 şi urmate rapid de crizele din Libia, Somalia, Sudan şi alte părţi ale lumii. În total, aceste crize au generat noi deplasări ale populaţiei când 4,3 milioane de oameni au fost dezrădăcinaţi, dintre care 800.000 au ajuns în afara graniţelor ţării, devenind astfel refugiaţi.

"În 2011 suferinţa a atins cote dramatice. Preţul plătit de atât de mulţi oameni aruncaţi în vâltoarea conflictelor într-un timp atât de scurt este enorm", afirmă António Guterres, Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi şeful UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi).

Oficialul subliniază că sistemul internaţional de azil a funcţionat pentru majoritatea acestora, în timp ce graniţele au ramas deschise. "Acestea sunt vremuri de grea încercare", afirmă Guterres.

La finalul lui 2011, la nivel global, se înregistrau 42,5 milioane de oameni dezrădăcinaţi, aceştia fiind fie refugiaţi (15,2 milioane), fie persoane deplasate intern - dislocate în interiorul graniţelor ţării - (26,4 milioane), în timp ce 895.00 persoane asteptau o soluţonare a cererii lor de azil.

În pofida număului mare de "oi refugiaţ" cifra totalăa fost mai mică decât în 2010 (43,7 milioane) mulţumită ratei înalte de întoarcere acasă a persoanelor deplasate intern: 3,2 milioane - cea mai mare înregistrată în ultimii zece ani. În ceea ce priveşte refugiaţii, în pofida intensificării ratei de repatriere voluntară comparativ cu 2010, anul 2011 a înregistrat 532.000 repatrieri, aceasta reprezentând printre cele mai scăzute cote de repatriere din ultimii zece ani.

Potrivit raportului citat, privit din perspectiva ultimei decade, raportul evidenţiază câteva tendinţe îngrijorătoare, una dintre acestea este aceea că, la nivel global, din ce în ce mai multe persoane sunt forţate să se refugieze, numărul lor depăşind 42 de milioane în fiecare dintre ultimii cinci ani. Mai mult decât atât, spun oficialuu Agenţiei ONU, se observă faptul că o persoană care devine refugiat îşi menţine acest statut pe parcursul mai multor ani, adesea blocată într-o tabără de refugiaţi sau trăind în mediu urban, în condiţii de viaţă precare. Din numărul total de 10,4 milioane de refugiaţi aflaţi sub mandatul UNHCR, aproape trei sferturi (7,1 milioane) se află în exil de cel puţin cinci ani, în aşteptarea unei soluţii la situaţia lor.

La nivel global, Afganistan rămâne ţara de origine pentru cei mai mulţi dintre refugiaţi (2,7 milioane) urmată de Irak (1,4 milioane), Somalia (1,1 milioane), Sudan (500.000) şi Republica Democrată Congo (491.000).

Aproximativ patru cincimi din numărul total de refugiaţi rămân în ţările învecinate lor, aceasta realitate reflectându-se în faptul că, de exemplu, cele mai mari populaţii de refugiaţi se regăsesc în Pakistan (1,7 milioane), Iran (886.500), Kenya (566.500) şi Chad (366.500).

Cu un număr de 1.005 refugiaţi trăind în România la sfârşitul anului 2011, ţara noastră se afla pe locul cinci din şapte în grupul ţărilor Europei Centrale ce fac parte din Reprezentanţa Regională a UNHCR cu sediul la Budapesta. La finalul lui 2011, Polonia înregistra cel mai mare număr de refugiaţi (15.847) iar Slovenia cel mai mic (142). În Bulgaria erau înregistraţi 5.688 refugiaţi, în Ungaria 5.106 refugiaţi, în Republica Cehă 2.449, iar în Slovacia 584. Aceste cifre reprezintă numărul de refugiaţi aflaţi în evidenţă la sfârşitul lui 2011 şi care au primit statut de refugiat pe parcursul ultimelor două decenii (după semnarea Convenţiei de la Geneva - 1951 privind statutul refugiaţilor).

Dintre statele industrializate, Germania este ţara care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi recunoscuţi (571.700) în timp ce Africa de Sud este ţara care a înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil individuale (107.000), statut menţinut pe parcursul ultimilor patru ani.

Iniţial, mandatul UNHCR a fost acela de protecţie a refugiaţilor. Cu toate acestea, în cei 60 ani de la înfiinţare, preocuparea UNHCR s-a extins şi asupra multora dintre persoanele deplasate intern şi a apatrizilor (persoane fără cetăţenie oficial recunoscută şi fără acces la drepturile asociate acesteia). Raportul "Tendinţe Globale în 2011" notează faptul caănumai 64 state au furnizat date cu privire la apatrizi, aceasta însemnând că UNHCR a putut prezenta detalii pentru doar un sfert din cele 12 milioane de persoane apatride, cifra estimată la nivel global.

O parte din totalul de 42,5 milioane de persoane afectate de fenomenul deplasării forţate la finalul anului 2011 nu se află în asistenţa UNHCR: de exemplu, aproximativ 4,8 milioane de refugiaţi sunt întregistraţi de catre Agenţia ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni. Dintre cele 26,4 milioane de persoane deplasate intern, 15,5 milioane primesc asistenţă şi protecţie din partea UNHCR. La nivel global, la finele lui 2011, numărul de refugiaţi şi persoane deplasate intern aflate în grija UNHCR a crescut cu 700.000.

Raportul UNHCR (http://www.unhcr.org/globaltrends2011) este principalul document anual care analizează situaţia deplasării forţate a populaţiei. UNHCR a lansat o nouă campanie intitulată "Dilemele Refugiaţilor", în avanpremiera Zilei Mondiale a Refugiatului din 20 iunie, aducând în atenţia publicului deciziile dificile, de viaţă şi de moarte pe care refugiaţii sunt nevoiţi să le ia (www.unhcr.ro/implica-te)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UNHCR: În 2011, s-au înregistrat 800.000 de refugiaţi-cea mai mare cifră în acest secol.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UNHCR: În 2011, s-au înregistrat 800.000 de refugiaţi-cea mai mare cifră în acest secol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei