Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, joi, Legea privind amnistia fiscală pentru bugetarii din administraţie obligaţi să returneze sporuri încasate în 2009 şi 2010, de care ar putea beneficia aproximativ 300.000 de persoane din rândul angajaţilor bugetari.
"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 14 iunie, Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice", a informat Preşedinţia.
Camera Deputaţilor adoptase, în 8 mai, cu 234 voturi "pentru" şi niciun vot împotrivă, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici obligaţi să returneze sporuri încasate în 2009 şi 2010.
Deputaţii au aprobat proiectul care prevede stabilirea unor măsuri referitoare la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat, drepturi stabilite în baza contractelor sau acordurilor colective de muncă şi pe baza hotărârilor consiliilor locale sau judeţene.
După vot, toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare au arătat că este un act de justiţie votarea acestui proiect.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.
UDMR a depus, în 20 martie, la Parlament, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru circa 300.000 de funcţionari publici obligaţi să returneze sporuri încasate în 2009-2010, anunţa la acel moment Laszlo Borbely.
El preciza că, atunci când UDMR s-a angajat să facă parte din Guvernul Ungureanu a avut unele condiţii privind programul de guvernare, această lege privind exonerarea de la plata returnării sporurilor fiind una dintre ele.
Borbely afirma că funcţionarii, îndeosebi cei din primării şi administraţia locală, au beneficiat de acele sporuri, "conform contractelor colective de muncă şi a acordurilor legale din acea perioadă", însă au fost obligaţi din cauza "schimbării legislaţiei" şi unor verificări ale Curţii de Conturi să le dea înapoi, fiindu-le reţinute din salarii, la care se adaugă penalităţi şi dobânzile.
"Sunt situaţii, mai ales în primării, dar nu numai, când cineva se întoarce acasă cu 500 de lei lunar, sub salariul minim pe economie la momentul actual", a argumentat liderul UDMR.
În expunerea de motive a proiectului erau invocate "buna credinţă" atât a angajatorilor care au achitat sporurile în baza contractelor/acordurilor de muncă, cât şi a angajaţilor, dar şi practica neunitară a instanţelor judecătoreşti privind procesele cu contestaţii ale deciziilor Curţii de Conturi.