AOAR cere Guvernului să adopte măsuri de stimulare a muncii şi să reducă semnificativ asistenţa socială, privind inclusiv ajutorul de şomaj, şi apreciază totodată că rigidizarea condiţiilor privind angajările ar duce la restrângerea activităţii companiilor şi diminuarea numărului de locuri de muncă.
"Anunţata deschidere a unor discuţii între sindicate şi Guvern, vizând noi schimbări ale Codului Muncii, sunt în contradicţie atât cu situaţia pieţii forţei de muncă din România, cu evoluţiile economice ale ţării în anul 2012 şi posibil 2013, cât şi a situaţiei economice la nivelul UE. Orice măsură de stimulare a creării de locuri de muncă, stimularea investiţiilor, îndeosebi cele ale capitalului autohton, este bine venită. Rigidizarea şi complicarea condiţiilor privind angajarea forţei de muncă vor duce în mod cert la restrângerea activităţii companiilor şi reducerea numărului de locuri de muncă", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Asociaţia solicită guvernului să se concentreze pe evaluarea şi promovarea unor măsuri suplimentare vizand flexibilizarea pieţei forţei de muncă, în conformitate cu progresul tehnologic, apariţia de noi ocupaţii, chiar dacă acestea nu sunt încă prevăzute în Codul Ocupaţiilor din România.
În plus, oamenii de afaceri vor ca Ministerul Muncii să preia în legislaţia naţională prevederi europene care asigură flexibilizarea acestui domeniu şi stimularea celor care vor să muncească mai mult pentru a câştiga mai mult.
"Una dintre problemele grave ale României o reprezintă numărul locurilor de muncă şi calitatea acestora, factor esenţial în ceea ce priveşte veniturile realizate de angajaţi. Aceasta este cea mai mare prioritate a Guvernului, nu modificarea Codului Muncii şi promovarea unei politici în discordanţă cu cerinţele pieţei forţei de muncă. AOAR solicită Guvernului adoptarea unor măsuri care să stimuleze munca, reducând semnificativ asistenţa socială, inclusiv cea privind ajutorul de şomaj, concentrând ajutorul societăţii doar pentru persoanele aflate într-o dificultate extremă", conform sursei citate.
Reprezentanţii AOAR mai spun că România oferă oportunităţi celor competenţi şi care doresc să muncească.