Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că propune ca Legea organică de funcţionare a CC să fie modificată în sensul ca judecătorii Curţii să fie selectaţi din rândul magistraţilor de la ICCJ, care au o vechime foarte mare ca magistraţi şi care nu sunt membri ai unui partid politic.
"Aşa îmi doresc, asta am anunţat să facem şi la Curtea Constitţională: cei trei judecători numiţi de Senat, trei numiţi de Cameră şi trei de Preşedinte să nu poată fi selectaţi din rândul oricui - practica a fost că sunt selectaţi totuşi din rândul oamenilor politici - nu în exclusivitate, dar asta a fost practica - şi să fie selectaţi – asta era propunerea mea, dacă există alta mai bună, o accept - din rândul judecătorilor de la ÎCCJ care, ca să ajungă judecători la ÎCCJ, în mod sigur au şi o vechime foarte mare în magistratură şi nu sunt membri ai unui partid politic", a spus Ponta.
El a subliniat că nu doreşte schimbarea Constituţiei pe această temă. "În continuare trei judecători vor fi numiţi de către Cameră, trei de Senat şi trei de Preşedinte. În legea organică de funcţionare ( a CC, n.r.) se spune din rândul cui pot fi selectaţi respectivii judecători. De exemplu, Senatul - se spune şi în Constituţie - îi numeşte pe membrii CSM, dar membrii CSM nu pot fi de pe stradă, sau nu pot fi nici politicieni, nici jurnalişti. Trebuie să fie numai magistraţi - mai puţin acei membri CSM anume prevăzuţi în lege care reprezintă societatea civilă", a mai spus Ponta.
Conform Constituţiei, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei şi se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
"Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României", prevede Constituţia.
Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.
Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Legea fundamentală mai prevede că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior. Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.