luni, 18 iun 2012 - Anul XVII, nr. 139 (5044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu îi va decora marţi pe judecătorii Curţii Constituţionale

Luni, 18 Iunie 2012 (17:15:44)

Preşedintele Traian Băsescu îi va decora, marţi, pe judecătorii Curţii Constituţionale, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de existenţă a Curţii, într-o ceremonie care va fi organizată la Palatul Cotroceni, la ora 17.00, a informat Administraţia Prezidenţială.

Decretele privind conferirea decoraţiilor au fost publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Conform decretelor, şeful statului i-a conferit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi afirmarea gândirii juridice româneşti, pentru rolul deţinut în asigurarea şi respectarea Constituţiei de către instituţiile statului de drept".

Aceeaşi distincţie le-a fost acordată de preşedintele Băsescu şi judecătorilor CC Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Motoc, Ion Predescu, Valentin Zoltan Puşcaş, Tudorel Toader "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite în domeniul justiţiei constituţionale".

Totodată, judecătorului CC Acsinte Gaspar i-a fost conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer.

De obicei, la finalul ceremoniilor de conferire a decoraţiilor, preşedintele Băsescu ţine un scurt discurs.

Decorarea judecătorilor Curţii Constituţionale de către preşedintele Băsescu are loc şi în contextul în care săptămâna trecută, pe 13 iunie, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a fost avizată o modificare a legii de funcţionare a CC conform căreia hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea.

"O evetuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de Curte. Orice hotărâre pe care o ia Parlamentul nu mai poate fi cenzurată sau blocată de Curte", a spus vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Florin Iordache. Întrebat dacă este corectă afirmaţia potrivit căreia, în urma modificării Legii CC, preşedintele poate fi suspendat mai uşor, Iordache a răspuns: "Într-un fel sau altul, da, pentru că era o barieră în condiţiile în care hotărârea Parlamentului putea fi cenzurată de Curte".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că este ridicolă modificarea legislativă care permite posibilitatea ca o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a şefului statului să nu mai intre sub incidenţa Curţii Constituţionale.

El a argumentat că această modificare este "o chestiune ridicolă", arătând că prevederea respectivă privind posibilitatea pronunţării Curţii Constituţionale în legătură cu hotărâri ale Parlamentului a fost introdusă în lege de PSD.

"În primul rând, o văd ca pe o chestiune ridicolă. Această prevedere a fost introdusă în legea de funcţionare a Curţii Constituţionale de către PSD. Dacă vă aduceţi aminte, când s-a pus problema suspendării la solicitarea PSD, a domnului Mircea Geoană, avocatul de renume mondial Şova a introdus acest amendament, care a trecut. Acum cred că tot ei vor să-l scoată. Nu te poţi juca cu legile funcţie de cum îţi dictează interesele politice", a spus Băsescu.

De asemenea, decorarea judecătorilor CC are loc şi în contextul acuzaţiilor de "politizare" a instituţiei formulate de către premierul Victor Ponta. El a declarat că Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale va fi modificată astfel încât în 2013 cele trei noi mandate să fie preluate de judecători numiţi dintre cei de la ICCJ.

"Trebuie schimbat modul în care funcţioneză Curtea Constituţională. Trebuie ca cei nouă judecători să nu mai fie desemnaţi politic şi trebuie - aşa cum am spus când eram în opoziţie şi mă voi ţine de cuvânt - în 2013, când expiră trei mandate la Curte, să alegem judecători nu dintre oamenii politici, ci judecătorii de la ICCJ, care chiar să judece şi nu să aibă atitudini şi recunoştinţă faţă de cei care i-au propus acolo", a spus Ponta.

Întrebat dacă USL va modifica Legea de funcţionare a CC, Ponta a răspuns afirmativ.

"Da. Modul de selectare a judecătorilor la Curte, numărul şi atribuţiile acestora sunt în Constituţie. Dar eu cred că nu mai trebuie - vă daţi seama, în 2013 o să fie trei judecători. Ce facem, îi numim de la USL? I-am schimbat pe cei ai domnului Băsescu cu cei de la USL? Nu e bine. Haideţi să-i numim dintre judecătorii ICCJ şi în acest fel nu mai intervine factorul politic", a spus Ponta.

El a spus că CC s-a politizat şi că deciziile se iau cu un vot de 5 la 4. "Cinci judecători citesc Constituţia într-un fel şi patru în alt fel? Înainte deciziile se luau prin consens, iar dacă era o opinie separată, era o excepţie", a spus Ponta.

De asemenea, primul-ministru a argumentat că decizia deputaţilor jurişti privind scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub controlul constituţional al CC a fost cauzată de inabilitatea şi antepronunţarea preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean, care a spus care hotărâri vor fi cenzurate şi care nu.

"Eu cred că această decizie luată ieri a fost cauzată de o inabilitate şi de o antepronunţare a preşedintelui Curţii, domnul Zegrean, care, fără să-l întrebe nimeni, a venit el şi a spus cam ce hotărâri ale Parlamentului o să le cenzureze şi ce hotărâri n-o să le cenzureze. Dacă domnul Zegrean, din dorinţa domniei sale de a-i face plăcere preşedintelui, era mai precaut, cred că nu se ajungea aici", a spus Ponta.

"Dacă domnul Zegrean nu preciza că va folosi o prevedere normală într-o dispută politică, cum a făcut-o, cred că nu ne-ar fi ridicat niciun semn de întrebare", a adăugat Ponta. El a precizat că la Curtea Constituţională s-a construit "o mică baricadă" pe care Constituţia nu o prevede.

Ponta a spus că modificarea Legii CC operată de deputaţii jurişti nu are legătură cu uşurarea procedurii de suspendare a şefului statului."Nu e vorba de uşurat aici. Fiecare se gândeşte la ce crede el. Aici se pune problema ca totuşi Curtea să nu fie un supraparlament, dacă totuşi Parlamentul decide anumite lucruri", a spus Ponta.

El a menţionat că CC a devenit o a treia Cameră a Parlamentului, fiind Cameră decizională, care schimbă ceea ce decide Parlamentul. "Acum Curtea s-a politizat prea mult, a devenit o a treia Cameră a Parlamentului, Cameră decizională, care schimbă ce decide Parlamentul. Asta clar nu e normal şi nu poate funcţiona", a spus Ponta.

Conform Constituţiei, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei şi se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

"Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României", prevede Constituţia.

Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.

Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.

Legea fundamentală mai prevede că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior. Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu îi va decora marţi pe judecătorii Curţii Constituţionale.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu îi va decora marţi pe judecătorii Curţii Constituţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei