miercuri, 13 iun 2012 - Anul XVII, nr. 135 (5040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Turiştii români, tot mai mulţi în vacanţe scumpe şi mai puţini în destinaţii foarte ieftine

Miercuri, 13 Iunie 2012 (14:20:49)

Criza economică a făcut ca preţurile biletelor de avion la business class să scadă şi a ieftinit pachetele în destinaţiile considerate scumpe, atrăgând un număr în creştere de români, însă, în acelaşi timp, mulţi dintre cei care căutau sejururi foarte ieftine în afara ţării au renunţat la vacanţe.

"Avem creşteri pe produsele scumpe, cele cu preţuri de peste 1.000 de euro de persoană. Astfel, au crescut foarte mult vacanţele vândute iarna în ţările cu soare. Vorbim de sejururile din Caraibe sau din Republica Dominicană. De exemplu, în ianuarie-martie, tariful poate ajunge la 1.500 de euro de persoană, incluzând zborul cu avionul, şi cazarea la hoteluri de cinci stele în regim all inclusive. Am avut circa 1.000 de persoane anul trecut pentru aceste destinaţii, în creştere cu 50%, iar tendinţa se păstrează şi în acest an", a declarat agenţiei MEDIAFAX Sorin Văduvoiu, directorul executiv al agenţiei de turism Perfect Tour.

El a mai spus că, la rândul lor, destinaţiile din Asia se vând din ce în ce mai bine iarna, în special Thailanda.

"Vorbim de 600-700 de turişti într-o perioadă scurtă (decembrie-februarie). Tarifele sunt între 1.000 şi 1.500 de euro de persoană, în funcţie de serviciile de la sol. Am avut însă şi sejururui de lux în Sardinia, unde camera de hotel standard a costat 1.800 de euro pe noapte. Însă sunt doar câteva zeci de turişti care îşi permit să cheltuiască mai mult de 30-40.000 de euro pe un concediu", a afirmat el.

Potrivit lui Văduvoiu, cererea pentru vacanţele mai scumpe de 1.000 de euro a crescut pentru că, din cauza crizei, tarifele au mai scăzut în ultimii doi ani. Biletele de avion la business class sau la first class s-au ieftinit semnificativ faţă de 2009 sau 2008.

De exemplu, un bilet la clasa business pentru un zbor în Statele Unite costa, în urmă cu câţiva ani, undeva în jur de 6.000 de euro, iar acum poate fi găsit şi cu 2.500 de euro. La first class, de la de la 9-10.000 de euro pentru Asia, preţul unui bilet a coborât la 5-6.000 de euro.

"La fel şi camerele de hotel de care nu te atingeai, de la 1.500-1.800 de euro pe noapte, pot fi luate şi cu 4-500 de euro. Aceste reduceri au făcut să poată intra mai mulţi în pătura aceasta. Inclusiv celebrele sejururi în Dubai, hoteluri prestigioase precum Burj-al-Arab au tarife la care cei din segmentul de care vorbim îşi pot permite să petreacă o săptămână acolo. Un sejur de o săptămână la Burj-al-Arab poate ajunge la 5-6.000 de euro, la care se adaugă şi biletele de avion", a spus Văduvoiu.

Datorită creşterii cererii pentru Dubai, compania aeriană flydubai din Emiratele Arabe Unite va intra la 1 octombrie pe piaţa românească, urmând să opereze patru zboruri săptămânale directe Bucureşti-Dubai. Cele mai recente statistici ale aeroportului din Dubai arată o creştere de peste 35% a vizitatorilor din Europa Centrală şi de Est în primele patru luni ale anului 2012.

În acelaşi timp, însă, un alt efect al crizei economice este că turismul foarte ieftin scade de la an la an, fiind categoria afectată cel mai drastic.

"A scăzut foarte mult turismul de masă, segmentul acela pentru care plăteşti 120 de euro pentru o săptămână în Grecia, în Paralia, în diverse vile. Erau astfel de oferte şi în Bulgaria, şi în Turcia, la Kusadasi. Segmentul acesta a scăzut foarte mult pentru că, dacă cei care aveau buget pentru vacanţă de 3.000 de euro au scăzut la 1.500 şi tot au mers în concedii, cei care au avut buget de vacanţă de 200 de euro dacă le-au scăzut veniturile au ieşit din piaţă. Acesta este segmentul care a scăzut dramatic, la mai mult de jumătate faţă de 2008", a completat Văduvoiu.

Şi Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, confirmă scăderile pentru sejururile foarte ieftine şi creşterile de vânzări pentru vacanţele scumpe.

"Practic, în 2012 au dispărut destinaţiile foarte ieftine, tip vile şi pensiuni în Paralia, în sensul că se vând foarte puţin comparativ cu acum zece ani", a spus el.

Se caută, în schimb, ofertele speciale, la hoteluri considerate foarte bune.

"De exemplu, săptămâna trecuta a fost o ofertă specială la hotelul Royal Alhambra din Side (Antalya, Turcia), cu o reducere de 30%, pe care au cumpărat-o 150 de persoane. Românii nu cumpără cinci stele la un hotel necunoscut în Antalya, la 299 de euro plus taxe, dar plătesc pentru un hotel de cinci stele cu brand celebru, redus de la 1.300 de euro la 1.000 de euro", a spus Burcea.

El a afirmat că în ultimul an au început să se vândă bine circuitele exotice.

"De exemplu avem Grand Tour pentru America, cu 4.400 de euro de persoană, şi am vândut toate biletele pentru un grup. Circuite precum Vietnam-Cambdogia-Laos sau Japonia-Coreea de Sud, de tipul once in a life, sunt din ce în ce mai căutate. Estimăm cererea de circuite, în special de acest tip, în creştere cu peste 30% în acest an", a mai spus Alin Burcea.

Şi pentru croaziere cererea este în creştere.

"Piaţa croazierelor pe vasele companiilor din grupul Roayal Caribbean a crescut chiar în perioada de criză, anul 2012 anunţându-se cel mai bun. Nu trebuie să surprindă pe nimeni aceste creşteri, având în vedere că produsul turistic reprezentând croaziera este cel mai complet. Percepţia că o croazieră este un produs turistic de lux nu trebuie asociată cu costul efectiv al croazierei, deoarece dacă condiţiile oferite la bordul vaselor sunt de cinci stele, preţurile plătite pentru cabinele normale sunt extrem de decente", a declarat agenţiei MEDIAFAX Nicolae Demetriade, proprietarul agenţiei World Travel, specializată în turismul de croaziere.

El estimează pentru acest an o creştere de circa 15% a volumului de pasageri români de croazieră, la peste 1.400 de cabine vândute pe vasele din flota Royal Caribbean, Celebrity Cruises şi Azamara.

"Este de remarcat şi faptul că cererea mare de croaziere a determinat grupul Royal Caribbean să introducă în exploatare în fiecare din ultimii ani minim câte o navă de 3.500 de pasageri şi să
modernizeze în totalitate flota", a spus Demetriade.

Destinaţiile care au atras cei mai mulţi români anul trecut au fost Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania şi Franţa, iar circulaţia către cele mai multe dintre acestea a crescut faţă de 2010, potrivit statisticilor oficiale ale ţărilor respective.

Anul trecut, românii au făcut aproape 4,5 milioane de călătorii în primele zece ţări aflate în topul preferinţelor, respectiv Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania, Franţa şi Croaţia.

Statisticile nu arată clar distribuţia călătoriilor, pentru nu toţi au plecat pentru turism, ci şi pentru afaceri, vizite la prieteni sau rude, cumpărături sau chiar pentru consultaţii medicale.

Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turiştii români, tot mai mulţi în vacanţe scumpe şi mai puţini în destinaţii foarte ieftine.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Turiştii români, tot mai mulţi în vacanţe scumpe şi mai puţini în destinaţii foarte ieftine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei