sâmbătă, 16 iun 2012 - Anul XVII, nr. 138 (5043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

USL vrea să elimine caracterul "politic" al ICR şi să-l "deschidă" cultural - Sârbu şi Haşotti

Duminică, 17 Iunie 2012 (15:47:12)

USL vrea să elimine "caracterul profund politic dominant" al ICR, neavând "nici cea mai mică intenţie"de a politiza instituţia, ci de a o deschide "spre instituţiile de cultură legitime", conform unei declaraţii comune a liderilor grupurilor PSD şi PNL din Senat, remisă, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

Senatorii Ilie Sârbu (PSD) şi Puiu Haşotti (PNL) au spus că nu doresc "să intre în polemici", ci doar să clarifice câteva aspecte ridicate de oameni de bună-credinţă", referitoare la ICR.

"USL nu are intenția de a înlocui apropiații fostei puteri cu alți oameni politici ci, mai degrabă, de a deschide ICR spre instituțiile de cultură legitime din România", specifică semnatarii declaraţiei.

De asemenea, cei doi senatori formulează "public" patru întrebări legate de ICR.

"De ce ar fi mai democratic ca o instituție precum ICR să stea sub controlul unei singure persoane – Președintele României, și nu sub controlul unei instituții în care sunt reprezentate toate partidele, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate și al funcțiilor alese - Senatul României, și care nu este condusă, până la urmă, de un membru al partidelor aflate la guvernare?", este prima întrebare, conform comunicatului.

Sârbu şi Haşotti se mai întreabă: "Ce este nedemocratic în a ne interesa de soarta a 10 milioane de euro, din bani publici, care sunt dați în fiecare an pentru această instituție și în legătură cu care nu s-a dat socoteală public niciodată în mod clar?".

"De ce este în neregulă să fie luate rapid măsuri pentru a veni în întâmpinarea solicitării Curții de Conturi, care a anunțat deja că s-au acordat, fără temei legal, salarii pentru vicepreședinții de la ICR, care au fost numiți fără ca funcțiile acestora să existe în cadrul legal? Curtea de Conturi a constatat nereguli importante (de pildă, s-au înființat anul trecut funcții de vicepreședinți și s-au acordat salarii importante pentru aceștia, fără să existe acoperire legală)", este o ată întrebare.

Senatorii Sârbu şi Haşotti se mai întrebă dacă: "Este în regulă să acceptăm ca oameni de 'cultură' precum Valeriu Turcan sau Daniel Funeriu să fie parte din structura de conducere a ICR, în timp ce oameni care fac parte din Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor sau Uniunea Artiștilor Plastici să fie ignorați de această instituție?".

"Suntem total deschiși pentru un dialog cu oamenii de bună-credință cu privire la această instituție și, cu siguranță, vom iniția acest dialog în perioada următoare", conchid liderii grupurilor PSD şi PNL din Senat.

Guvernul a modificat Legea de funcţionare a Institutului Cultural Român permiţând inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea instituţiei în maximum două săptămâni, până la sfârşitul lunii iunie, acesta urmând să fie revocat din funcţie prin hotărâre aprobată în plenul Senatului.

Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.

Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului a fost justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat

Un protest spontan pentru susținerea Institutului Cultural Român (ICR) şi împotriva Ordonanței de Urgență, prin care Institutul trece de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului, a avut loc sâmbătă seara, pe strada Arthur Verona din Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USL vrea să elimine caracterul "politic" al ICR şi să-l "deschidă" cultural - Sârbu şi Haşotti.
 Vizualizări articol: 1131 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
USL vrea să elimine caracterul "politic" al ICR şi să-l "deschidă" cultural - Sârbu şi Haşotti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei